Thursday, June 18, 2009

Serawa Durian...

Sila la jangan bosan dengan entry aku yg asik citer pasal durian yerr.. ni la kisahnya kalau hantu durian yg terpaksa kawal diri untuk memakan durian mentah secara banyak... So otak ni ligat berfikir apakah menu yg sesuai untuk di create dgn adanya durian ni....

Borak2 kat opis ngan member diorg sebut pasal serawa durian.. alamak cam sedap jek kan.. kebetulan smlm hubby beli lg durian.. dia dah demam2 pun nak makan durian gak lg... aku pun makan seulas 2 je yg mentah.. takut la makan banyak-banyak... bak kata hubby "jgn makan banyak2 durian tu nanti baby kat dalam demam".. hahah wat lawak pulak laki aku ni... yer la aku ikut jer.. mak pun risau kalau aku terlebih makan sekadar rasa je katanya.. lain org lain citernya kan.. ada org yg kuat... makan apapun takpe.. tp pada aku baikla berjaga-jaga...

So td dlm kul 9pm aku memulakan operasi.. smlm aku dah simpan sebijik durian...

keluarkan isi-isinya yg sgt gebu tu... ni manis punya ... hubby beli yg elok apa nama ntah.. aku tak ingat... durian pun ada mcm2 gelaran kan...


Panaskan santan...

Bila dah agak mendidih masukan gula pasir.. ikut sesedap rasa sendiri.. sape suka manis letak la lebih.. aku manis2 buah je.. tak nak la manis2.. takut gak kan... pregnant ni kena kawal segalanya manis ke masin ke...


Bila gula dah larut masukan plak durian.. tu yg kabur adalah asap yg tengah mendidih...
hmm bau pun dah menyelerakan...

Tadaaaa.. dah nak siap... cuma nak kacau lg bg pekat sket n bg durian tu hancur skit lg.... mmm bila dah siap sedia di makan.. tp aku tgh tunggu hubby balik ... kirim roti.. makan ngan roti sedap ni.. ada org yg makan ngan pulut.. tp bg aku cicah roti pun sodap... nyum.... nyumm... selamat mencuba.. :P

3 bebelan kawanku:

IdaShah said...

best!best!
dah buat baper hari lepas
pening pale dah mkn durian byk sgt

Diamilikku said...

hahahah...musim durian..macam2 resepi durian kuar..kalau kak su guna gula merah..kasi jadi warna merah2 sket...kalau mr papa nih..habis seperiuk dia sorang..memang hantu serawa durian n pisang dia nih

isya said...

oopss..sedap! last year rs serawa durian kat umah mak ngah belah hubby kat penang, sama la ms pregnant tkt nak mkn durian byk2..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah