Friday, April 6, 2012

Menu ala kampung Potluck Hari ini!

 Setiap orang bawa 1 lauk sebenarnya..
tapi kebanyakkannya bermurah hati bawa 2 atau 3 lauk
maka penuhla meja..
ni hasil dari 10 tangan yang membawa..
tapi alhamdulillah berkat boleh makan lebih dari 30 orang rasanya..
sikit sama merasa kan...
berkat hendaknya di hari Jumaat yang indah!


  

Ni belum siap setting
 ada menu lain lagi yang belum sampai.. snap dulu



 Meja semakin penuh... bersusun-susun

 meh zoom menu satu-persatu

  
 sayur campur by aza.. ada menu lagi ayam grg kunyit lupa snap..


  
 Ikan bilis goreng kicap dan ikan masin by abang rizal.. nampak je ikan bilis tu hitam tapi sedap sebab yang hitam tu kicap dan ada rasa pedas-pedas sket



  
Menu ni jadi menu utama sebab air tangan our Boss Pn. Farid ayam masak kurma special.. memang maveles pun... banyak betul dia masak...


 Dalam tupperware bulat tu gulai daging tganu by kak mek.. sedap juga
sambal udang petai by abang jan... (yang lelaki pun join tau bawa lauk tu yg seronok) bertambah-tambah menu kami. hihihi


  
 menu dessert.. kek by kak yus, puding jagung tu aku, dan tart bluberry tu by abang jan.. 


ulam-ulaman by aku... ngan sambal belacan mangga tu  dalam bekas hijau
bangun kul 6 tengok awal lagi bakar belacan, amik cili segenggam, potong tomato  racik-racik buah pelam apple huhuh leh tahan pedas kawww punya.. hhehehe aku suka... 
mulanya tanya sape buat sambal belacan masing-masing kata takde.. aku cam tak sedap ada ulam takde sambal.. hmm pepagi buta tung tang tung tang aku tumbuk sambal.. ahhah kejut jiran-jiran bangun sekali gayanya... hahah


 ubi rebus by aku  n lauk sebelah tu ayam goreng kunyit aza..


  
 Ready nak makan.. 2 baju hijau tu la boos besar dan boss kecik sket aku.. heheh
yang pastinya dua-dua boss aku yg very sporting.. join potluck sama-sama..


ada lagi menu tak snap
Sagu gula melaka by kak sheila
nasi by ina
air milo n nescafe by wira

ke ada tertinggal lg ntah lupa .. sebab ada lagi tambah selepas dan selepas tu... nak snap malas dah sebab dah sibuk nak makan.. hihihi


menu aku harini, ulam-ulaman, sambal belacan pelam, puding jagung dan buah pisang... ok la kan... aku bab lauk kurengg sket kalau bagi dessert takpe... lagipun tengah selsema mood masak agak malas sket.. yang simple-siple je la aku bawak.. Alhamdulillah ramai orang dapat makan.. syukur.. rezeki di Hari Jumaat!!!.. tak sabar tunggu esok mau rehat-rehat di rumah... huhuhu



 potluck akan datang sempena besday aku , aza n  kek mek tengah pilih menu apa plak lepas ni.. hihihi

10 bebelan kawanku:

azzey said...

sambal ikan bilis yg masak hitam tu sy pon sker..:)

sue zainun said...

manyaknya..semua sedap2

Aju Mohit said...

sedapnya menu2 tu semua eda, rajin uols buat potluck ye

MRS. K said...

dah lama kat opis ni tak buat potluck

AdaM Hawa said...

hari jumaat yang mulia.. kat opis ni pun selalu ada makan²..

fazilzura said...

wahh meriah nye menuuuu

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

lauk betul2 menyelerakkan...memang tangkap leleh...
best opis dia sporting ngan bos2 sekali...
bos kita hampeh..sombong adalah

eima said...

paling terliur tgk ulam...alahai

Syira Qahira said...

selamat malam

makan ramai-ramai seronok rasanya...makan pun asyik nak bertambah je..

Aleyn said...

Bestnyer...ala kampung lagi...mmg menyelerakan

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah