Thursday, October 28, 2010

Keputusan aku..

Setelah difikir masak-masak... ditimbang-timbang pendapat ramai... mendengar kata abah dan emak.... berbincang dengan hubby....


Aku mengambil keputusan untuk tidak mengambil bibik sebagai maid di rumah....

reason yang kuat aku taknak hilang privacy aku di rumah sendiri..mungkin belum masanya lagi untuk aku amik maid.... dan aku kurang selesa bila ada org lain antara kami.. rumah kami pun kecik je ada 3 bilik.. masterbdroom, guest room dan bilik komputer/solat hubby... nanti nak letak bibik lg.. hmmm

kalau ikut reason dari mak pula berbeza... mak risau... sebab mak tau bibik memang sayangkan mika... dia takut bibik bawa lari mika... hehehhe.. tapi yang ni mintak simpangla...............biarla aku hilang duit beribuke berjuta ke walaupun takde semua tu.. aku tak rela hilang anak aku...

reason abah pulak... banyak prosedur.. kena tengok permit dia... kena tukar nama majikan .... sebab kalau keje ngan aku mesti dia dibawah jagaan aku.. ahh mcm leceh je..

Kalau ikut hubby dia mcm nak.. tp aku berat hati la.. ala keje2 umah aku masih mampu buat. bukan besar mana pun... mika biarla dia duduk nursery.. biar dia belajar berkawan... dan kat situ pun aku selesa sebab dia di ajar macam2...


dan pendapat kawan-kawan yang memberi komen pada entry aku minta PENDAPAT... sangat-sangat aku hargai.... terima kasih pada semua

PRO dan KONTRA nya mmg banyak...

dan petang semalam aku telah menyiasat.. puncanya bibik tak ngam dengan pengasuh yang lain di situ.. adalah konflik antara mereka... yang lain2 tu masalah dalaman mereka di nursery... dan yg tak best aku dengar ada sorang budak yg aku tanya dia kata bibik tu dah bgtau org yg aku nak amik dia ke... adoiii.. walhal aku tak cakap apapun pun. dia yg offer diri.. sedangkan aku cuma cakap "saya tanya suami saya dulu" belum bg keputusan apapun.. awal2 dah mcm ni tak berani la aku.. yer aku tau bibik suka dgn aku.. tapi maybe bila dah serumah nanti pulak aku baru tau perangai dia lagi payah.. so jalan selamat biarla aku takde maid lg buat masa ni.. dan masih belum perlu...







13 bebelan kawanku:

eima said...

bagus la ... itu mmg terbaik ...
dulu penah gak terpk nk amik maid sbb fahim slalu sakit bila pi umah pengasuh die .. tp sbb pk kan mende2 lain .. tak jd la ...

cik puan akish said...

apepon...pilihan ditangan awk...no worries...:)

cha said...

akhirnya keputusan dapat juga, kena kuat la kak, kebal dgn pujuk rayu =)

Murni said...

amboi bibik tuh siap mgaku lg yg eida dh ambik dia.Ermmm..tgk2 blm apa2 dh buat hal..
sib baik eida x jadi ambik..

@e_da said...

@eima

tu la eima... banyak benda kena fikirkan kan..

@e_da said...

@cik puan akish

ye betul.. takut tersilap langkah..

@e_da said...

@cha

kebal tak kebal.. bila tengok muka bibik akak lak cair kesian kat dia cha..

@e_da said...

@Murni

betul murni.. tu blum apa2 lg tu... hehhe ngeriiiii

Fieza79 said...

rasa nya tu yg terbaek...ada maid ni pyh la tkda privasi..byk mslh...mcm2 dh skrg ni...
so eda dh bt keputusan yg sgt bagus...

puterikurekure said...

haah la ida. kita pon rasa awak buat keputusan yang terbaik ni. memang la bibik tu sayang mika. and fyi, kita pon ada terpikir ok kalau2 bibik tu bawak lari mika. haha. takuiittttt!!!

minta jauhkan la.

AshAnas said...

mmg tepat keputusan awak... sy pun taknak ade maid... serik dgn maid-maid yg keje dgn ummi sy sblm2 ni... sy dr kecik mmg xsuka de maid sbb byk sgt karenah. yg latest ni lari ikut boipren...

Nad @ MamaZakwan said...

alhamdulillah...itu yg terbaik..
saya pun setuju dgn keputusan tu..
insya-Allah..mika tak apa2..
lepas ada kakak baru nnt, insya-Allah boleh serasi..tak semestinya nak harap kt bibik tu je..

salina said...

syukur ida buat keputusan tepat.. belum apa2 dia dah gebang kata ko nak ambik dia.. jangan termakan pujuk rayu ida.. depan kita memang diorang baik.. apapun ina doakan segala masalah ida dipermudahkan.. amin.. -salina

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah