Friday, May 6, 2011

Nasi AMBENG @ ambang

Kalau orang johor tak tau NASI AMBENG ni .. mmg tak sah la jd org Johor..

memang rasminya ni makanan orang jawa kan. biasanya ada masa kenduri2 arwah atau yasin...  tapi sekarang masyarakat malaysia dah boleh makanan sama.. kalau kat KL ni memang payah gilerr nak dapat.. tapi aku penah makan kat umah kawan kat banting.. mak aihh sedap gilerr nasi ambeng dia...

nasi ambeng ni cara makan dia makan ramai2 (4-5 org) dalam satu dulang dengan pelbagai jenis lauk.. antaranya mesti ada serunding kelapa, mee goreng, ikan masin, sayur kacang goreng, kerabu pucuk ubi, sambal goreng, ayam masak kicap.. aku taip ni pun terliurnya la rasa mulut aku.. dah la lapar ni...


minggu ni aku ada urusan di Shah alam.. pegi ngan hubby.. singgah di petronas ikut highway yg ada tol awan besar tu.. tah mana tah.. singgah nak solat n beli kudapan.. sekali nampak nasi ambeng ni.. hubby try beli.. dia pun dah jd org johor.. menjadi kesukaan dia plak...



sebungkus RM4.. cantik dan kemas bungkusannya.. yang penting ada daun pisang baru datang feel nasi ambang tu td kan...


siap ada pakaging.. tak silap di buat di subang... boleh call juga untuk khidmat catering.


ni lauk dalam dia.. ada sambal goreng tahu dan tempe, ayam masak merah, ikan masin dan serunding kelapa... memang sedap... hubby kata mcm tak cukup.. nasi aku kena bagi kat dia sket.. heheheh


Balik kampung minggu depan nak request mak nasi ambang la..walaupun mak bukan jawa tp mak dah terror masak lauk2nya... dengan sup ayam kampung.. mak ada bela ayam.. sedapnya.......... borang cuti dah hantar.. harap2 approved la.. hehehh


10 bebelan kawanku:

MRS. K said...

ari tu terbeli kat pasar malam..
ingatkan nasi lemak.. huhu..
apsal mahal sangat kan?

balik umah tengok lain macam je nasi ni.. baru hubby cakap tu nasi ambeng.. siap ade mee bagai.. huhu.. tak leh telan..

SSulieana said...

laparrrrr!!!!!...nasi ambeng ni mmg kene mkn ramai2 baru betul namanya nasi ambeng kan...makanan tradisi org jawa...sedap nye...dh nama pun jawa mmg la suka nasi ambeng ni...hehehe

fazilzura said...

en somi kite org jodoh , tp x penah ajor pun mkn nasi ni .. kalau g umh makcik dia ado jgk ler but time2 kenduri kawin..

hajarus said...

nasi ambeng hjr pun minat sbb kawin ngan org johor tu yg belajar2 makan masakan johor tu... hehehe....

alyyani said...

selalu nmpk kt pasar malam tp belum berkesempatan beli. sebab nasi tu nmpk banyak big portion. takut tak terhabis. so nak kena try la nanti. tgk rupa nasi ambeng tu combination lauk yg menarik. :)

fuadnis said...

sedapnyeeee............tu makanan peveret kite tu..almaklumla..kitakan org jawa..hehe....

Mamamya said...

mmg best...baru je buat ari rabu lepas...:D

hyazz said...

tak penah makan ler..maklum ler bukan org jawa..ari tu kawan opis ader gak citer...tpi tak pernah lak di bawa nyer...huhuhu

noor said...

kalau mkn mmg xkan habis sorang hehehe

Diamilikku said...

sambal tempe tu yang sedap tu...:0

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah