Friday, July 17, 2009

Persediaan ke hospital..

Sambungan entry sebelum ni.. malam tu sampai umah dalam kul 12.30 sebab on the way balik hubby kata lapar pulak.. then tapau nasi daging merah tuk dia sahaja coz aku tak rasa nak makan pun.. Malam tu nak tido pun rasa tak senang hati gak.. risau kalau2 darah ke apa2 keluar lg...

So aku bawa naik semula beg2 yg hubby kemaskan td.. aku keluarkan balik semuanya.. kemas semula... td hubby main sumbat je apa yg patut.. lawak yang paling aku tak tahan.. masa masuk bilik doc tu dia siap bawa 3 beg yg dia kemas tu.. beg baby, beg aku n 1 lg tah apa2 brg ntah...hehhehe. sampai doc senyum n berkata "Nak bersalin kat sini ya?" heheh tgk gelagat hubby yg angkut semua beg2 ke dalam bilik doc.. yerla dia target aku masuk wad malam tu.. hihi..bila ingat2 balik mmg kelakar.. hahhaha.. beg2 tu semua kena usung bawa balik semula ek abg.. tak sempat nak snap2 pic sebab dah kelam kabut kan...

So aku keluarkan semua.. kurangkan mana yg tak patut bawa... bawa yg penting2 sahaja... refer pada senarai yg aku dah print haritu.. tu la ingatkan lambat lg la kan.. tp kalau iktkan mmg patut dah buat minggu ni pun dah 35 weeks dah...

Hijau tu beg aku... senang beg jusco tu besar leh isi macam2.. lg pulak aku suka sebab colornya yg ijauuuu itewww... n beg 1 lg tu beg tuk baby...


tadaaa dah siap.. padahal bukan susah pun nak kemas barang2 ni kan.. tp aku ni je yg suka menangguh.. haaa bila dah emergency cam haritu baru nak kalut.. padan muka sendiri.. hehhehehe

k ni senarai barang-barang yang aku isi dalam beg tu...

Beg Baby
1. Baju baby- dalam 4 pasang dgn seluar sekali
2. Sarung Tangan, Kaki dan topi (Mittens / Booties ) - 3 pasang
4. Barut -4 helai
5. Lampin/Diapers - 5-6 camtu la
6. Selimut @ blanket baby
7. Tuala & tuala kecil (lap muka)
8. Alatan mandian baby
9.Bedak / losyen n etc
10. cotton bud
11. kain lampin / bedung baby
12. minyak telon
13. tissue baby

Beg Mama baby
1. Kad Rawatan Bulanan - kedua-dua klinik.. senang nak refer
2. Sweater
3. Stokin
4. T shirt
5. Kain Batik
6. Tuala
7. Pakaian dalaman
8. Minyak angin @ panas
10. Maternity pads
11. Surah Yassin n Al Quran kecil / buku panduan si comel
12. Air zam zam
13. toiletries - berus/ ubat gigi/ sabun/pencuci muka/ sikat/ getah rambut/ ... segala la..
14. Tudung

tu jer kot.. kalau ada lain2 tambahan yg kawan2 leh tambahkan leh bgtau yer... list ni pun refer pada kawan2 yang dah berpengalaman... mengikut pengalaman kawan aku NOR (coz aku bersalin tempat yg sama ngan dia).. tak perlu bawa banyak2 coz hospital sediakan semua.. yg penting pakaian baby masa nak balik tu je.. huhu senang gak camtu..


Keesokkan harinya terus prepare beg2 tu siap-siap letak dalam kereta.. kalau apa2 senang terus je ke hospital.. heheh

mmm keta hubby ni nampak pulak dr luar... nti nak kena susun semula dalam bonet tu.. huhuhuuu... ok dah ready if baby nak kuar... hehehe dalam kul 3 pagi gak baru leh tido.. maybe sebab risau...

13 bebelan kawanku:

Diamilikku said...

uishh..banyaknya barang baby...macam nak berkampung di hospital plak..hehehehehhe.....

yatie chomeyl said...

counting days ye ida? tak sabar2 kan? hehe. kurma dah bawak sekali tak? nanti berguna kalau tak sempat makan sebelum bersalin tu ;)

aYu said...

kak ida...hihi..bestnye...
harap2 semuanya selamat..
itu la yg plg penting....
doa ayu...
semoga baby lahir dgn sihat..
dan kak ida..pun sihar juge..

puterikurekure said...

okla tu.
siap sedai awal2.

:)

@e_da said...

Kak Su.. mmg kalau boleh semua nak di bawa nya.. hehehhee


Yatie.. thanx yer... ada kurma tu.. mmg lupa masuk beg.. hihi nti pasni ida masuk beg cecepat...


Ayu.. thanx dik mendoakan kami anak beranak... heheheh nervous menghitung hari ni....



puterikure-kure...
awak pun tak lama lg dah leh packing.. nti jd cam ida.. kelam kabut... hihi

wanie said...

kak ida,

masa wni nak besalin dl pn besiap cam akak..hihi..

tp kt hospital wni besalin tu mmg dorang siapkan semua..kita bwk baju masa nak bawak baby balik tu je..senang kan..;)

isya said...

sampai 2 beg? tp mmg la, tkt tak cukup plak kn..

IdaShah said...

ok lah tu dah bersiap sedia
bersalin ank pertama risau lah sket kan

Wife to Firdaus Ghazali said...

kak ida...wish kak ida n baby selamat semuanya......amin....

SSulieana said...

boleh pinjam list eda ni nnti...hihihi...

@e_da said...

Wani betul la.. kawan akak pun cakap camtu.. hospiytal sediakan semua.. tp kita ni sebolehnya nak bawa juga kan.. sebab excited gituu.. hehehhe



Isya.. 1 beg baby.. 1 beg mama.. senang tak campur.. senang cari barangnya nanti.. hihi


Hi azie... tim kasih dik.. akak doakan awak pun cepat lekat nanti.. insya allah... bersabar yerr...

Sueliana./. boleh.. tp kalau ada yg kurang sue tambahla yer... heheh

salina said...

ida..

kalau bersalin kat swasta x perlu bawak macam2. untuk czer biasanya ditahan dalam 2-3 hari jugak tengok keadaan kita macam mana. Maternity pad & toiletries semua dah disediakan cuma mintak je.. masa kat hospital baby pakai baju hospital dengan lampin je.. seluar x de sebab dia dibalut dengan kain bedung.. pampers pun disediakan..

yang penting masa nak balik tu sediakanlah baju baby dengan kain bedung dia.. ibu-ibu leh bawak panties lebih sikit takut le terbocor le pulak kan.. stoking dengan sweter pun wajib.. kalau kat hosp gov x tau la pulak.. ke sama je disediakan?

@e_da said...

salina.. mmg pun tak payah bawak banyak2 sebenarnya.. tp degil tetap gak teruja nak guna barg yg kita beli sendiri tu kan.. hehhehe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah