Monday, April 2, 2012

Sagu Gula Melaka

Main masak-masak with mika...
menu petang semalam...
2 hari weekend aku tak kuar umah..
badan rasa demam..
hubby lak layan race beskal kat bukit kiara
memang tepu la duk umah

masuk dapur tengok apa yg patut..
dah kul 5 lbh jom la mika kita masak-masak
cari idea yang senang je.. 
dan bahan yang ada di rumah


hahahah ni 1st time aku buat benda ni..
SAGU GULA MELAKA


Masak sagu.. boring warna putih letak pewarna pandan... jadila hijau my fav color


Masak sampai kembang ... kata orang tua sampai hilang putih mata ikan tu...


Assisstant setia peneman dan pengacau...  dah asing mangkuk kecil tu bagi dia main.. kalau tak sibuk nak menagacau... main tu dia senyap..

Asing siap-siap bekas ni tak bagi mika main


masukkan dalam acuan bagi sejuk




Masak air santan campur secubit garam dan daun pandan.. kacau jangan sampai pecah minyak k..



masak lak air gula melaka + gula pasir sket n nak hitam letak gula merah sket...


Dah siap.. sagu + santan+ gula melaka

sedia untuk dihidang




Masuk peti ais dulu.. makan sejuk-sejuk memang nyaman lalu kat tekak... hihi

selamat mencuba !




7 bebelan kawanku:

MRS. K said...

sedapnyeeeeeeeeeee..... my feberet. dah la pose nih

ajumohit said...

Nak sikit, feveret Aju ni eda heheheh, rajinnya mama mika ni

fazilzura said...

preghhhh syokkkk , sure nyaman dlm tekak

yatie chomeyl said...

xpasal2 yatie buat sagu gula melaka mlm ni sbb terliur dgn entry ida hahahaha

lurun namzar said...

sedapnya, kak. trliur tgk gambo.
senang n simple. :)

Imaan09 said...

TQ..febret anak saya nih..tapi asek fail nak masak sagu tu..terlebih masak laa, x masak laa..ni dah nampak gambar, ada laa panduan sikit2..tq again 4 sharing

ch@ said...

kamu mmg rajin memasak akak. rumah kita acuan tu pun takde. huahahaha...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah