Tuesday, April 13, 2010

CHOCOLATE MOIST CAKE - kukus

Haaa meh try resepi baru aku.. hahahha bukan resepi baru tapi aku yg baru try buat kek ni... senang sangat2 dan alhamdulillah menjadi...


1. telur 4 biji
2. air panas 1 cawan
3. minyak jagung 1 cawan
4. tepung choc moist 500 gram ( beli kat kedai kek siap2)

1. Memula pecahkan telur - tak perlu tepuk sampai kembang.. kat sini aku ada silap sket sebab aku pukul sampai kembang.. hahhaha teruja nak buat kek namanya...

2. masukan air dan minyak.. kemudian terus masukan tepung... kacau hingga rata ...

3. dah ok rata masukan dalam bekas yang anda kehendaki.. ikut selera memasing la ye..

4. panaskan pengukus dan kukus selama 20 minit kalau isi bekas kecil dan kalau bekas yg besar n tebal lama kan sikit la ek...



Untuk topping.. masukan coklat masakan n boilkan atas air yang di panaskan... kalu nak lembutkan coklat tu letakla butter sket atau thickened creamyang sememangnya membuatkan coklat lebih cepat cair n sedap..

Taraaa.. ni la hasilnya.. gebu kan... lembut.. dpt pujian dari hubby.. nyum nyumm...
mak dah requset suh buat bawa balik jb minggu ni.. hahahha dah la sabtu besday sendiri buat kek sendiri.. jimat gak tu...

Kesilapan aku buat kek ni kali pertama
1. telur aku tepuk sampai naik walhal takyah tepuk pun sudahnya kek aku lembut n berlubang2 n bila kukus merekah2.. tp rasa maintain sedap.. haha perasan jap..
2.kurang minyak sebab tersilap sket sukaran tak sampai secawan aku letak minyak tu (konon2 kurangkan kolestrol.. hahha tak pa pe) .. n kurangla jd moist dia.. takpe lain kali aku cuba lg..


Finishing kek ni agak OUT.. sebabnya mika yang dah lama sgt duk dalam walker dah merengek suh dukung.. tak sempat aku nak tenyeh coklat tu bagi lawa2.. main tabur je biji2 coklat tu... dia dah mamamamaaaa pegang kain aku tarik2.. isan pulak.. hehehhe takpe next time aku buat bagi2 cantik2 lagi... heheheh nak bubuh badam plak atas dia, takpun strawberry.. huh lg cun kot ek..

Agak2 kalau aku jual ada orang nak beli tak???? hahahha

2 hari esok kena kursus.. arghh bosannya..............

6 bebelan kawanku:

cicakgirl said...

kek coklat!
sedapnyaaa!!
ada lebih tak?hehe xD
boleh rasa sikit xD
saya tumpang ambil resepi mama mika =)

Siti said...

siti selalu gak wat kek kukus ni...mmg yummy...

kenwooi said...

the chocolate cake really looks good! =D

Diarihatiku1976 said...

kek coklat!
sedapnyaaa!!bak mai beri sepotong.. ahahksss

*SiRibenMerah said...

yeayy.. nk cuba.. nak mencubaaaaaaaaa.. thanks akak.. da lama duk nk cuba buat kek neh..

Aleeya said...

nak sketttt huhuuuu

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah