Thursday, November 27, 2008

~~Dr.Fadhilah Kamsah menulis~~~


Renungan kita bersama......

Assalammualaikum. .....
Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen (sisa-sisa) nasik yang dia makan... dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...

Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita".

Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family. Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge, you'll lose nothing. Wallahu A'lam...
Terima Kasih,





10 bebelan kawanku:

*SiRibenMerah said...

Salam..
wahhh, sis.. thanks for da info..
dulu time skolah mmg slalu kne jemaah maghrib together with abah n mama.. but, now abah always solat jemaah with bunda only inside their room.. Tapi btul la.. ape yg Ibu kita buat untuk anak2 dia ada sebab.. and till now, kita masih respect our parents kan.. memang teringat n terkenang arwah mama bila I baca ur entry.. hukkssss~

ei_da.. said...

iyra...
ha betul kan.. tu kesan ibu ayah mendidik cara dulu-dulu.. elok jika kita dapat praktikan zaman sekarang ni... anak-anak akan ingat mak bapa sentiasa...

Tie said...

Memang tie sedar, apa yang eida sampaikan. Kerana rasa hormat pada parents lebih mendalam dari apa yang Tie alami dgn anak2 sendiri. Kerana itu Tie cuba dan akan terus buat cara2 didikan parents kita dulu. Cuma yang geramnya budak2 ni lebih berani dan banyak soal laa...

IdaShah said...

bagus info nih
mmg elok sembahyang berjemaah satu family...

penah dgr ceramah ustaz tu kata klu suami isteri x amal kan sembahyang berjemaah nnt selalu gaduh2

DYLA said...

yer betul. dyla pun nak mngamalkan mcm tu nnti.....

ei_da.. said...

yer kak tie.. anak anak skrg lebih sikap terbuka n cepat bijak sebab tu mereka pandai bertanya itu ini.. hihi

ei_da.. said...

yup idashah ... rumah yg jrg ada solat jemaah ni kurang seri kan... tu yg family huru hara

ei_da.. said...

elok tu dyla.. dr kecik d didik lama2 akan jd amalan mereka...

umie@kakyong said...

Ida,
Info yg bagus, memang kita selalu dengar dri orang2 tua... zaman dulu2... sebelum azan magrib je kita dah tutup semua tingkap rapat2, masuk azan je dah terus ambik wudu'.. tapi sekarang ni anak2 dengar azan pun dok tunggu depan TV... makin lama makin banyak benda bertanduk dok keliling kita...
sekarang mak ayah sibuk keje sampai waktu malam... kalau jalan jem,,, dekat2 habis waktu baru sampai rumah... adehhh sedih ! kalau nak solat jemaah selalu2 tu memang payah.. tu yang nak pencen cepat2....

ei_da.. said...

tu la kak umie kan...dulu mmg camtu magrib je tutup tingkap kan.. masuk umah terus solat.. dulu kalau magrib ngadap tv tgk doraemon sure telinga kena piat.. ehheheh

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah