Wednesday, January 7, 2009

--@ 10 Muharam @--

Puasa pada hari 'Asyura (10 Muharram)


Daripada Abi Qatadah r.a. bahawasanya Rasullullah s.a.w. telah ditanya mengenai puasa hari 'Asyura (yakni hari ke-10 bulan Muharram) maka sabda Baginda s.a.w. yang bermaksud: "Ia akan menghapuskan dosa setahun yang lalu." (Riwayat Muslim)



Jam 2 pagi aku terjaga, sebab tertido awal depan tv lak... Solat isyak belum ditunaikan.. sebab keletihan smlm tertido awal dan aku mmg dah kunci jam untuk bangun tengah mlm.. lepas solat sambung tido pindah ke bilik... hubby tak terus tido dia ada keje-kejenya yg mahu di selesaikan untuk presentation keesokan hari..... tengah lena di buai mimpi tiba-tiba hubby kejut aku dari tido.. tgk jam baru kul 5... nape lak nak suh bangun pepagi ni... rupanya dia dah siapkan makan sahur... alhamdulillah... so sweet... aku lak yg sambung tido kat meja makan ngalahkan anak kecik tunggu ibu nyerr siapkan makanan... heheh.. alah sekali sekala apa salahnya... hubby layan sepenuh hati mcm aku budak kecik... siap dia masak nasi, sayur n telur goreng ada sambal belacan lagi... kalo ikutkan hati nak minum air dan niat aje.. tp dah hubby siapkan makanan tak sampai hati makan juga temankan dia... sambil makan hubby cerita kisah 10 muharam... berborak-borak sampai ke subuh... Ya Allah beri lah aku kekuatan aku berpuasa hari ini sebab aku tak bape sihat...

13 bebelan kawanku:

nyonya*PIE said...

semoga kak ida dpt menunaikan puasa ni.insya-allah, allah berikan kekuatan...

ei_da.. said...

terima kasih ja...

DYLA said...

ala tak ingat.... dah rugi dah..

Tie said...

Wah...itulah kelebihan hubby ei_da! Hargailah dia tau!!

Selamat berpuasa...Buka nanti masak sedap untuknya...hihi..

Dj Epoi said...

Salam Untuk Korang Berdua yg tgh menjalani Puasa....

Alhamdulilah....punya hubby camtuh....Gua respek sesangat ngn you nyer Hubby....Sempoi......!!!!

P/S Free For Palestin....

eedany said...

hayoo apasal saya terlupa ni?

ei_da puasa tak? TQ for sharing k.

:)

yani_worldpeace said...

rajin nye hubby eida...sayang abg eh...oppss...sori..

ei_da.. said...

dyla.. ida pun ta ingat.. hubby yg ingatkan...

ei_da.. said...

dah set menu dah kak tie... permintaannya senang aje ayam goreng, sambal belacan ngan sayur kacang masak kicap.. alhamdulillah...

ei_da.. said...

tq Dj Epoi...syukur alhamdulillah

ei_da.. said...

ye eedany.. sama2

captain joy said...

hehehe baik nyer hubby ei_da.. dah la bik hencom lak tu.. hormat org tua.. pandai jaga badan ... errr ape lagi ekk... heheh tgh kembang nih.. kepada tie, DJ epol, yani dan lain2 t.q , jengah2 ke blog sy pule ye....

ei_da.. said...

alamak apsal captain joy ni masuk bakul angkat sendiri... hahahahah

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah