Sunday, November 9, 2008

Journey Sabtu.....

Apa citer hari sabtu?? apa nak buek?? memula mmg takde plan... tp hubby ada keje. dia ada appoiment ngan client. aku?? tak mau lerr duk umah saje.. boring la kan... then hubby ajak ikut dia skali. Tp hari ni kita "merempit" katanya... ooo rupanya arini nak ajak aku naik motor... yihaaaaaa.. mmg lama taknaik motor.. almaklum g keje apa semua mmg naik keta.. motor tu penyelamat hubby kalo dia ada keje luar tuk memudahkan urusan bg mengelakan traffic jam. Tau saje la jalan KL kan.. sabtu pun bukan leh kira. Org selain gomen keje sabtu kan.. biasanya start jam 1-3 tu jam skit la depa balik keja half day kan..

Bila bercerita tentang motor ni aku teringat zaman study dulu... masa kat ITM (dulu la) start part 03 aku dah guna motor dr umah sewa ke school (faculty). masa part 01 & 02 aku duk Kolej Jati yg kat luar sec 2 tu...hari-hari la ulang alik naik bukit lalu tepi hot cat (hotel catering) faculty, huhuuuuu penat oooo.. tu pasal masa tu slim kot.:P kaki aku ni antara saiz kecik tau. saiz 3 atau 4 je kalo beli kasut pun. Hari2 turun naik bukit sampai naik timbul urat-urat kaki.. masuk part 03 lak aku dah start duk luar menyewa ngan kekawan.(almaklum la itm kan ramai umat kalo malas join aktiviti kolej, tak byk point.. kena la duk luar..hihi).

Masa tu aku mula la merengek kat abah ckp nak beli motor (kalo minta keta melampau lak kan masa tu lesen keta pun takdak), kalau balik kg je citer la kat mak sakit kaki balik je mesti mak urut kaki...hihi...(saje manjer). " Memula tu bah mcm tak mau bagi gak.. tp aku ni kan tegar sket, selagi tak dapat aku akan usahakan jugak. tu la 1 sifat aku yg degil sket. tp kdg2 bagus gak kan.. hahah puji diri sendiri lak - perasan jap. bila byk kali aku merengek abah dah mula mcm kesian.. tp dia wat senyap je.. sampai 1 masa abah call, katanya" cuba dengar" aku pun kata dengar "apa " ..."vrooom...vroom..." heheh sengih sampai nak terkoyak mulut rasanya time tuh.. abah dah belikan motor kat aku, masa tu pakai EX5.. fuhh masa tu dah cukup best dah...warna hitam. horeyyyy... suka kemain.. so masa kat uitm aku la minah rempit ulang alik g class, housemate sape nak tumpang leh tp korang sediakan la helmet sendiri.. hihi.. motor tu selalu kalao cuti sem kdg2 pos bawak balik, kdg2 sepupu aku tolong bawakan balik kg, kdg2 abah yg bawak kan.. ada 1 masa tu kawan2 plan nak balik konvoi ke selatan. masa tu aku dah part 07 nak buat praktikal kat johor.. aku pun minta izin kat mak nak balik kg bawak motor dr shah alam.. of course lerrr mak aku tak bag, aku kata "sekali je mak lepas ni tak mintak lagi dah, bukan balik sorng, kawan-kawan ramai bawa pelan".. mak aku pun tetap dgn pendirian tak bagi gak...

Tp kan aku dah kata aku ni tegar sket.. hiih.. aku nekad gak ikut diorg konvoi..(semua lelaki masa tu aku sowang pompuan.. kawan2 aku semua geng johor la masa tu. mak aku pun kenal depa... ) konvoi tu lak ada yg balik melaka, balik yong peng, kulai, skudai, bt pahat.. dalam 8 buah motor je. maka start jam 1 ptg dr shah alam kami pun mulakan perjalanan. panas, hujan, panas balik sampai kering baju. hahaa.. banyak kali stop kat hentian, sebab ada sorang member kami ni bdan dia big saiz asikla nak berenti makan.. hahah lawak la.. ingat lagi aku nama dia bobo... patutnya sampai joho leh dalam 4-5 jam ngan motor dah jd brape jam dah... sian lak kat dia kitorg pun layankan je.. diorg risau gak aku ikut sekali diorg ascot aku depan belakang.. haha... sampai umah dah magrib.. aku pun sampai umah bg salam, mak aku pelik sape la dtg magrib2 ni.. hahaha aku terjengul kat muka pintu.... mak aku mengucap panjang..."astaghfirullahalazimmm budak nih" hhihihi.... aku kata mak mintak ampun minta maaf dah selamat sampai.... dah tak kata apa la mak aku cuma dia kata jgn lg... sebab tu dia tak heran dah ngan perangai aku nih.. bukan semua benda aku tegar. tetap patuh apa yg mak aku cakap. cuma sekali sekala je nakal.. hahahah.. tu la kisahnya pasal motor ni... hingga ke hari ni motor tu ada kat kg dan masih elok aku pesan kat adik aku suh jaga elok2.. abah kdg2 pakai n aku pesan kat abah jgn jual motor tu walopun berlebihan motor kat umah, ada 3 buah,abah punya yamaha 100 sport, adik aku pakai 125Z n aku punya tu takdak sape pakai. Bagi aku motor tu ada sentimental value.. kenangan yg indah zaman study...

huhu panjang lak kisah motor tu nak citer sabtu punya aktiviti la plak kan..kuar dlm jam 11 pagi, mula-mula ikut hubby g opis ambil cek, then gerak ke pudu dia nak output keje dia... then gerak ke area maju junction dia ada appoiment ngan dato' apa ntah tuk buat projek spa.. mmm aku? takdenyerr aku nak ikut dia jumpa client. bab keje aku tak suka sgt nak follow selalu. tgk gak dgn sape dia jumpa. Hubby ajak aku kenal ngan datin tokey spa tu.. mmm malehla.. bab keje hubby aku biar dia settlekan dulu, cuma aku minta hubby hantar aku kat maju junction..mm apalagi aku beronggeng shopping lerr. kdg2 syok gak shopping sendiri... hihi.. tp be2 lg sonok la kan.. kat maju junction aku pusing2 semua butik yg ada n terbeli 2 helai baju n dua helai sluar.. hehehe... murah2 gak situ berbaloi la dengan design yg cantik..

sonok sekali skala naik motor.. tp mmg betul jimat segala la naik motor ni, jimat masa dari jam, cepat sampai, minyak pun 1 hari berjalan tu rm10 jerk..(tu pun motor kuat minum minyak)...jimat parking.. bebas kami nak ke mana2.. mmg berbaloi.... hahaha kalo naik keta aku rasa dah brape dah parking, time, minyak. kan...

lepas ke maju junction ada mem ber study kami nak jumpa kat times square, dgn pantas je kami leh sampai ke sana... hihi... tp aku ni takut2 gak hubby aku ni bab mencilok dlm jam kemain lagik.. tu yg aku risau kalo dia bawa motor.. aku ni tgn tak henti la mencubit kalo aku rasa takott.. haha sian laki aku kena cubit ajekkk.. sabo je lerrr..

Lepas dah settle jumpa member borak- punya borak dah kul 4, aku terlupa ada janji nak melawat umah baru cousin aku yg baru pindah.. so singgah masjid solat asar barula kami gerak ke ulu langat.. mak aihhh jln ke langat tu senyap yoookk.. mcm jln g genting bengkang bengkok sejuk aje... leh nampak pemandangan KL... rupanya umah cousin aku dekat ngan sg congkak ngan sg ape tah... kitorg plan nak g picnic sesama nanti..

Lepas magrib kami gerak balik.. baru teringat kami tak makan lg. makan pun biasa2 je siang tu, hubby bawa g makan nasi lemak kg pandan.... hhuh sedappp oo lama tak makan kat situ.. sape yg tak penah rasa pegi la cuba.. kat tepi jalan je, jalan 2 76/c. nasi lemak pelbagai lauk, ayam goreng, ayam masak merah, sambal kerang, paru, sotong, telur.. mcm2la.. aku n hubby amik nasi lemak ayam goreng je.. marvelouss sedap.. hihi
Mlm tu gak ada member hubby dtg jumpa bincg bisness masa kami makan tu. adoiiii lama la plak... sampai dah tak larat aku nunggu.. jam 10 baru abis.. ingatkan nak balik dah.. skali hubby kata jom downtown lama tak gi... pucuk dicita ulam mendatang.. aku ok aje.. org ajak jalan kan.. kitorg gerak ke cheras... ala bukan nak beli apa pun saje cuci mata.. jam 11.30 gerak balik.. huhu letih la.. 11 pagi-12 mlm perjalanan kami... tu la citer di hari sabtu aku....letih tp sonok..

Masa tgh jalan2 kat downtown tu ada org bagi kami risalah ni.. pastu citer2s ket kat hubby. rupanya risalah pasal kursus kawin.. aku n hubby senyum je tunggu sampai dia abis cerita... then hubby cakap kat org tu "bang...tima kasih, maaf ya kami dah kawin" khekkhekhekheeee.. daaaaaa panjang lak aku tulis arini (time ada mood)




Arini apa bikin???? duduk umah saje lorrr.. hubby g bukit kiara main beskal...huhu takpo la smlm puas dia bawak aku jalan.. bg can dia ngan hobinyerrr pulak kan.. aku lak melayan blog je lorrr... hihih

11 bebelan kawanku:

Aleeya said...

ulu langat tu jauh kan..penah gi kat area kawasan kg tu..sakan bejalan..merempit bedua duaan lak tu..he he, sonok kan..tapi letih alahaiiiii..

eida.. said...

huhhuhuuuuu.. leh thn jauh tp ikut ampang dekat skit.... haha merempit syok tp letih lorrr....

*SiRibenMerah said...

wahhhh..
merempit berdua..
hiksss..

pssstttt~ u nk btau neh..
I takot naik moto la..
hehehehe =P

RaFFLeSiA MeRaH said...

hiksss...akak pun merempit gak smlm, tapi merempit xyah pakai helmet, hehehehe...jarak dekat pi pasar pagi jer ngan hubby, x sampai 3 minit dah sampai...hahaha....tapi 1stime naik motor tauuuu....dah lebih 12 tahun x penah naik motor....

eida.. said...

ayooo iyra u takut naik motor... best tau.. heheh tak caya kena try... hihihi

eida.. said...

huhu kak rafflesia.. awat lama bebenor tak naik motor.. kena naik selalu tu romantikss. hihihi

cendawanintim said...

merempittttt berduaaaa...wahhh...best!!!!

IdaShah said...

merempit sakan yer
aku tak penah lg gi downtown

eida.. said...

cendawanintim & idashah
sesekali merempit kan romantik... hihi...

Diamilikku said...

eida...
SRM bukan takut naik moto..dia memilih moto..lesen moto pun takdak..sebabnya dia bagi syarat kat abah..kalau tak beli kat dia skuter dia tak mo amik lesen moto..sorry la abah nak layan dia...
muakakakakakakakkaka..

**Ca alif BUuttttt**

owhhh indahnya bercenta berdua kan....naik moto..bestnya...lama tak naik moto sejak ada alesha nih

eida.. said...

ooo ye kerrr ke kak... scooter kan nampak sopan kalo si gadis yg bawa... heheheh...

naik be2 romantik oooo.. hihi.. alesha kena tinggal la kalo naik motor.. hihi

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah