Thursday, April 16, 2009

My pregnancy....

Dah lama nak buat entry ni.. tp tertangguh-tangguh, kerana mmg aku menyimpannya dan bersebab tersendiri... Ramai yg tertanya-tanya kan... bukan sengaja nak buat org tertunggu-tunggu... Nis minta maaf yerk...

Seperti semua sedia maklum kisah ku yg lalu penah 2 kali misscarriage.. kedua-duanya usia kandungan 3 bulan... hati ni hanya tuhan je la yg tahu... kalau masa 1st dulu hati riang kemain rasa nak bgtau 1 dunia bila tau pregnant.. tp bila suku jalan dah takde... bila orang tanya2 'EH HARITU KATA PREGNANT KAN? sedangkan masa tu baby dah takde.... so aku rasa mcm satu kesilapan bila org tau awal-awal... yg kedua pun aku lebih berhati-hati.. dan ianya berulang kembali... kami redha bukan rezki kami pada masa tu...


Bila yg ke 3 ni aku hanya menyimpan ianya sendiri pada awalnya..... pada mak sendiri pun setelah 2 minggu aku tau aku pregnant baru bagitau.. tu pun hubby dah desak suh bgtau mak... bukan apa.. Aku tak sampai hati... aku faham mak excited nak dapat cucu sulungnya ni.. yg dulu camana aku frust camtu gak dia.. walaupun dia tak cakap tp aku faham... aku tak sampai hati tgk mak sedih sama, tp kami redha dengan ketentuanNya.... sebab tu bila kali ke tiga ni aku lebih bersifat menyimpan sendiri.. sedangkan berita gembira ni mmg patut kawan-kawan tau kan.. tp hati gusar.. bimbang dan macam2 perasaan ada... kejadian lalu membuatkan semua ni ada dlm diri... yerla nasib kita sape yg tau.. disangka panas hinngga ke petang manatau hujan ditengahari kan...


Dan hari ini,. hati aku terbuka hendak memberitahu usia kandungan ku kini.. aku megharapkan semua kawan2 mendoakan usia anak ku ini panjang dan selamat semuanya.... alhamdulillah tiada alahan teruk yg aku alami Cuma aku nak mintak skit petua kepada mereka yang berpegalaman....

usia kandungan baru 5 bln lebih kan, tp kaki aku sudah bengkak... ayokkk ada orang kata biasa.. tp aku cam takut plak...... bila check up doc darah semua takde masalah... urine pun ok....


Tengok tu... kaki belah kiri lg besor sampai kasut pun dah nak kena beli lain..... walhal kaki aku sebelum ni takde isi pun sgt.. adakala dia lebih besar pada ni.. adakala dia jadi gatal aku sapu ubat.. sampai warna kulit pun naik gelap.... huhuh . maybe jugak sebab saiz aku ni kecik.. kaki aku saiz 4 tau.. dan aku ada kasut saiz 3 jgn tak caya.. hihih, cara masa aku bekerja pun banyak berjalan sana sini takdela duduk aje.. mmg bila aku byk jalan lg dia bengkak.. ... so ni yg ada buat sikit risau ni...

buat masa sekarang ni kalau tido aku tinggikan kaki atas bantal je la.. sape ada petua lain sila la Share yer... risau jugak... adakala gelang kaki tu jadi ketat... saje buat pengukur.... aritu mak urut ada surut sket...


ni ada aku petik artikel dr internet pasal masalah ni....



Bengkak pada kaki biasanya membuatkan ibu berasa kurang selesa. Bengkak ini juga mungkin mengakibatkan ibu terpaksa menukar kasut. Ketahui kenapa ia terjadi dan bagaimana untuk mengurangkannya... Kenapa Kaki Bengkak Ketika Hamil?

Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.

Bengkak ini akan surut selepas anda melahirkan. Tetapi anda boleh mengurangkannya semasa hamil dengan mengamalkan perkara berikut:
  • Jangan duduk atau baring terlalu lama. Sekali-sekala bangun dan berjalan.
  • Tidur mengiring ke sebelah kiri dapat mengurangkan tekanan saraf, saraf terbesar terletak di sebelah kanan.
  • Naikkan kaki anda ke atas seboleh mungkin.
  • Rendam kaki dalam air sejuk.
  • Jangan menyilang kaki semasa duduk terutamanya dalam masa yang lama.
  • Regangkan kaki anda dan pusingkan pergelangan kaki anda, begitu juga jari-jari kaki anda. Gerak-gerakkan.
  • Minum air secukupnya.
  • Gunakan kasut dan stokin yang selesa. Jangan pilih yang ketat.
  • Kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.
  • Gunakan penyokong perut untuk wanita hamil untuk mengurangkan tekanan.
  • Amalkan senaman yang sesuai untuk wanita hamil.

Sumber:

  • Hamidarsyat.com
  • About.com
  • Babycenter.com

14 bebelan kawanku:

Tie said...

Alhamdulillah... moga2 terus kekal sihat, ya.

Selain dari bengkak kaki tu,masa kak tie pregnant, selalu terkena simpul biawak. Tak cukup kalsium, gigi pun jadi mudah reput.

Jadi, eloklah minum susu dan makan ikan...

@_da said...

Kak tie... tima kasih banyak.. patutla... ida ni mmg kurang sikit minum susu.. selalu gak kena simpul biawak tu.. lg2 kalau tengah tido...

RaFFLeSiA MeRaH said...

minum la susu HL...best kalau yg perisa coklat tu...akak ni pun jenis x minum susu gak tapi sejak jumpa HL perisa coklat ni asyik duk beli ajerrr....hahahaha....tp x peknen2 gak pun lagi....

chugie said...

Moga sumenye selamat sampai ke saat melahirkan ye. Lebih baik bertanya pada doc sendiri untuk lebih kepastian. Org kate bengkak kaki ni normal, tp rsnye cepat sangat kot bengkak nye kn? mcm sy ni, alhamdulillah bengkak tu kejap je, pastu die surut sendiri tu pn sbb terlalu lama berdiri..tapi kaki memang kembang skit dr biase (itu pun normal gak) Apa pun jaga pemakanan kite, jangan ambil gula berlebihan..bahaya

fuadnis said...

akhirnye..terbuka jugak hati eida bgtau usia kandungan ye..he..he..takpe,nis paham..maknenye kita berdua ni beza tepat2 4 mggu jela ye..

cepat gak kaki eida membengkak ye..awal lagi tu..nis pun tak pandai sgt bab2 petua ni..tapi mnurut doc pakar yg nis jumpe tu pasal kita terlalu banyak sgt berjalan..tu yg jadik mcm tu..mgkin kita kene kurangkan lah dan banyakkan berehat..yelah, betul lah tu..pasal kandungan kita semakin mbesar kan ..jadik berat pun bertambah..plak tu kaki eida saiz kecik..tu yg lebih berisiko bengkak..

DYLA said...

awal jugak ida bengkak kaki. kene tinggikan kaki tu elakkan tergntung lama.

IBU KUMBANG said...

Agaknya kaki kecik mcm kita ni mmg cepat bengkak kot.. Akak pun bengkak gak.. saiz kaki akak pun 4

isya said...

salam singgah, awal jgk kaki dah bengkak, dulu ms kaki isya bengkak, nurse ada bg tau, kalo duduk kat kerusi, kaki bg lurus..(kaki jgn tgantung, alhamdulillah, lpas tu dah kurang..cuba la)

~ As ~ said...

salam ziarah... saya dulu pun bngkak kaki, tp kandungan 7 bulan.. letak bantal smpai 2 kat kaki waktu tdr.. kalau kat opis, duduk tak gantung kaki, lipat naik atas...

MariaFaizal said...

Dik,
Don't worry dik..
Bengkak nih akan surut lepas bersalin.Akak pun alami perkara yg sama dulu. Cuma pakai kasut rasa x selesa, at last pakai selipar jer.. he he...

Take care dik & semoga Allah swt merahmati Eida sekeluarga & berbahagia selalu, insyaAllah....Ameen...

alang said...

InsyaAllah,klau kita selalu berdoa Allah akan makbulkan. Apapun jaga kesihatan diri k.

SSulieana said...

take care ida.....

MariaFaizal said...

Happy Birthday Sweet Eida, have a great one today!

wanie said...

Happy Birthday kak eida..

semoga dipanjangkan umur & d murahkan rezeki..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah