Tuesday, October 23, 2012

Kek Pisang...


 Rasa nak  makan
Tapi nak buat  sendiri
ni  la kekdahnya
terpaksa keluarkan segala mixer bagai...huhu
apakan daya dah hati kata nak buat taknak yg beli...huhuhu


1st time try
Resepi aku google jek  kat MY RESEPI

  • 7 biji pisang (apa-apa  pisang  boleh)
  • 1 cawan minyak masak
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 5 biji telur
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 3 cawan gandum

Cara-cara

  1. Blender kan pisang, minyak dan soda bikarbonat sampai lumat
  2. Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula. Masukkan bersama esen vanilla (boleh juga di blend)
  3. Masukkan pisang yang telah di blend ke dalam bancuhan telur dan gula
  4. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga rata
  5. Masukkan dalam acuan. Bakar selama 25-30 minit, suhu 180 C

 Blend segala bahan sampai sebati.....







 Dah  siap masukkan dalam loyang.....


Test tengok  jadi tak......

 Baru nak naik......

Punya teruja aku duk tunggu depan oven...huhuhu jakun pun ada... seronok tengok dia naik gebu


 Tadaaaaa............ saje bagi lama sikit biar garing... hitam itu menawan sedap


 merekah naik...




Terbalikkan dalam pinggan dan potong


 huhuhu tak berapa menggebu. .aku terlebih pisang dan gula... kononnya nak lebih pisang bg rasa...hahahha
pandai sangat kan...

takpela cubaan kali pertama...next time boleh diperbaiki....hihihihi...

seronok buat..makan sikit je...selebih bagi jiran...huhuhu


5 bebelan kawanku:

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

x berapa menggebu ke, tgk cam ok jerk, xpelah yg penting rasanye msti sedap sbb lebih pisang..

rezeki jiran dpt merasa..

resepinya senang jerk ye lebih kurang mcm wat choc moist cake gak..teringin nak buat sendiri jgk la nnti..hehe..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
salam kenal dan terus follow sini.. no.745 :)
>>> psttt saya suka makan kek pisang gak.. masa bakar tu.. ya allah.. betapa wangi kan.. menusuk satu rumah bau dia.. mmg sedap kek pisang ni.. nak2 yg buat sendiri.. :)

mamalieyna said...

hehe... selera mak buyung ye.. kena merajinkan diri.. ok la tu..mesti sedap rasa pisang banyak..hehe~

lelamaisara said...

sedapnye...dah lame tak buat kek....

Zura said...

sama cm yg jual kat kedai...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah