Monday, November 16, 2009

Tak Boleh TAHAN...........

Sesungguhnya hari ni hari yg amat memeritkan... Malam td aku tak boleh tido... lepas mak bertolak balik aku naik atas umah tak henti2 nagis.. hubby pujuk2 pun tak jalan2... sudahnya dia bior aku sesorang sampai aku reda.. dia leh main game, lelaki kan maybe tak rasa sgt... hubby pujuk ajak aku kuar aku takde mood.. selalunya pantang ajak berjalan aku ON aje.. tp smlm takde mood langsung.. nak berjalan nti aku nampak baby org sure aku teringat mika.. kalau aku nagis kat mall camana.. hahah aku ni bukan kira.. kalau dah tak tahan.. mana2 pun aku tak kira.. :P

Lepas mak balik aku dah nagis lama-lama.. dah penat, mata dah bengkak gagahkan diri buat mcm biasa.. bila hubby bg kata semangat "ala dia duk ngan mak kita tau dia selamat" mmg la . "tp dia takde depan mata" kan ke lain rasanya.. selalu malam2 depan tv aku ajak dia main2 butterfly dia takpun dia pandai tgk tv.. suara dia dah cukup buat aku tak tgk tv tu...

Mlm td nak makan pun takde selera tp perut dah menyanyi sumbat gakla sket2... nak kemas2 umah pun takde mood. sempat aku kemas dapur je... aku tgk hubby tgk tv... aku g bilik on pc nak berblogging n surf apa2 yg patut kat tenet.. tp nak tgk apapun takde mood.. terpandang lak screen monitor pic mika.. nagis lg.. aduh camana ni.. takpe gagahkan diri gak... masa tgh layan fb adik aku sms.. dia kata mika tetiba menjerit kuat mata melingas2 mencari2.. sian dia.. adik aku kata maybe dia mencari aku.. aduhai masa tu aku teresak2 lg.... mak tepuk2 n pelok2 dia baru dia tido.. sebelum tu sempat gak aku call mak dengar suara dia...

dekat jam 11 hubby dtg tgk aku dia kata dia pun sunyi n boring.. ha tu la tau pun.. ingatkan aku je rasa.. tp dia takla seteruk aku ni haa... kalau tak selalu malam dia pun rajin ajak mika borak2 sampai terkekeh2 mika ketawa kadang2... huh

dah kul 12 lebih sebelum masuk tido aku pam susu... masa tu lg la terasa.. sian anak aku seminggu ni minum susu FM je la.. dia mmg dah campur susu.. sebab mmg tak cukup guna susu perahan aku.. lg pulak dia kan tak direct feed dr aku.. tu yg boleh ikut mak... masa sesi mengepam tu air mata mcm ujan... selalu sebelum tido aku bg dia susu.. tepuk2 dia.. cium2 dia, gomol2 dia sampai dia tertido... ni bila takde mau tak terasa...

jam dah kul 1.. dah abis pam aku cuba nak lena (susu masuk tempat beku)... mata takleh lena.. aku amik kain lampin dia siang td.. cium2 bg lega.. amik bantal dia peluk sampai puas... hubby marah aku dia kata kalau aku punya perlakuan mcm tu leh jd gila kalau terlalu ikutkan perasaan.. aku dah lawan tp mmg takleh lawan nak buat camana.... (hubby risau tgk aku tu yg dia kata leh jd gila... hahha buat suspen je laki aku nih).... masa tu bantal dah basah dah.. aku tgk hubby leh tido dah.. ahh biarla dia... mmg dia ada pujuk lg tp tak jalan.... bila nangis dah penat baru aku tertido tu pun dah kul 2 rasanya...

Pagi td bangun pam susu lg... aduhaiii sama cam episod atas tiap kali pam susu.... (jgn bosan ya) sebelum g keje biasanya aku akan peluk2 dia amin2 ngan dia.. kdg2 mmg aku terlambat n merah punch kad.. tp aku rela janji aku puas peluk anak aku... tp hari ni aku tgk katil dia takde.. hibanya la...pegi keje n buat mcm biasa.... dalam hati ni aku berkata ala aku g keje je mcm biasa.. dia takde gak ngan aku.. tp bila dia jauh mmg terasa walaupun kita kat tempat keje yg mmg tak nampak dia...

aku call mak kul 7 pg.. mak kata mika dah bangun nak minum susu.. cakap kat mak takleh tido .. mak gelak2 je kat aku.. mak kata "yerla nanti amik balik la dia... kalau mak tak tahan mak duduk lg ngan ko" heheh aku tau mak aku pun takleh pisah gak ngan cucu dia.. (banyak kali dia cakap nak bela mika kat kg.. tp aku tetap jawab x boleh.. bukan aku kejam tp aku tak sanggup nak pisah ngan dia) aduhai... ni la penangan cucu sulung dari anak sulung... HOW?? biar masa dan waktu yang menentukan.. betul kata anis. salah seorang akan terpaksa berkorban suatu masa nanti.......

Mana aku leh tahan tgk keletah manja dia camni.. selalu gomol pipi dia.. tengok dia main ngan cebon (butterfly) dia....

sampai ofis kawan aku tegur mata sembap.. aku bgtau la apa yg terjadi.. dia pun paham dia pun ibu... kat opis still buat mcm biasa tp tetiba ada plak kawan jiran umah aku sms tanya mika.. ha yg ni tak tahan ni.. ujan lg aku... tgk screensaver pc n destop background pic mika.. lg kuat ingatan aku kat dia... huh camana aku nak harungi seminggu lebih lg ni.. aku dah call mak ujung minggu ni aku nak balik gak tgk mika.. mak kata takyah la nanti raya haji kan dah nak balik.. hmmmmmm biarla... aku abih duit ke rugi ke apa tak kisah janji jumpa buah hati aku.. huhu.. kalau hubby ada keje ke apa aku balik sendiri.. takpe tak kisah yg penting dia izin.. huhuhu

Petang td abis keje aku tak balik terus ke umah.. aku g opis hubby amik dia g betulkan keta aku yg power window dah tak berfungsi tu.. kalau aku balik umah sesorang mau aku lg meraung jawabnya, lg pulak ternampak brg2 mika mau aku ternampak2 dia hari2 menyambut aku balik keje...... kalau hubby ada maybe kurang sket...

aku dah bgtau mak aku tak bleh tahan.. sian gak mak dia tenangkan aku.." ala kejap je bukan mak amik terus pun" saje menyakat aku hihi.. barula aku leh senyum sket.. nak makan pun tak lalu sgt.. perut da masuk angin.. huhu.. ni hubby nak ajak aku g makan kat luar.. kurang2 nya balik dah penat nanti boleh terus tido takdelah mcm semalam tersedu sedan nagis bila takleh tido... (tp bila teringat mesti nagis lagik... huwaaa.. aku mmg cengeng) :P


Aku mmg tabik pada ibu2 yang berjauhan dgn anak disebabkan kerja dan tanggugjawab.. hati mereka cukup kental, kuat dan tabah.. kalau aku di tempat mereka belum tentu aku kuat... pada kalian bersabarla pasti ada hikmah di setiap kejadian begitu juga yg terjadi dgn aku kini.,.huhuhu


6 bebelan kawanku:

Wife to Firdaus Ghazali said...

ciannya akak ;( sabar ye kak ida...next week kan da raya aji...walaupun azie x pnh alami situasi cam yg akak lalui but azie still can rasa what...

jgn nangis2 ye kak...kang jadi kasim selamat kang langsung x le tgk mika da...cpt lap air mata tu...sikat rambut....senyummmmmmm...weeeeeeeeeeeeeee

*akak jgn amik ati ye...azie gurau je...

fuadnis said...

alololo....comelnyee mika....

patutla kak eida sedih yg amat...mesti rindu terbayang2 kan..kalah rindu kt hubby sdiri bila dah ade anak ni...

takpelah..jgn bhenti suarakan rase hati kak eida pd mak..insyaallah..lama2 dia akan terima dan faham keadaan kak eida..mak mana yg tak sayang dan kesiankan anaknye..

pd pendapat nis, mak kak eida tu belum puas sebenarnye bermesraan dgn mika..yelah..cucu sulung plak tu cucu yg dah lama dinanti2kannye..kak eida plak 2 beradik je..tentu dia sunyi dan rindukan telatah budak kecik..

dan lagik satu, mika tu kecik lagik..masih bayi..jadik rasa kasih sayangnye pd mika meluap2 hingga tak sampai hati mika dijaga dan diasuh oleh org lain yg belum tentu dpt melayan dan menjaga mika dgn sebaiknye..mgkin bila mika dah besar sket lain plak pemikirannye..

kak eida plak sudah pasti tak bleh berjauhan dgn mika..yelah..ibu yg melahirkannye..mmg lain perasaan tu..dlm ms yg sama tak sampai hati mak terluka klu kak eida tak benarkan mika dibawa balik ke kampung..

jadi kesimpulannya..berilah masa pd mak kak eida melepaskan "giannye" utk membelai mika..mcm mak kak eida cakapla.."bukan nak ambik teruspun kan"....

kak eida bkorban dimasa skrg..dan akan tiba masanye pula mak kak eida plak yg "terpaksa" bkorban melepaskan mika..itu sudah pasti..so adil laa..

insyaallah, dgn apa yg kak eida buat ni takkan memberi mudarat pd sesapa malah kak eida akan rasa "puas" dpt membahagiakan mak kak eida selagi hayatnye masih ada dgn memberi mak kak eida rasa kepuasan merasai kasih sayang seorang cucu....(niat yg baik je dlm hati..insyaallah hati kak eida tenang..niat yg baik insyaallah tuhan akan pelihara semuanya..)

sabar yek..kuat semangat!!

(sory..over bg semangat lak...)

@e_da said...

azie.. thenx sebab memahami walaupun dirimu belum dikurniakan anugerah itu lg.. setiap org lain pengalamannya kan.. insya allah azie pasti merasainya nanti.. :) thanx so much dik...

Anis...
sesungguhnya sgt tepat kata-katamu itu.. (yerla cikgu kan tau psikologi nih.. heheh jgn mare nis).. betul sgt apa yg anis kata tu... pengorbanan akak sekarang mesti tuhan balas dgn kebahagiaan di belakang hari.. mmg kalau boleh nak buat mak bahagia selagi hayatnya ada... tak salah dia sayang dan manjakan cucunya sendiri. di tatang bagai minyak yg penuh nis... syukur atas semua nikmat tuhan ini.... cepatla masa berlalu.. terus menghitung hari............

Diamilikku said...

be strong.....jgn dilayan sangat perasaan tuh...try to do something else..for the time being ubah desktop pc yang ada gambar mika ngan gambar lain....ok...

Cik Puan*PIE said...

bnyk2 bsabar kak ida...kite dh lalui sume ni...dh 2thn lebih pun.mcm yg kite citerkan di FB tu..nk amik mak,abah kt kmpg cmner la agknya...tp 1 masa nnt, dihah psti kembali pd kite...
*mula2 mng sedih, lama2 kak ida bole kawal perasaan tu...nangis mng nangis, tp xseteruk mula2

yatie chomeyl said...

cuba sibukkan diri..bukan nak suruh x ingat mika cuma at least hujan tak lebat sangat :)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah