Opsssssssss
Jangan kata aku KUAT MAKAN yer
Asik entry masak masak je
Preggy kali ni penyakit aku suka mencuba RESEPI
Ni adalah Fav hubby
Aku mmg tak brape sebab ada susu
aku loya susu..tp dah preggy ni kena telan gakla tp mesti campur milo
So RESEPI kali ni adalah request dari hubby
PUDING ROTI BAKAR
aku google je resepi mana yg senang
BAHAN-BAHAN
- 12 kpg roti putih (guna gardenia) di sapu mentega dpn-blkg
- 500 ml susu segar
- 3 biji telur gred A
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50 gm gula
- 2 sudu besar tepung kastad
- kismis hitam/badam @ buah2 an campuran
CARA-CARA :
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 30 min.
Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun ok
Susun roti yang dah dipotong
Tabur lapisan dengan badam dan kismis....
Roti sapu ngan mentega..lupa step atas tadi... bancuhan dah dituang dalam ni...
Punyala aku tunggu depan oven..tengok dia naik...huhuh best!
Saje bagi garing...hitam rangup lagi sedap....hihihi
Dihidang bersama kuah kastard....
Sedia dihidang untuk hubbyyy
ada sape nak CUBA???? silakan................
Post a Comment
5 bebelan kawanku:
Kalu kukus sama ke kak resipinya?
sama kot nad rasanya kalau kukus akak tak penah try
byk tgk mber blogger buat puding roti tp blm nk mencuba lg..hehe
bestnyer klu bejiran ngan ida ek.. kot2 hari2 leh makan desert free ehehee
wow!.. sedapppp!..
mmg best makan ni ngan sos kastad... i like too..