Thursday, September 27, 2012

BerCERAI Puting

 Alhamdulillah...
Allah permudahkan 1 perkara ini 
Yang selalu menghantui fikiran kami suami isteri

BERCERAI PUTING

Mika berjaya tak isapputing di kala usianyan 3 tahun 1 bulan
Syukur sangat-sangat


Terima kasih sangat kami juga pada IBU aka pengasuh di NURSERY
Kalau tanpa bantuan dia  mungkin mika masih sedap lagi isap puting tu


Kisahnya begini...

 Satu hari tu hubby macam biasa ambil mika dari nursery... Ibu (pengasuh) beritahu hubby 
" dik .. jangan bagi puting lagi.. kat sini kami dah ajar dia tak isap.. dan dia boleh.. tido pun tanpa puting"
Terkejut gak kami.. sebab kalau kat rumah merengek bukan main.. kalau tak dapat abis aku atau hubby kena amukan dia.. kadang-kadang kena tendang kena gigit disebabkan tak dapat puting.... 

Tapi orang kata anak ni kalau ngan mak bapak dia manja kan.. kalau dengan orang lain dia mengikut kata.. biasala macam tu... So balik rumah kitorang tanya dia " Mika mana Puting?"

dia jawab... "IBU amik... Ibu maghahhhh (marah)"
hahahah suka hati aku dengar..

so bila dia minta puting..
aku akan jawab .. kalau nak puting pegila rumah ibu... puting kat umah ibu
dia jawab "Taknak arrr" hahahhah tau la tu takut dengan ibu
hihi padan muka dia.. kekekekkek


 Pada awal berpisah dengan puting memang amat kesian.. nak tido mengamuk.. bangun tido pun mengamuk.. tido lak ketap bibir.. tengah tido mengigau cari puting letak kat mulut walhal takde pun puting tu... hati ibu memang tak sampai hati.. tapi nekad kena cekalkan hati juga... tahun depan nak sekolah taska... kalau puting tak tinggal kan susah...




 Awalnya dia DEMAM.. mungkin penangan rindukan puting.. bibir pecah-pecah... muka nangis nak tido takde puting...mama kena cekalkan hati.. dia demam baik demam baik dekat seminggu gak...




 Lama-kelamaan dia dah biasa....


Dan akhirnya.. anak bujang mama makin hensem tanpa puting..... hihihi


Syukur Allah bagi jalan untuk masalah ini.. 1 lagi dalam proses.. potty train... nak ajar dia tak pakai pampers.. haritu hubby ada ajar dah tapi kantoi juga sekali dua...

Sape-sape ada pengalaman ajar anak potty Training ni jom share....:)






10 bebelan kawanku:

aMiYs said...

tahniah utk Mika sbb dah bebas dari puting.. hehehe...

amir dulu mak (pengasuh) yg ajar potty train... kat rmh hujung mggu je la boleh ajar pun... mula2 mmg kencing merata jugak.. tiap2 jam tanya dia nk kencing tak n bawak pi toilet...

lama2 ok.. skrg pun still ade masa dia bz main x tahan terkencing jugak dlm seluar.. hahaha...

nk tido je pakai pampers... tgh nk ajar lak tido xyah pakai pampers... tu yg susah sikit tu...

Nens Collection said...

walaweh..makin hensem mika tanpa puting die..lps ni hedaer leh la tukar gambar xdak puting lak,hehe

eima said...

aku suruh cekgu ajar tang potty train tu ...

fahim masih lagi isap puting tak sampai hati nk stop ...die isap pun time nk tido mlm ngan siang je ....

klu kat taska dah lama dah stop tp kat ruamh tu tak sampai hati .. fahim berpenah berjaya 3 hari je tanpa puting pastu pak nye kesian die bg balik .... aku dah keras dah hati ....

tp tak pe la tok die mak aku ...pun isap puting smapai darjah 1 ... tak kisah la dah mmg ada dlm drh keturunan ispa puting ngan gentel bantai bucuk ..hahahha

eima said...

ops lupa ... tahniah mika...awak tak leh geng ngan abga yim dah..abg ayim kalah

Nad @ MamaZN said...

alhamdulillah gud job mika!
sama kes dgn zakwan la kak eda..
zakwan dulu kan menyusu badan..
sampai baby lahir pun die sanggup tunggu turn..

jenuh la sebelum tu sapu kopi la, halia la, sirap la..sume tak jalan..

senang sgt zakwan stop
bile atok&opah die ugut nak amik adik kalu masih menyusu..alhamdulillah..:)

pizet said...

tahniah mika...potty train tu ambik mas jugak...till now anak pz dok terbabas jugak..nak2 musim hujan ni...huhu

noor said...

yeiiii berjaya tidak memputing lg! bkn sng nk bercerai benda yg kita ketagih ni..aunty memahamimu mika...

Ibu Lala said...

wah syoknye dgr mika dah x isap puting. anak i still isap puting lg. i beriya iya nk buang puting tu tp nenek dia yang lorat. mcm2 alasan nenek dia bg kalau kita nak buang puting tu. geram betul.

suked8787 said...

Tahniah Mika..good boy....dh nk dpt adik kan, mana leh isap puting lg...hehehehe.

Eida,

Afiq masa umur 2 tahun 3 bln dh x pakai pampers lg waktu siang. Pkai waktu nk tido je. Umur 3 tahun Su dh ajaq basuh berak sndiri, kita yg tlg cebokkan utk dia la. Lepas dia dh basuh Su akan basuh lg skali utk make sure betui2 bersih. Pas cuci berak dia akan sabun tgn dia.

1 minggu gak train dia x pkai pampers, 1 minggu tu ada jugak dia ada kencing atau berak merata2...tp jgn marah diaorg. Mcm Afiq pernah berak kt lantai dapur, dia dh berak baru ckp. Su ambik tisu, ambik berak tu dan pi buang kt toilet dpn2 dia smbil ckp kt dia "Dapur bukan tempat berak, nk berak kena kt toilet tau". Kena kerap tanya samada dia nk kencing atau nk berak. Lama2 dia akan paham, kena sabar....cuba la...insyaAllah berjaya.

suked8787 said...

Tahniah Mika sbb x isap puting lg...lgpun nk dpt adik dh kan.....

Eida,
Afiq 2 tahun 3 bln dh x pkai pampers...1 minggu gak la duk ajar dia. Ada jugak dlm tempoh tu dia berak n kencing merata2...bila dh berak baru ckp. Tp Su x marah dia, Su bawak pegi tmpt dia berak tu, ambik tisu buang berak tu dlm jamban...pastu smbil ckp kt dia "Afiq, kalu nk berak kena berak kt jamban tau...x bleh berak rata2 nnt kotor"...So lepas tu dia akan tahu kt mana tmpt yg betul utk berak. Skrg dia dh 3 tahun 7 bln. @ bulan lepas dia dh pndai basuk berak sndiri tp Su tlg cebokkan utk dia...pas dia basuh su akan basuh lg skali make sure betul2 bersih, Pastu dia akan sabun tgn dia...Alhamdulillah Allah mempermudahkan segala urusan. InsyaAllah Eida pun boleh, yg penting kena sabar tau

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah