Tuesday, July 10, 2012

Belajarlah erti bersyukur....

Apa yang anda fikirkan bila melihat gambar di bawah ini???




Seorang kanak-kanak di Selatan Sudan mengheret mayat ibunya sambil menangis tanpa mengetahui bahawa ibunya telah meninggal dunia akibat dahaga dan kebuluran.. (T_T)

Apa nilai gambar ini di mata anda jika anda masih membazir makanan walaupun sebiji nasi atau setitis air?

Astaghfirullahhala'zim...~


Pic ihsan dr sahabat FB... 


Bagi diri sendiri... sungguh menginsafkan gambar ini.. bayangkan jika kita atau anak anak kita yang berada di tempat anak itu... allahuakbar! hebatnya ujian... Ibu tempat bergantung pun mati kebuluran apakah nasib anak itu di hari seterusnya.... 


Kita ada semuanya.. kadangkala kita mengeluh lagi... tak kata orang lain kadangkala aku sendiri pun mcm tu... semoga kita muhasabah diri dengan apa yang kita ada dan harus bersyukur .. sekurang-kurangnya kita tak pernah lagi tak cukup makan dan tidur tak berbumbung... alhamdulillah atas rezki yang ada... :)




5 bebelan kawanku:

KhaiRin : anies said...

kita, da mkn minum mewah tp masih nk menrungut..

insaf seketika..

Ardini Humaira said...

syukur Alhamdulillah.. kita diberi nikmat kehidupan yang baik di bumi Malaysia ini

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sedih gambo tu...

boss saya dlm meeting aritu ada sebut,
dahulukn syukur drpd sabar...
sbb syukur ni mendidik hati menjadi sabar!

eima said...

kesiannya budak tu ... ape la nasib die kan ...mak dah mati ....

Nad @ MamaZN said...

suke ngan komen kak leily..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah