Sunday, June 14, 2009

Kenduri kawen adik.. part 1.. (pihak perempuan + nikah)

Hari ni baru dapat update.. bz sgt minggu lepas... smlm lak seharian hubby guna lappy aku ni siapkan keje dia... arini bila dia g ride baru la aku take part guna lappy ... hehheh.. nak update citer kenduri minggu lepas..

seperti entry yg lalu.. hubby tak dapat balik awal tuk kenduri.. dia ada byk keje urgent.. Nasib baik adik nak dtg sini jemput aku.. hehhe.. yerla aku pun sama berkobar2 nak balik kg setelah sekian lama.... so hari khamis tu dah bertolak balik kg coz aku ambil cuti awal... nak bantu mak n siapkan umah apa2 yg patut...

Malam tu aku siapkan segala hantaran2 adik .. jumaat tu sure dah ramai saudara mara yg dtg.. so kalau dah ramai lg bersepah lak kalau aku baru nak buat hantaran tu kan.. so aku siapkan mlm tu.. jumaat tu dah boleh buat preparation bilik pengantin...


hantaran kali ni agak sempoi.. aku tak larat sgt. tp boleh la kan.. mak kata janji aku buat gak. :P.. takde sape nak harapkan.. mak byk keje lain nak buat..


Sirih junjung yg terlebih bunga.. hahaha.. aku belasah jer la... x de idea masa tu...

Mas kahwin dan cincin n gelang tuk batal air sembahyang...


Pagi sabtu... rombongan kami dah sampa jam 9 pagi di rumah pengantin perempuan.. tp pagi tu tok kadi lak lambat sampai .. ada la dlm setengah jam menunggu.. adik aku dah berdebar2.. tok sah kata dia... ak ni pun tak senang duduk sebagai kakak... mak n abah tak ikut sebab byk urusan di rumah memandangkan kenduri umah kami ahad tu pulak...


hantaran dr pihak perempuan.. serba hijau..


Alhamdulillah.. dengan sekali lafaz.. adik aku sah menjadi suami org.. seperti aku tak caya.. sebab aku rasa dia cam budak2 lg.. kalau gurau ngan aku pun kaw kaw aku sekeh dia...

Upacara batal air sembahyang.... lepas settle semua kami semua bangun dan bermarhaban.. pengantin bersalaman dgn saudara mara.. masa part adik aku salam ngan aku.. tak semena-mena kami berpelukan dan menangis.. bukan kata aku.. dia pun sama.. tak taula nape sayu sgt hati... agak lama kami jd tontonan.. tp perasaan tak dpt di bendung... Aku rasa seperti sesuatu yg baru dlm hidup bila adik aku jd milik org.. kami sgt rapat... uwaaa... taip ni pun nak meleleh air mata... huhuhu..

tengahari tu kami tak pulang ke rumah .. sebaliknya stay di rumah sebelah rumah pengantin tunggu petang tuk majlis sanding... dalam kul 2 majlis berarak ke rumah pengantin perempuan.. meriah gak la... paluan kompang di iringi rombongan kami.. banyak tol kena tempuh.. sian lak adik aku.. haha camtu gak dulu laki aku kena masa kenduri kawin kami.. Adatla kawin org JOHOR kan.. Upacara tol tu saje tuk memeriahkan suasana...

Majlis sanding.. banyak gambo aku ada dlm kamera pakcik... masa tu plak la kamera aku nak buat hal abis bateri.. aduhai la.. tp takpe byk gambo ada pada kameraman yg berbayo tu. hih aku lak dah boyot2 ni malas la nak snap2 pic bagai.. hahha kang org kata mak buyong over... khikhikhi... k.. nti sambung entry kenduri di rumah aku plak yerrr... daaaa

8 bebelan kawanku:

lili11 said...

Semoga berbahagia utk pengantin. happy nyer ...

Diamilikku said...

ala..jgn la sedih2....walaupun dah kawin...tapi tetap adik eida kan..tambah plak tu adik sorang lagi...moga happy sefamily hendaknya

♥chentaMAYA™ said...

tahniah!
dpt ipar!
hee~

PuteriSatu said...

sekarang ni memagn musim kawin tul kan...sana sini kawin... alhamdulillh dah selamat pun kan..lega rasa segalanya dah selesaikan...

@e_da said...

Lili.. tima kasih ya...

KAK SU ..Tak tau la kak su tetiba jd sebak.. dia pun sama nagis.. wal hal sebelum ni tak penah pun kitorg camtu...

CHENTAMAYA.. tq dik..

KAk Puterisatu.. mmg lega sgt.. selesai sudah.. tanggungjawab pun dah berubah...

Tirana said...

Selamat berbahagia untuk pengantin!

Aduhai.. cantiknya barang2 hantaran tu...

puterikurekure said...

kite kawen kat perak, tapi masih bawak adat johor kat sini.
en alang bayar tol okeh!
hehehe~

bestnya tgk orang kawen.
ni rasa nak naik pelamin semula nih.
:)

tahniah untuk adik ok!
:)

@e_da said...

Kak Tirana.. trima kasih.. tu lerr adik seorg sahaja...


puterikure-kure...adat TOL ni buat meriah majlis kan.. saje suka-suka.. bg happening.. hehehe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah