Sunday, December 26, 2010

Kesian MAK.... Si pencuri makanlah ko duit HARAM tu...



malam jumaat mak sampai dengan makcik ke rumah aku... sabtu bawa diorang jalan2 KL.. mak cik kononnya nak shopping barang sekolah anak dia... so kami ke JLN TAR...

Sampai sana kami singgah 1 kedai mak nak beli penyangkut tudung... aku pun beli sekali.. so mak kata dia bayarkan dulu sebab aku dukung mika pa
yah nak kuarkan beg.. pastu jalan la ke depan.. ada la dalam 5minit. mak kata nak beli baju..mak pun seluk poket seluar dia... tetiba muka dia panik!!! purse dia hilang!!! dah takde dalam poket..

Aku apalagi..patah balik setiap tempat langkah tempat yang kami lalu aku perhati betul-betul sampaila kedai yang kami beli barang tu... tapi tetap takde.. yang peliknya masa aku mencari2 meja tudung si penjual tu.. ada sorang kakak tu tanya.. "dik hilang beg duit ke?" aku katala ya..
Aku ingatkan dia jumpa purse mak..rupanya kakak tu hilang juga di tempat yang sama....!! damn!!!

sahla ni bukan mak tercicir..maybe penyeluk saku... kakak tu hilang purse dalam handbag dia.... maybe kena seluk.. tapi mak aku TAK BAWA handbag pun just purse kecik je... letak kat poket kanan.. sebab mmg aku pesan mak kalau nak jalan2 camtu better jgn bawa handbag..akupun semlm tak bawa handbag..just bawa backpack susu mika dalam tu juga aku letak purse aku...


pic : google.. sekadar hiasan..


setelah puas 2-3 kalikami cari tempat yang sama tak jumpa..terus ke balai polis masjid india buat report... sekali dalam balaikan...... BERDERET orang buat report..hilang purse... sahla ramai penyeluk saku kat situ... sangat pelik sebab mak aku tak rasa pun orang seluk..tp dia pasti dia dah masukan purse dlm poket dia...

hmmm mmg takde rezki mak..sib baik dalam tu ada IC je..duit adalah dalam RM 200++. nampak mak sedih gilerrrr... sebab dia RALAT.. duit tu duit aku bagi dia kata.. baru dia nak buat belanja... pada kita yang BEKERJA maybe rasa duit tu takseberapa jumlahnya.. tapi mcm surirumah mcm mak maybe duit tu macam2 boleh guna.. seba dia takde mata pencarian harap anak dan suami yang beri...

Aku pujuk gak mak.. nanti aku ganti duit tu.. dia seboleh-boleh taknak.. takut menyusahkan aku.. pada aku DUIT BOLEH DICARI... KEGEMBIRAAN dia yang hilang takleh nak ganti.... tak sanggup tengok mak SEDIH... bulan ni aku kena berjimatla skit.. tapi takpe DEMI mak.. aku tak kisah.. Allah pasti balas kan...

Kepada si pencuri..kenyangla ko semalam..berapa orang yang dah kena maybe beribu la dia dapat...ada makcik sebelum aku semalam hilang 500 dengan mcm2 kadbank... ada budak remaja semalam..menangis2 dalam balai.. ntah brape pulak la si pencuri tu dapat...

Mungkin semalam kau gembira dapat duit yang banyak.. tapi di akhirat nanti menangisla kau mencari pemangsa yang kau curi....

..........Berhati-hatila walau dimana-mana sahaja... penjenayah di sekeliling kita...............




8 bebelan kawanku:

MrS. F!zA said...

ritu msa shooping ngn mak kt first lady jln tar pon mak kna seluk hnbag..ada rm400 + duit rm1 yg byk jgk n semua kad2 hlg..msa nk byr tula mak tgk hnbg dia zip terbuka..mmg mak sy sedih giler..trus kitorg xjd beli.

kt situ rupanya tmpt seluk saku jgk..haihh kalo mak awk pon leh hlg sdgkn dlm poket seluar bistu cane lg kita nk bwk beg dgn selamat ek?? kalo gi sna kita suruh hubby kita yg galas hnbg..

sian mak awk..

Fatin a.k.a. Aten said...

jahatnya penyeluk saku tu.. menitis airmata baca.. kalau jd kat family aten, tak tau la camne.. kena sentiasa alert.. semoga dosa penyeluk saku tu diampunkan..

IdaShah said...

takut bila dgr citer2 camni..takut rasanya nak pegi tmpt tumpuan ramai

semoga pencuri tu dpt balasan secepat mungkin

yatie chomeyl said...

kesian ur mum..i harap pencuri tu dpt balasan yg setimpal dgn kesalahan yg dia buat

cik puan akish said...

setan betol penyelok saku tuh...sian mak eda...takpe...musti allah balasan dgn tiap ape yg kite beri parents kite...

noor said...

biar pns punggung pencopet tuh..
taktik skrg pukau mukau bhy kan
memang patut ler islam kata
hukum mencuri ptong tangan
sbb hati kita mmg geram sgt2 bila dh terkena

EiJa ZaQuaN said...

itu la skrg ni kat mane2 tempat pun x selamat..kadang2 rasa mcm kita dh berhati2..tp si penyeluk saku ni bkn main pandai lagi wat keje..smpai kita x sedar..

n!da said...

aiyoo. bahayenye jalan tar.
bwk handbag pn taboleh. bwk purse je pn xboleh. laen kali purse tu pegang.

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah