Thursday, June 28, 2012

Kuih muih mak....

 Kalau haritu citer kebun mak..
harini citer kuih muih mak...

tak abis lagi kisah kampung yek... hahaa ahh tak kira nak story jugak

mak aku mmg rajin buat kuih muih minum petang
kat kampung takde istilah MEMBELI nak makan
orang tua lebih suka keluarga air tangan masak sendiri
Dan aku kagum dari dulu mak aku mmg suka buat kuih...
sebab tu aku ikut kot
.. wakakak. perasan jap...

Masa kat kampung aku request nak makan kuih KOCI..
sebenarnya saje nak suh mak mak buat aku nak tengok
Then nanti aku belajar buat sendiri...
Kuih ni lecehnya nak buat inti la...
sebab kat KL ni kelapa muda  yg nak buat inti payah dapat.. 
yang jual di kedai kelapa agak tua keras sket isinya nak buat inti so tak berapa sedap..

kat kampung semua ada belakang rumah
Kelapa muda, daun pisang
sap sap soiiii je boleh buat apa saje
antara rajin atau tak je nak buatnya.. kannn

meh tengok mak buat.. aku dok mengacau2 je...

 Tepung, santan pekat... dan inti... ramuan jangan tanya... aku lupa tanya mak.. hahahah so takleh nak tulis.. aku tengok mak dah siap2 bancuh dah....



 tepung dah di masukkan inti masukkan dalam santan pekat ni

then bungkus la dengan daun pisang





 dah siap... kukus je.. senang.. makanla sepuasnya....



then 1 lagi lepat pisang...
 Ni hari kedua mak buat... pisang dengan tepung n gula merah....



siap bungkus.... then kukus juga.....



kalau mak duk KL boleh meniaga dah agaknya.. hahahha tapi kat sini bahan terbatas.. nak buat apa semua kena kedai... kat kampung semua bahan tersedia tu yang bezanya kan....???

9 bebelan kawanku:

*SiRibenMerah said...

sedapnya sissss... ai like...hehe.. dulu arwah mama pon ada jugak ajar2 iyra buat sume neh.. tapi x dipraktikkan.. sebab time belajar tuh zaman ai sekolah menengah~

Mrs.Ira said...

Sy suka sangat mkn kuih koci. .ehehe. .

Infinite Love said...

lepat pisang.. my feveret!!!
terliur dah...
huhu

♥cikmOt♥ said...

hurmm...smalah...mak kita pun suka buat dulu...

eima said...

cam rumit je kekdahnye

Nur-nba said...

Semuanya sedap2 belaka.. :)

lala yusof said...

sedapnyer mak buatkan...

ch@ said...

eh, lepat pisang tu lain pula lipatnya. hehehe, dua2 kita suka. koci tu kasi liat2 sikit, then lepat tu kasi pisang lbh. waaaaargghhh! meh post.

Myra Jay said...

Sedapnya...
Dah lama tak makan.. ;)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah