Monday, August 10, 2009

Berpantang ... day 6

salam semua.... hari ni hari ke 6 berpantang.. perut masih rasa nyeri tau ngilu2 org kata... my mika lak ada jaundis sket. pg td dah bawa ke klinik tuk pantau jaundis dia tp doc kata takla teruk ... jumaat kena bawak klinik lg...

Entry kali ni nak tanya kawan2 yang penah berpantang bersalin secara CEASERIAN ni. setakat ni aku dah beli gamat gamogen tu... pati haruan lum beli lg sebab nurse kata tunggu baby dah takde kuning baru leh makan sebab pati haruan ada campuran.. kalau nak makan pun makan haruan yg original buat sup ke apa katanya.. so kena tunggu baby pulih dulu...

Pada yg penah bersalin secara CEASERIAN boleh tak SHARE PETUA ATAU APA_APA INFO Tuk jaga dalaman yg luka dan apa-apa pantang larang yg patut la kan.. yerla kena jaga kan...


thanx yerr semua...

Aksi mika bila nanges.. papa tak abis2 nak snap pic dia.. ni dia suh try baju yg papa beli kat Uk aritu.. masalahnya papa beli baju tu saiz kaki pendek.. tak tau la anak mat salleh saiz gitu ke.. anak mama ni lak kaki leh tahan panjangnya.. nenek kata mika tinggi nanti....

bila nangis mcm nak bgtau 1 blok yg dia ada kat umah.. heheh.. apapun anak mama baik sgt bila siang hari. tp malam hari dia menguji kesabaran mama, papa n nenek.. sebab malam dia mula beraksi start jam 11 mlm.. tido2 ayam.. bila letak nagis.. sampai la kul 5 pagi. camtu la rutinnya 2 hari kat umah ni... huhu mama dah jd burung hantu nampaknya.. takpela demi anakku cayang.. hehehhe

12 bebelan kawanku:

AmiYs said...

alololo... comelnya mika... congrats eida n hubby.... saye tgh tggu hari ni.. hope baby engage la b4 gi spital ni.. klu x cser gak la...

isya said...

biasa tu ida, beberapa hari lg teratur la tu tido mika..
lama dah tak dgr suara baby nangis, ihiks , iffah kalo nangis suara ngada2 kuar..

DYLA said...

eida,
2nd baby (inas) saya tak makan pun pati haruan. rasenya tak makan pun takpe la eida. cukup dah gamat gamogen tu.

jgn kenekan air tempat bedah. walaupun doc kata boleh mandi. elok jgn basahkan. saya tak mandi selama sebulan. hanya lap badan guna air basah & shampoo bahagian rambut je.

jgn biar tempat luka berpeluh. elok sentiasa kering.

buat pergerakan. sel2 yg dibedah akan cepat baik. bebanding kite diam aje.

tak payah tungku perut. lain2 boleh tungku.urut pun jgn esp perut biarpun tok bidan kata boleh. (jgn usik perut)

selalu tgk luka. supaya dpt lihat ia bersih , no infection.

elakkan makan telur & ikan yg gatal.

apa lagi ek....bengkung boleh. tapi jgn ketat,itu pun after hari ke 20-30.jgn risau, perut akan kempis after 30days. before tu mmg nmpak mcm ngandung je.

ok la eida, heheh. dah panjang plak dah.

take care ye. jgn risau2... luka akan baik dlm masa 2-3minggu. bdn akan rase kuat after 20hari.

(pengalaman 2kali cezer)

chugie said...

ida,
tul kate si dyla tu.. sy pun kena bersalin cezer gak aritu. Saya amalkan makan ikan haruan selama 30 hari berpantang, lepas 2 minggu melahirkan saya ambil pati ikan haruan + american ginseng. Sebabkan baby kena kuning teruk saya hanya makan pil manjakani lepas 2 minggu bersalin. Saya x berbengkung langsung masa pantang sebab takut efect pd cezer tu dan takut tpt tu berpeluh. Untuk kempiskan perut, saya hanya sapukan lotion mustajab pati halia @ pati halia+limau nipis je. Alhamdulillah, perut kempis dan berat saya turun dari 64kg ke 49kg. lepas 44 hari berpantang, sy still lagi guna lotion ni dan barangan nona roguy..sekarang berat maintain 45kg alhamdulillah sangat.. pe pun, bleh lihat blog saya tentang berpantang dulu..

yatie chomeyl said...

maka bermulalah episod berpantang & jugak episod x tdo malam hehehe...semoga tabah mengharungi 44 hari yg agak seksa ni

intan zura said...

comelnye baby nangis...
congrats to both of u

su said...

Alhamdulillahhhh!

da slamat bersalin yer!

sedap nama baby...rase nk pelukkkkkk jer baby ieda!

musti wangikan.....

CatlinaFly said...

salam..wpun sy bersalin ikut pintu, penah gak dgr pasal pantang ibu2 yang caesarean ni..ada yg ckp, kalau nak berbengkung tu, tunggu dulu smpi luka sembuh...

last but not least..tahniah dear for the birth of mika....

Cik Puan*PIE said...

begitulah tugas nya sbg ibu skang. rutin harian dh jd serba lain. ape pun kak ida..kite xde sgt la petua tuk yg brsalin cser ni...mkn jeli gamat xok ke?

Cik Puan*PIE said...

begitulah tugas nya sbg ibu skang. rutin harian dh jd serba lain. ape pun kak ida..kite xde sgt la petua tuk yg brsalin cser ni...mkn jeli gamat xok ke?

noor said...

ida sempat lg ko yerk hehehe....slmt berpantang..

+NADS+ said...

eida, xdpt nak bagi share info bebanyak...coz nad bersalin normal...
tp, better jaga tempat luka tu jgn kasi kena air...n bersihkan selalu luka tuh...coz nad pun pernah jaga akak berpantang dulu bersalin czer nih...makan ikan haruan pun bagus jugak...
dan yang penting...pantang makan benda2 yang bleh wat jadi gatal2 or bernanah pada luka itu...

kiss n hug kan mika tuk nad k...
;)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah