Monday, June 23, 2008

Scuba Dive.... Perhentian Island


hi, aku husband ida tah tetiba pulak dia mintak aku menulis dalam blog dia nie, dah la aku ni bukan kaki menaip ni plak nak buat karangan, cam jiwang pun ada... heheh finally punya la lama tunggu akhir sekali 9hb jun yg lalu temakbul jugak la hajat aku nak pi scuba. azhar dan zairi menyertai trip kali nie, member2 yang temakan racun aku semua kami terpaksalah apply cuti semata2 nak dapat bilik murah sebab pegi week day. pulau perhentian menjadi destinasi pilihan sebab kat situ la kami dulu mula-mula mengenal alam laut, terjebak dalam hobi mahal ni sejak umur aku 21 tahun, masa tu dalam tahun 2000 pulau perhentian sunyi sangat, aman damai mat saleh ada yg menetap sampai 2-3 bulan... coral dan dive site dia jgn ditanya la mmg un touchable .. perubahan drastik selepas tsunami dan pembinaan yg tidak terancang di pulau tu menyebabkan ikan dan soft coral yg terdapat di sisi pantai semakin menyusut dan hilang...
kalau nak cerita tentang macam ne rasa scuba ni tak boleh la... sebab kena alaminya ada rasa takut, gementar, kagum, seronok, cabaran... lucu tapi pada aku, berada di satu alam lain yang ALLAH jadikan ni buat aku rasa taksub dengan keagunan Nya.. walaupun pemandangan tu kita bole lihat di discovery channel atau majalah tapi mengalaminya adalah satu pengalaman yang sukar digambarkan ( promote la pulaks hehehe ) . sebenarnya x la sesusah dan semahal yg digambarkan, scuba di malaysia ni masih lagi murah sebenarnya..

pemandangan kami di tengah laut.. aman damai... hilang segala kekusutan dan masalah dlm kepala.. apapun kami sgt enjoy dgn hobby ni... sory to my wife coz trip kali ni dia tak dpt menyertai n sporting memberi peluang ku n rakan2.. k c u in next her n3.....

8 bebelan kawanku:

mama ranggie said...

takut lah nak try scuba nih,takut x dpt naik ke darat lg..hiks...

ida.. said...

samala mama... telinga masuk air ida dah menjerit2 dah....camno nak scuba.... :P

*SiRibenMerah said...

wahhh..
bestnye.. ida, nnt ajak la i join u pegi tempat2 neh yek..kita blajar masuk air sama2.. hiksss =P

sgt jeles tgk pic kt dlm laut tuh =P

ida.. said...

huhu kalo pandai swim mmg best kalo tak pandi ni duk tepi je la main air bg makan ikan.... hhehhehe.. ok next holiday i bgtau u kalo kitorg gi ek... leh u snorkeling n scuba... hehhehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

huhhh...sakan menyelam yerrr...

ida.. said...

dah hobby dia takleh watpo kak .. ehhehehe

rizal said...

wahhhh nampak seronok tuuu..

ida.. said...

dia mmg sonok ajerrrr.. dah namanya hobi dia.. hihi

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah