Tuesday, February 23, 2010

nyam nyam nyammm dapnya mama....

Mika dah 6 bulan.. dia dah boleh makan... sebenarnya sejak dia 5 bulan aku dah try sikit2 bg dia makan... aku kenalkan nestum beras & susu pada awalnya... memula tu susah juga dia tak berapa pandai nak makan.. tp lama2 hmmmm tak sempat suap dah menganga mulut....

bila dah mula boleh makan aku tukar plak nestum + sayuran atau nestum + buah buahan n nestum + soya ni... saje bg lain2 perisa...


Untuk breakfast biasanya aku bekalkan biskut milna ni n bila ptg aku minta babysitter bg dia nestum... bibik kata dia ni suka sgt makan...

punyala tak sabo nak tgk mika makan sendiri siap dah beli baby bites.. tp lum boleh lg coz mika takde gigi n lum pandai makn yg keras2 ni...


Alhamdulillah mika ni suka makan.. sekarang ni kalau nampak sudu n mangkuk makanan dia tu dia tak sengih2 dah... kalau aku lambat suap punyala marah... hihi kelakar la mika nih...

Tengok tu tangan dia pun sibuk nak masuk mulut sama...

nyam... nyamm sedapkan syg....

Petang semalam aku gigih nak buat bubur tuk dia... aku buat bubur nasi masukan carrot.... then aku blend sampai lumat hancur.....

ni plak.. ikan bilis aku goreng tanpa minyak n buang tulang tengah dia....

aku blend sampai jd serbuk....

serbuk ikan bilis tu dicampurkan dengan bubur carrot td, bila aku rasa sikit .. hmm baru la sedap..ada perisa.. patutl aritu aku buat bubur nasi + carrot je dia tak nak..menangis2 dia makan.. tak sedap gaknya.. dah biasa dia makn nestum sedap.. lepas ni aku nak buat stock serbuk ikan bilis tu banyak2... berselera sgt aku tgk dia makan semalam.. puas hati mama masak tau mika... nanti aku nak cari resepi lain plak.. buhbur daging + brokoli ke, bubur + kentang ke.. hmmm bersemangat nak masak bila tgk dia selera makan...

5 bebelan kawanku:

lin muhamad said...

boleh rujuk kat blog sya..under tags solid food..byk juga resipi yang sya penah buatkan utk sara dlu..bukan nasi je..pasta pn boleh.

puterikurekure said...

pandainya mika makan! khalish kite dah try beri, tapi nanges2. hehehe.

so skang ni tunggu dia 6 bulan baru nak paksa makan. hahaha. mama dia kejam.

sdapnya bubur campur brokoli...nyam2!

Uda said...

salam..
Mika suka mamam yer.. bagus2.. nanti cepat membesar.. sama ngan tuwen baru mamam2.. tapi belum try yang nestume tu.. sebab tgk diorang okey jer makan bubur nasi ..

@e_da said...

This comment has been removed by the author.

@e_da said...

thanx lin.. nti sy ke blog awak... leh kita share resepi ya...


Intan... dulu memula mika nak telan pun tak pandai.. lama2 ok dah...dan makin suka makan..

Uda... ida try nestum dulu kat dia tu yg tak brape nak bubur nasi.. tp skrg ni dia dah ok makan bubur nasi...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah