Monday, September 26, 2011

Preparation Pot Luck Jamuan raya..


 Hari ni kami buat pot luck jamuan raya opis.. saje suka-suka
Tiap bilik sediakan kurang2  1 jenis makanan...
Maka petang semalam bersilat la aku kat dapur..
Balik dari Jusco (Cari buah Kiwi)

Menu yang aku nak bawak simple je.. yang mana aku pandai buat.. ahha
Puding Triffle
Kek choc Moist
Ketupat


Menu-menu berat lain orang lain dah bawak.. dah plan siap-siap

Misi pertama...

Tido kan budak ni dulu...

Kul 6.30.. dia sememangnya dah mengantuk.. so senang.. bukakan tv.. tak sampai 5 minit dah lelap rupanya..... haaa senang mama nak teruskan operasi....

Bawa lappy ke dapur senang search resepi.. hahah sambil tu tengok ulangan Jiwa Lara episod yang tertinggal.. ahhaha (tengok muka sape yg kuar tu) heheh

 Pertama.. rebus ketupat... periuk ni je yg agak besar... beli ketupat mini segera.. boleh muat 30 biji.. mmm boleh la... nak rebus lama gak... so yg ni aku buat dulu..




 rebus sejam lebih gak bagi betul-betul tanak ketupat tu...


 Sambil tu.. aku sediakan bahan nak buat puding triffle.. Susun kek dalam bekas.. 2 bekas besar tu nak bawak opis... 2 bekas kecil tu makan kat rumah..


 
 cubaan pertama aritu kastardnya tak keras sangat.. tak puas hati.. kali ni kena sukat betul-betul..

masukan adunan kastard ke atas kek tadi... layer ke dua...yang 1 tu comot lak..





Buah kiwi untuk deco...

lepas siap puding ni.. bancuh lak kek choc moist... huh berpeluh sampai ke malam gak.. sempat la adun kek tu depan tv tengok stanza cinta.. peminat aaron aziz punya pasal.. hihi


tunggu i tayang hasilnya ya... heheheheh... semangat masak menjadi-jadi.. :P


7 bebelan kawanku:

eima said...

sgt rajin ....
jgn keja berat sgt tau....
jg diri sama ek ...

Ya ALya said...

copat sikit.....nak tgk hasilnyer.......

NM02 said...

boleh nak masak dok tenung aaron aziz tu? hehehe

lelamaisara said...

Along, kite dah try puding triffle tu...hee

ajumohit said...

Nyum2 sedapnya puding tu Eda, kt opis pon Ada mkn2 ni diorg bwk jugak pudding tu, mmg sedap!!!

kakyong said...

Amboi.. banyak jugak tu... berselera la depa makan kek & puding eida.. ;)

ch@ said...

pergh, gigih ni. mama gigih yg berbakat besar apatah lagi dgn dapur barunya. miahaha. cayok kak. tapi beringat jugala ye.

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah