Friday, July 11, 2008

Dia bukan milik kami......

DaripadaNya kita diciptakan.. KepadaNya jua kita kembali. Kami hanya mampu menumpang kasih yang diberikan olehNya hanya seketika... tidak sempat dijengukkan ke dunia.. kami redha... pasti ada hikmah disebaliknya..... jiwa ibu yang merasa.... ketabahan dan kekuatan yang dikurniakan untuk hidup yang perlu diteruskan... masih lg ada suami tercinta di sisi, keluarga yang menyayangi dan kawan2 yang memahami.. kali ke 2 kami di uji.. hanya Allah yang maha mengetahui... kami redha.......
sos : hazaddeen. blogspot. com

9 pg di bahagian emergency... number 1063 byk gak kan...kertas tu dah lunyai aku kerjakan sebab lama sangat tunggu.... skit lg kalo lama aku rasa dah koyak2 kot.... kul 12.30 camtu la baru dapat jumpa doc di bilik pemeriksaan saringan.... namanya emergency ( tak kritikal) sampai ada yg kena sawan masa tu .. time nunggu tu.. terkejut gak kitorg.. sian budak tu.. sampai takleh nak bernafas...hubby tetap disisi pemberi kekuatan dan semangat... tak putus2 memberi harapan ... walopun aku dah tau apa yg bakal berdepan... setelah di teliti dan di perika berkali-kali.. confirm babyku tiada lg... diberikan number bilik.. malam tu gak segalanya akan dilakukan.. tuhan je yg tau..air mata dah kering.. hari sebelum tu dah dapat rasa.. mlm sebelum tu gak mata dh bengkak.... cam takde perasaan apa pun ada.. tawakal dan pasrah.... semuanya ketentuan Allah..
masuk wad patutnya 1st class but kes ni dia masukan kat 2nd class.. takpela.. aku lak tak suka sesorg .. takut.. yg 4 org tu pun ada 2 org je. so okayla ada gak teman bersembang... tu baju hospital tau..besar gabak rasa... jd nampak lg gumuk lak.... mlm tu hubby lak takleh tunggu.. tu pun curi-curi dia balik jam 9 dah.. kalo ikut kan sampai kul 7 je limit..masa tu lak dah sakit yg amat sgt .. dia lak dah nak kena balik.. mak guard dah round.. takpela... lgpun sian gak dia 1 hari keletihan.. aku pun kuatkan semangat apapun semua akan dilalui jugak... hubby pun x sampai hati nak tinggalkan tp takleh nak wat apala... bila dia dah balik.. sakit tu tanggung lg.. dalam jam 9.50 nurse dah dtg bg baju untuk ke bilik OT (operation teater) dan cucuk masukan air.. huhuu.. sedihnya masa tu.. tp tak mengis pun.. dlm hati sayu sgt.. yerla bilik wad mlm2 camtu dah sunyi.. nurse pun dah ngantuk2 dah.. sian lak bila tgk nurse yg nak sorong ke bilik bedah tu ngandung lak.. ( dlm hati larat gak lg dia ni.. dah keje dia gaknya).... 2 org nurse sorong aku atas katil ke bilik OT.. sayup... sepi ... sunyi.... sangat2 terasa.... wad di tingkat 11 dan bilik Ot tu tak silap tgkat 5... sepanjang perjalanan tu (jauh gak) aku diam je.. dlm hati baca ayat kursi, istighfar dan mohon pada allah segalanya dipermudahkan. tu pesan hubby sebelum dia balik.... sampai umah pun dia pesan lg... diam.. senyap... dan .....................sunyi... sayu sangat hati... sampai rasa aku ni dah mcm koma.. nurse pun tanya " u okay?" agaknya nape la dia ni tak gerak2 cakap pun tak ... mata asik pandang syiling... masa tu takde kata apa yg patut di lafazkan.. kecuali kalimah allah di dalam hati.... dah sampai bilik tu.. doc tanya tentang profile diri... dia pun cam memahami.. doc tu pun baik.. dia suh istighfar byk2.... bila dah cucuk tgn , sarung ooksigen ke mulut... doc kata "baca bismillah then tido".. aku ni terkedip2 lg... tak pejam pun.. tak pejam pun dalam hati... sekali dia masuk ubat dr tangan tu.. 1... 2... 3 second terus aku padam... (sebelum tu sempat gak ngucap 2 kalimah syahadah... serah je pada Allah...

11.30 aku dah mula tejaga... tp mata takleh buka.. samar2 dengar suara2... tp rasa cam mimpi.. senang kata cam lalok la....ada dlm 10 minit baru leh bukak mata... sakit pinggang terasa... doc dtg. tanya ada rasa nak muntah tak... x de maybe dr sebelum tu aku dah di suruh puasa.. then ubat bius tu tak bertindak balas apa2 dlm perut.. tu pun mak dah pesan awal jgn makan apa2 nanti muntah katanya... so takde masalah... sepi lg... aku sorang2 je di bilik saringan tu.. rasa nak jerit... cepatla hantar ke wad... dalam setangah jam berlalu... barula di hantar ke wad semula.. jam 12.15... kesan bius masih terasa.. tak mampu nak angkat badan... sgt lemah... teruskan tido hingga ke pagi...

kesan masuk air... tp masa ni jarum yang panjang tu dah buka... x sempat nak amik gambar pun.. sbb tgh sakit takde mood... ni pun hubby yg amik...

gelang pesakit...magazine sbg peneman sementara tunggu hubby dtg pg tu... dia gak yg beli sebelum tu.. dah lama gilerr tak layan ujang ni.. besttt masih lg kelakar.. cuma saiz kecil sedikit dr yg dulu.. harga pun ada up skit.. aku rasa kalo aku tak duk wad ni takdenyerr dah aku baca... dulu zaman sekolah je aku baca Ujang nihhh...

katil ku masa tu...
Kesan lebam kat tangan... bekas dia amik darah 4 botol tiub kecil... byk tempat dia amikk . tension tul sebab darah aku pekat katanya... so tak dapat nak sedut byk pada atu2 tempat.. cehhhh sakittt woooooooooo tau tak.... sabar je la.. dah la doc kat tnpat emergency tu agak sombong la... ada gak dia marah.. tau la awak tu penat... tp dah namanya keje dia kan.. kena la sabar.... bukan aku je.. ada gak org lain yg dia marah2.. hampeh tul.. kang aku complain kang..... cuma malas je.. sib baik doc di wad 11 semua baik2.. takde la kasar.... yg kat bawah tu je yg aku geram skit... huhuhuuuuuu... hubby pun naik angin dah masa tu cam nak ajak g sptal lain.. ahhhh aku taknak dah.. dah la tunggu lebam td.. takpela.. kita wat pekak je aku kata...

tu la dia... jam 3 ptg aku dibenarkan pulang... so now aku masih dlm cuti dan berpantang.. maybe esok akan balik ke kg... mak nak jaga.... kalo di sini.. bila hubby takde g keje.. hatiku sunyi... kang mula la perasaan ITU datang.. huhuuuuuu haru nanti ada hubby takleh g keje... apapun aku akan teruskan kehidupan seperti biasa... tiada lagi gurauan manja panggilan hubby tuk baby.. tida lagi harapan itu ini, hanya setakat ini buat kali ini semoga Allah memberi kekuatan pada kami .......dia lebih menyayangi...dia bukan milik kami, Allah meminjamkannya seketika sudah cukup nikmat bg kami dapat merasa.... semoga ada rezki di lain hari insyaAllah..


* tima kasih pada semua yang memberi sokongan moral....kawan2 ku.. luv u semua...

22 bebelan kawanku:

*SiRibenMerah said...

Ida,sgt rumit kan proses tuh..
huhuhu.. x terucap tapi sgt memahami ur feeling.. x pelah.. ini ujian Allah.. terima aje.. jaga diri bebaik.. selamat berpantang...
Semoga Ida kembali sembuh dan ceria2 selalu..

*lurve u sis*

rizal said...

Tak perr yer ida..

tabah hati.. takdir ALLAH..

anggap ni semua ada hikmah..

Be strong okay..

you know that we all will always be here should you need something.

:)

ida.. said...

iyra.. u r so lovely.... tq so much dear....

ida.. said...

abg rizal.. thanx so much..... u selalu bg i support time i camni... tq my frennnnn...

IBU KUMBANG said...

Tak pe Ida, dugaan.. akak pun gugur dua kali gak...

ida.. said...

oo yer kerr kak... so yg sekrg ni number 3 la kalo ikutkan la yerr???

IdaShah said...

ida...tabah kan hati
kita sentiasa diduga
cuma dugaan yg berbeza setiap manusia

semoga dia kembali ceria seperti biasa

ida.. said...

tq idashah.... begitulah harapnya...

manje said...

salam ida

terkejut kite baca entri nih... tabahkan ati ye ida... dugaan ini Allah turunkan untuk ida jadi lebih kuat hadapi masa akan datang... usaha dan doa banyak2 k... jage diri bebaik...

haJa*darLingZ said...

kak ida...ape pun smoga tabah k.kak ida sgt kuat mgharungi sume ni. Insya-allah, ada rezeki yg telah allah jnjikan.Cuma blom psti bilakah masanya....doa,usaha dn sabar

RaFFLeSiA MeRaH said...

tuhan berikan kita sesuatu ujian itu, bersesuaian dgn kemampuan dan kesabaran yg kita ada...sabar byk2 yerrr...be strong k...

umie@kakyong said...

salam Ida,
Sabar la yer... ada hikmah disebalik semua nya tu....
kalau Ida bgitau kat umie... boleh juga jenguk2 Ida kat Hosp. Selayang... dah dekat dgn umeh umie.
t/care.

~dyla~ said...

hi ida,
moga ida semakin pulih skang. sy juga penah merasakan apa yg ida rase ni, sy penah keguguran, juga kehilangan anak dlm tempoh 2 thn berturut2. bersabarlah n tabahlah menghadapi dugaan ni, sesungguh tentu ada hikmah disebaliknya.

Aleeya said...

allah mencipta nya
dan dia adalah pinjaman semata
daripada allah dia dtg
dan kepadanya jua dia kembali
seperti kita yg tidak tentu ape nasib esok lusa mungkin akan kembali juga kepada Nya

allah hanya menurunkan dugaan sebegini hebat kepada insan2 terpilih dan kesygan, insyaallah allah gandakan sesuatu pada masa depan kerana kekuatan dan keredhaan dgn dugaannya, subhanallah!!!

mama ranggie said...

ida,maaf..lama mama x ke sini..rupanye..ida,sabar ye..tuhan tu sekadar menguji ketabahan..mana tahu selepas ni die bagi kembar plak..mcm kawan mama,susah nak dpt,sekali die bg kembar ..ha,kan rezki namanye..kawan skolah mama pon ade sorang,dpt 3 kembar..2 laki,1 pompuan..sabar ye yang!

cendawanintim said...

Salam,

Bergenang air mata bila membaca n3 nih...

Kuatkan semangat, setiap kesenangan dan dugaan yang datang itu adalah ujian daripada Allah Taala...hanya keimanan kita yang mampu menangkis segala yang berlaku...

Saya pasti, awak kuat tuk menghadapi..dan doa saya, moga2 dikurniakan rezeki lagi..n lagi..n lagi...amin.

ida.. said...

tima kasih kpd kawan2ku semua... ida hargai sokongan dr semua.. seminggu ida duk d kkg berpantang ..insya allah ida akan teruskan hari2 mendatang dgn penuh kesabaran....

nadia yuna said...

Salam
Lama tak singgah sini
singgah-singgah suram pula
Moga akak tabah selalu ya
setiap yang terjadi ada hikmahnya
mungkin yang lebih baik menanti akak nanti. jangan putus harap ya sis

love u

=)

adyputra said...

harap ida tabah.. sedih rasanya bila kita kehilangan sesuatu yang kita tunggu2.. saya pun baru je keluar wad sib baik baby takde apa2.. walaupun ini baby ke-2 tapi bila kita mula rasa pergerakan dia mesti kita tak sanggup kehilangan dia kan.. semoga ida sabar dengan dugaan ini.. tuhan lebih mengetahui..

ida.. said...

nadia.. tahanx so much dear... akak redha dugaan drNya...

ida.. said...

salna.. thanx yerr.. ida mmg la kalo ikutkan kecewa jugak.. tp kita kena Redha dugaanNya.. mungkin ada hikmah disebalinya kan...

yani_worldpeace said...

takpe la ida, tak de rezeki la tu...insyaAllah baby yang akan datang ni mesti menjadi...Amin...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah