Wednesday, July 15, 2009

GEMPAR SEKETIKA!!!!!!

Nak citer sket apa yang terjadi malam semalam...
JAm 10.15 tgh aku duduk tengok tv... hubby lak tengah swimming kat bawah... masa tu aku sempat lg snap2 pic hubby kat pool..


Masa duk tgk tv aku rasa cam tak sedap.. mcm ada keluar sesuatu.. then rasa lak nak buang air kecil... bila dah selesai buang air kecil aku rasa ada sesuatu.. bila lap ngan tisu ada cam lendir.. tp bila lap lg tetiba darah pulak.. ALAMAK!!!!... (muka cuak dah nak nagis.. sebab sepanjang pgnant tak penah kuar apa2 sebelum ni kan..)


Jantung dah degup laju... terus call hubby kat bawah.. dia terkejut suara aku lain macam.. bila dia naik atas.. aku tunjukan tisu yg ada darah tu.. aku plak sambil tu dah nagis dah...huhuhu... dia apalagi kelam kelibut...bila tengok dia kelam kabut aku lg kalut.. apa yg nak buat ni.. dia decide nak bawak g spital.. sebab kami masih ingat pesan doc pakar.. kalau ada tanda keluar apa2 sekalipun cepat2 kena g spital, jangan tanguh-tanguh...aku lak teringat masih lum pack brg2 baby ngan aku dalam bag.. brg baby semua dalam storage box sebab aku dah cuci aritu kan....

Dalam pada masa yg sama aku sempat lg ym ngan bestfren opismate aku.. NOR.. aku tanya dia apa nak buat ni.. dia pun terkejut.. suh aku cecepat g spital... aku ni plak leh rilex2 lg.. dalam hati tu mcm kata alaa lambat lg , lgpun tak rasa sakit pun.. darah yg kuar tu pun sikit... HUbby lak dah marah2 aku leh duduk lg depan lappy.. dia sibuk2 cari beg n masukan semua brg baby.. aku pun pack la baju2 aku sememangnya dah sedia cuma tak masuk beg je lg.. yg penting aku ingat kad merah klinik tu ngan IC tu yg penting...

Masa berkemas-kemas tu aku masih lg sempat tgk checklist brg2 yg nak di bawa... cecepat refer kat lappy aku.. sambil2 tu check brg2 apa yg nak masuk dalam beg.. air zam-zampun bawa sekali.. dalam pada tu siap pulak leh tanya hubby kalau g hospital pakai baju kelawar ni buruk tak? hahahah.. sebab masa tu terpikir nak cepat jek.. tp bila tgk balik cam huduh jek.. terus tukar skirt labuh ngan blaus.. hihi.. sempat lg nak melawa mama baby ni padahal jam dah nak kul 11 mlm dah..

tak call mak lg masa tu...dalam kul 10.50 kami gerak ke spital pusrawi.. masa tu la baru call mak.. aku mengharapkan doa dr mak... mak pun dah risau2 dia kata pegi je hospital.. dia takut aku dah nak bersalin kan...

Dalam perjalanan sempat lg sok sek sok sek ngan hubby, sambil tu call Nor opismate aku.. tanya dia kat mana nak tuju bila sampai spital tu.. . dia kan dah experience bersalin kat situ.. ok katanya terus ke emergency.. Nor kata "ida apsal suara ko tak mcm orang sakit pun"...(sebab masa aku cakap2 ngan dia siap leh gelak2 lg...) sebabnya aku mmg tak sakit cuma risaunya ada bleeding tu jek... baby plak masa tu aktif sangat tergodek2 dalam perut nih.. aku ni risau baby ni nak ke bawah dah ke...


Dalam kul 11 sampai hospital... hubby turunkan aku kat bahagian emergency.. dengan beg2 segala tu dia turunkan gak.. then dia g register kan nama.. bila aku dah duduk baru hubby park keta... brg2 td aku biar je depan kaunter.. lepas park hubby masuk balik tempat td siap tanya nurse " nampak tak wife saya?" padahal aku punya la besar duk tertonggok kat kerusi situ... hihi.. dari situ aku perasan betapa hubby aku cuak time tuh.. dia ingatkan aku dah kena sorong ke atas agaknya.. hihihi lawak ler abg nih....


Dah malam2 mcm tu pun ramai gak patient.. dalam 10 org ada kat emergency tu.. tp semua aku tgk cool jek.. kalau kat spital biasa sure ada je org eksiden la apala kan, suasananya lain sebab aku pun penah experience kat emergency di spital kerajaan.... then aku tunggu ada la 5 minit baru nurse paggil masuk bilik doc...

Yg check aku masa tu doc pompuan.. very nice.. baik jek dia.. then tanya masalah.. aku pun bla..bla.. bla.... Doc senyum tgk hubby aku masuk dengan beg2 tu sekali .. doc pun tanya " mmg nak bersalin sini ke?" hubby angguk2 ... hehheh (mesti dalam hati doc tu gelak jek tengok gelagat kami yg huru hara tu.. hahahhaaaaaaaaaaaaaaaaa

Memula doc duk tekan2 perut cari kepala baby.. tp baby nyorok.. doc kata perut aku ni banyak air sebab tu susah nak carik baby duk mana.. patutla perut aku ni membulat besar.. banyak air rupanya... then doc nak check servik tgk bukaan... huhu yg ni mmg aku seriau.. ada sikit ngilu kan.. masa dia check tgk tu dia kata tak terbukak pun lg.. then darah ada skit spot jek.. cuma aku discharge lebih.. doc kata tu yg maybe sebab luka.. then darah td tu darah luka dalaman bukan darah nak bersalin... huhuuuuu

Doc bg penerangan.. bila ada discharge camtu maybe baby akan lahir awal.. dia bgtau lg maybe aku kena amik injection tuk matangkan paru2 baby.. huhuhu.. bersalin awal aku dengar perkataan tu seolah2 seminggu lg ke atau sehari dua lg ke.. padahal baru nak masuk 35weeks ni.. dah mula risau.. tp doc tak bagi ubat apa2 pun dia bgtau supaya keesokan harinya aku kena dtg balik untuk jumpa pakar aku tu...


Maka selepas itu pulangla kami semula ke rumah... masa perjalanan balik tu hubby leh lak cakap camnih...

" Alaaa ingatkan dah leh bawak baby balik td"

"ingatkan papa dah leh azankan baby td"

hahah tergelak aku.. di situ aku dapat gambarkan betapa teruja nya dia nak sambut baby ni.. alhamdulillah syukur Allah kurniakan hubby ku yg penyanyang.. sape tak sayang anak bini kan??? hehhehe...

jam 12 kami dah sampai umah... tp malam tu aku takleh tido. teringat balik apa yg doc cakap.. malam tu kalau keluar apa2 tanda lg cepat2 datang balik hospital.. so aku nak tido pun cam risau2 jek.. apa yg aku buat bila takleh tido tu? sambung di next entry yer... daaaaa

8 bebelan kawanku:

AmiYs said...

mesti x leh tdo kan... amiys pun pnh jd camtu.. masa tu bru brp bulan... tibe2 ada drh sikit...

tp masa tu sorg2.. hubby kat kpg.. tgh mlm lak tu...esoknya bru pi klinik...

nasib baik xde ape2... baby ok je.. hehehe... lega...

isya said...

aduh, baca entry ni pun dah suspen..

ada sambungan ke? ;p

n@@r said...

aku doakan ko slamt..ingat nak bsalin dah..tp bila ckp ngan aku siap gelak2 lg heheheheh

Diamilikku said...

hehehehehe..
tu baru sikit doc check bukaan..nanti dah makin dekat makin kerap la dia seluk tgn check bukaan...so be prepared dear...35 weeks tu kira dah okay ahh tu..alesha lahir 36 weeks tau...

@e_da said...

amiys..
risau kan bila ada kuar mcm tu.. tak lena tido...


Isya.. memula je agak suspen.. heheh ada sambungannya...


Noor.. sebab tak sakit .. masa tu plak tak terpikir nak bersalin pun.. heheh


Kak su.. masa ada kuar darah tu dah menangis dah... sebab mcm rasa tak caya nak bersalin ke apa ni.. hehehehhe

::@FiQ said...

sadiskan..tpi spe x cuak kan?...bebi x saba nk kua tuuuuuuu.......hehhehehe

puterikurekure said...

wahh!!!
kite baca entri ni dah cemas2 ok.
ingatkan awak dah beranak.
hehehe.

betul tu.
korang buat tindakan yang pantas.
apa2 pon yang jadi, apa2 pon yang kuar,
cepat2 ke spital k?
risau nih.
:)

@e_da said...

heheh... puterikure-kure.. mmg ramai yg ingat kita dah bersalin.. yer yerr jek... sekali suspen je kan... tp mmg bebetul cemas bila kuar darah malam tu...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah