Monday, July 21, 2008

i'm back.........

Lama plak aku rasa tak menjengah blog ni, windu kat kekawanku semua.. tima kasih kat u oll yg byk bg sokongan pd aku yerkk..... apa taknya.. seminggu aku berpantang kat kg.. mak nak jaga aku kali ni sbb yg 1st dulu hubby yg jaga.... kali ni bebetul mak jaga@mendera... hahhaha... tiap2 pagi aku kena minum air akar kayu yg pahitnya kemain lg.. uwekkkkkkkkkk... tp nak taknak terpaksa minum.. hari 1st tu aku tak mau gak minum sbb aku antara kategori yg susah nak makan apa2 ubat... asal pahit je aku tak mau.. hahahha... nak jd citer hari 1st aku kat umah mak .. pagi selepas bfast.. abah duk belah kiri.. mak duk belah kanan.. (dlm hati ni ape ke heiii nyer nih) mak kata ' minum air tu" aku kata " tak mau la pahit gilerrr" abah lak kata... " minum cepat masa panas tak rasa sgt" aduiii dua-dua tu tunggu aku minum abiskan baru depa gerak... cehhh terseksa iwa raga... hari kedua lak mak dah siap tuang dlm cawan... then dia tgk dah abis.. siap panggil aku.. " ni ko minum ke ke buang bg kat pokok" hahhaha punyala tak caya dia aku kata dah minum abis.. hehheh....tp bila hari2 seterusnya aku dgn rela minum sbb nak jaga badan kan... dalaman ape ke halnya kt tak tau.. so maybe apa yg mak bg tu tuk kebaikan.. nak taknak telan je la sambil tutup idung ...huhuhu. abah selalu jd tukang gelak tgk gelagat aku minum ubat... ceh i'm bukan badut tau abah.... heheheh. Masa pantang ni byk tul dugaan... kat kg musim durian bila adi balik beli durian.. aduhaiii tercabar sungguh iman aku nih... aku cuit2 gak makan.. tp skit je... petang tu aku dah mula lalok cam pening.. apalagi mula tak berani dah nak langgar pantang.. makan la balik apa yg aku boleh makan je.. terpaksa la aku gigit jari tgk diorg makan durian... huhuhu siapla nanti bila aku abih pantang kang akan ku terjah durian2 itu... huhuhu

Setiap malam lak mak mesti urut 1 badan.. sapu param kat perut (param-ubat herba panas tu).. then barula aku kena balut ngan bengkung alahaiiii....bengkung tu mak buat sendiri panjangnya 12 meter.. .huhu punyala belit.. adoii kalo sorg2 tak aku terpakai nih.. sib baik mak yg balut kan...kalo ikut aku, aku pakai bengkung getah yg beli dr stokis2 tu je... dah mmg cam bersalin tul... cuma baby je takde.. sabar je la.. takpela tuk kebaikan diri sendiri patuhla apa yg mak suruh... seminggu aku kat kg sebenarnya.. aku pun pelik daaa kawan2 aku selalu kata kalo kes camnih diorg dpt mc 2 weeks... ni apsal nsb x baik dpt je la seminggu... hmmm takpe aku g klinik sambung mc lain... hahhaha...dpt la berehat lebih skit di samping buat terapi ngan mak aku nih... lg pun mental dan emosi tak stabil so aku kena kuatkan semangat dan gagahkan diri dlm semua aspek... mental dan fizikal.... walopun kg2 aku tewas... huhuhu ( nangis lagik).....

genap seminggu barula hubby dtg amik... alahai windu lerr plak...lama betul rasa... tp sib baik duk kg pun tak boring sbb mak sentiasa ada depan mata.... thanx sgt kat mak tau... love u soo much.... apapun sempat gak aku celebrate besday mak skali masa kat kg.. tertunai sudah hajat aku nak belikan mak aku cincin... suka yg amat dia.... aku rasa puas tgk mak happy.... terlupa lak nak amik gambo cincin tu takpelerrr len kali ek.... dsamping tu aku belikan gak dia sehelai tudung n handbag baru mak... mmmm apalagi bergaya sakan lerrr.. yg penting aku happy tgk mak happy... walopun aku tau dia pun sedih.... cuma dia tak tunjuk....mmmmmm

today hari 1st keje... baju2 yg aritu agak mula sendat today dah boleh dipakai semula.. berat pun dah menurun 4kg... fuhhh mendadak gak... apa taknya makan nasi putih dgn sayur2 rebus ikan pun bakar je.... pantang la kononnya kan... huhuhu.. skrg ni proses nak menyusut kan perut je.. sesape ada petua leh la share yerrr kat sini.. harap sgt bantuan bg tips aku nak menyelim telimkan badan ku semula ni.... hihiiiiii.

10 bebelan kawanku:

IBU KUMBANG said...

Biasa la dik.. memang sedih bila kita keguguran ni.. tapi ada masa lagi.. yang penting orang sekeliling support.. akak dua kali gugur sebab janin tak jadi.. katanya mesti sentiasa makan asid folik walaupun sebelum mengandung..
ada kawan akak tu 4 kali keguguran sebab peranakan tak kuat.. kali yg kelima tu bila tau je mengandung pasang alat macam klip supaya tak gugur..
Be strong OKEY...

~dyla~ said...

hepi dgr ida dah mula berceloteh balik. bagus la ida amakan pantang2 tu... org poms ni memg kene jaga yg dlm2 tuee...hehe....

ida.. said...

thanx kak jie@ibu kumbang..... oo akak pun 2 kali yerk.. tu la ida ni risau n cam fobia takut lg.. takpela.. insya allah ida akan kuatkan semangat tuk akan dtg...

ida.. said...

hehe hi dyla... tu la ni bila berpantang slim la sket.. tp takut gak kan naik balik..:P kalau ada petua senang kepmiskan perut ni bgtau yerk...:)

*SiRibenMerah said...

come on ida.. semangat.. jangan sedey2.. meh kita layan lagu jangan bersedih lagi by anuar zain.. hiksss..

I'm happy with my life now..
I love you.. =)

*smile yek..

ida.. said...

wahhh ceria tul adikku ini... ni mesti hati sdg berbunga2... yeahhhh i sokau happy.... thanx dear...

IdaShah said...

hai ida...slmt kembali berblog
lupa kan kisah sedih tu
kuat kan semangat

klu bleh terus kan minum akar kayu tu.insyallah badan sentisa sihat. aku pn smpi skrg minum lg sbb tu sentiasa bertenaga mengejor khayra sana sini hehehe...

ida.. said...

amboi idashah patutla badan maintain yerrr... tp tak tahan lerr kepahitannya itu.... hehehhe bedal jugak la....

RaFFLeSiA MeRaH said...

moga cecepat sembuh yerrr...waaa, air akar kayu ker? uishhh...rasa pun x leh telan gak....

ida.. said...

hi kak rafflesia... thanx yerrr.... mmg pahit kak nak taknak telan je lerrr...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah