Sunday, April 20, 2008

Pau On Sunday..

PAU KACANG MERAH

Yihaaaa!!!! eksperimen kali pertama yg menjadi.. dah lama aku plan nak buat kuih pau ni.. selalu asik mak je yg buat aku tukang makan..pagi2 lg gi giant cari tepung pau bluekey .. mak kata kalau tepung gandum biasa dia keras n kuning skit hasilnya nanti. Disebabkan pau ni antara peberet ku jua menjadi pencetus semngat ku untuk mencuba membuatnya sendiri... mai kita tengok... hihihi..

1. 1st aku dah buat inti kacang merah tu.. rebus lama skit pastu blender then masuk gula n masak kacau hingga pekat..
2. Buat doh tu.. resepi ada tgk internet selebihnya call mak tuk lebih kepastian.. hehhe tq mummy
3. masukan inti dlm doh td... bulat2kan kecil2 je..


4. doh yg tdnya kecil dah mula mengembang.. huhuhu dia dah lebih had kertas alas tu dah.. bestnya... oo jgn lupa atas kertas td kena sapu minyak supaya dah masak dia tak melekat. naik dgn gebunya.. ingat sejam je tau perap.. tp aku dah terlebih time mak kata sejam lebih.. aduss terlebih lak...
5. panaskan kukus.. n mula mengukus..

6. kukus selama 10 minit je... inila hasilnya taraaaaaaaa... lembut.. tpnya ada silap skit je.. terlebih time perap td malkkata thats y bila aku kukus ada yg naik elok ada yg tetiba jd sembap kecut... hahaha.. apapun syabas kerana ni lerrrr 1st time aku buat kuih pau.. mak pun cam tak cayaa... hubby pun kata sodap... hahah janji tak keras yg keh baling ke dinding tu... kuikuikuiiiii..



lepas ni aku try lg buat sampai jd naik yg gebu punya.. hehehhe... selamat mencuba...

14 bebelan kawanku:

rizal said...

wahhhhh ada pau...besok jgn lupa bawak...kasi jamu samber hambe yerr

pau itu nampak gebu, sedap sekali..

huhuhuhu

ida.. said...

yezzaaaa... sure i bawak.. hehehhe sedap? hehe ras dulu.. tp hubby i puji mmg sodap.. haha perasan jap

*SiRibenMerah said...

pergh.. nk resepi doh tuh.. nk mencuba la.. sedap neh.. i soker la.. wahahahaha =P

*I da kembali ke sini*penat bekerja dihujung minggu.. waaaaaaa=P

Aleeya said...

hiksssss wat pau..pandainyer wat pau, den ni klo nak pauuu kueh pau leh ler he he

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

hepi belated besday ya!

pau tu nampak sedap lah..dah buat yg gebu nanti,pos kat mama sikit ya!

umie@kakyong said...

pau?? sodap tu.. lagi la kalau Ida yg buat sendiri ... :-))

ida.. said...

iyra nak resepi doh yerr. senang jer...

beli tepung pau bluekey tu..kalau nak buat sikit amik half je
1 sudu yis mauripan tu untuk 1/2 kilo tepung
hujung sudu garam
gula 1/2 cawan
air secukupnya..

gula larutkan dalam air..
tepung gaulkan dengan yis td..(uli ngan tgn).. masukan air ula td.. uli selama 10 minit agak2 je jgn lembik sgt.. supaya senang nak buat doh yg kecil2 tu...

hehheh selamat mencuba iyra..

ida.. said...

leya kalo nak powww kuih pau tu meh dtg umah.. heheh

ida.. said...

boleh mama nak pos takut sampai umah mama pau dah kejung..hehehhe

ida.. said...

kak umie mai lerr umah.. leh rasa pau yg tak berapa menjadi ni.. hihihi

*SiRibenMerah said...

macey ida.. nnt i cube yek =P

ida.. said...

hehe.. good luck iyra...

haja said...

sedapppppppppppnye pau kacang..ni pun peberet gak ni....nk soh sape buatkan ni yekk...beli jelah..hehehe

ida.. said...

ja kalo nak rasa meh la dtg umah.. hehehhe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah