Wednesday, October 24, 2012

Puding Roti Bakar..


Opsssssssss
Jangan kata aku KUAT MAKAN yer
Asik entry masak masak je
Preggy kali ni penyakit aku suka mencuba RESEPI
Ni adalah Fav hubby
Aku mmg tak brape sebab  ada susu
aku loya  susu..tp dah preggy ni kena telan gakla tp mesti campur milo


So RESEPI kali ni adalah request dari hubby

PUDING ROTI BAKAR

aku google je resepi mana yg senang

BAHAN-BAHAN
  1. 12 kpg roti putih (guna gardenia) di sapu mentega dpn-blkg
  2.  500 ml susu segar
  3.  3 biji telur gred A
  4. 1 sudu teh esen vanilla
  5. 50 gm gula
  6. 2 sudu besar tepung kastad
  7. kismis hitam/badam @ buah2 an campuran

CARA-CARA :
2. Susun dlm loyang, lapiskn bersama dgn kismis hitam
3. Panaskan susu atas api..perlahan aje..
4.. Pukul telur n gula dlm bekas lain sampai kembang.
5. masukkan susu yg di panaskn tadi
6. masukkan tepung kastad , kacau hingga sebati
7. Tuang atas susunan roti tadi..biar kejap dlm 15 min
8. Bakar pd suhu 180 C selama 30 min.


Sos kastad:
1. 2 sudu besar kastad + air
1. Potong roti ikut suka shape apa nak
2. panaskan 2 sudu gula (ikut rasa...kalau nk manis tambah lg.) + 1 tin susu cair
3. campurkan bancuhan tpg kastad.
4. Kacau atas api perlahan smpai pekat/cair sikit pun ok




Susun roti yang dah dipotong



Tabur lapisan dengan badam  dan kismis....

Roti sapu ngan mentega..lupa step atas tadi... bancuhan dah  dituang dalam  ni...





Punyala aku tunggu depan oven..tengok dia naik...huhuh best!





Saje bagi garing...hitam rangup lagi sedap....hihihi




Dihidang bersama kuah kastard....



Sedia dihidang untuk hubbyyy




panas-panas...... Opssss ini masakan aku 2 hari lepas sebenarnya....hihihi


ada sape nak CUBA???? silakan................






5 bebelan kawanku:

Nad @ MamaZN said...

Kalu kukus sama ke kak resipinya?

@e_da said...

sama kot nad rasanya kalau kukus akak tak penah try

Zura said...

byk tgk mber blogger buat puding roti tp blm nk mencuba lg..hehe

MRS. K said...

bestnyer klu bejiran ngan ida ek.. kot2 hari2 leh makan desert free ehehee

JaSSNaNi said...

wow!.. sedapppp!..
mmg best makan ni ngan sos kastad... i like too..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah