Tuesday, February 24, 2009

Alahan...

Kita skip jap citer baby yerr... kali ni nak citer pasal alahan.. alhamdulillah tiap kali pregnant aku tak penah alami keadaan muntah-muntah yang di alami kebanyakan orang... Apa yg aku kena cuma selalu sakit kepala, pening-pening yang kadang sampai tak leh bangun.. n tanda memula tau nak pregnant aku mesti demam panjang yang lama.... 2 pregnancy yang lepas aku agak gagah gak cuma cepat letih je la... hubby pun ok...


Tapi kali ni agak suprise sebab yang kena alahan teruk adalah my hubby.. mula-mula sebelum tau pregnant dia demam teruk sampai masuk spital.. siap muntah-muntah tak leh bangun bagai... kesian tul.. n masa dia masuk wad tu pun aku takde kat umah.. masa tu aku outstation di melaka.. ingat tak entry yang lepas tu.. walhal masa tu aku lum tau pun aku confirm pregnant.. bila balik dah check semua, aku citerla kat mak... mak kata hubby aku yang terkena alahan tu...




K
esian kan kat dia... terlantar kat spital.. masa tu aku takde lak tu.. sib baik 1 hari je duk dalam tu... siap suh doc check darah dia takut suspect denggi.. but doc dah check darah.. no denggi.. panas badannya tahap tinggi sangat... Doc bg injection jer la.. Hari aku balik dr Melaka dia pun kuar wad..


Aku balik dari Melaka, akula yang jaga dia.. lama gak pening mabuk dia dekat 2 minggu.. tu yang paling teruk... lepas tu dia ok dah... selang 2 minggu lagi dia kena lagi dalam 2 hari mabuk-mabuk... hehehhe .. Tiap kali dia mabuk n muntah aku senyum jerk la.. siannya la hai.. Kalo dia muntah aku urut-urut belakang tengkuk dia.. kadang-kadang aku mengintai balik pintu toilet.. sambil sengih-sengih tengok dia muntah.. dia lak buat muka cemik tak tahan mabuk.. ekekekekek..... Ok la tu kan.. aku letih-letih sakit kepala je sebab membawa budak.. dia lak yang kena alahan pembawak budak... fair la tu.. hihi.. Ada org tua-tua kata kalau isteri mengandung suami yang alahan maknanya hubungan suami isteri tu sgt erat.. agaknya la kan... so far kami mmg la rapat dah namanya suami isteri....


Ada lagi 1 peel dia yang lain ketika waktu dia normal dengan keadaan aku mengandung ni.. Dia jadi more SENSITIF perasaannya... cepat TERASA.. hahhaha cam pompuan.. Tak boleh la Tersalah cakap ke apa... tetiba kang diam ajek.. adala yang di merajukan atau terasa... alahaiii .. susah nak jaga perasaan ni.. apa taknya.. kami kan dah biasa sakat menyakat.. hu ha hu haa gelak2.. gurau-gurau sakan punya...tetiba jd sensitif gitu aku la yang parah nak jaga perasaan dia.. kdg2 memenda kecik je dah amik hati. ada 1 hari tu aku terlanggar kaki dia masa dia baring tgk tv.. tak sengaja pun, x nampak.. Sebab sambil bawa baju baru angkat dari balkoni... pastu bila ajak borak terus diam.. yang paling aku tak tahan gelak kan .... "aku tanya nape ni?" jawapannya... "td nape langgar-langgar kaki saya, sy terasa tau.." .(sebenarnya ada nama manja saje tak tulis.. hehe). aku bantai gelak besar mcm nak pecah perut... " kah kah kah kah.. tu pun jd pasal.. lebih dr pompuan sensitipnya... awatla apak ekau nih..." then aku mintak maap lerrr...barula ok..

Aku terus terang kat dia.. aku perasan dia makin sensitif sejak dua menjak tu.. dia kata ntah kdg2 dia pun tak tau nape jd camtu... takpela aku paham... tp bila fikir balik isu pembawakan ni mmg betul kan... bila dah lalui aku baru tau.. kalau bab makan plak nanti aku citer lain entry bab mengidam plak... heheh... kenangan semua ni.... kenangan alahan...

7 bebelan kawanku:

yani_worldpeace said...

seronoknya ida...kelakar plak hubby ida sampai ble jadik sensitip macam tu yer...hehe...jaga kesihatan elok2

Tie said...

Kah kah kah !!!

Memang kelakar betul...napalah hubby kak tie tak mabuk macam tu masa kak tie pregnant dulu...hu hu...biar dia pulak yang rasa...hi hi..

Kak tie perhatikan, hubby yang mabuk pregnant ni esok2 amat rapat dgn anaknya.. dan anak yang bakal lahir tu memang sebijik macam rupa dia...hi hi.. Ada dua orang kawan tu , macam gitulah hasilnya...

So, kena jagalah perasaannya, ia juga boleh effect kat baby tu...baby tu akan ikut perangai ayahnya pulak...selalu buat hubby happy tau !!

@_da said...

tu la yanie mmg tak di sangka... thanx ye yanie.,..yanie pun take care...

@_da said...

hehe ye kerr kak tie.. tima kasih kongsi cerita ngan ida.... Jangan dia ikut perangai yg merapu-rapu sudahla.. hehehheh

skrg dia dak ok.. tp ada masanya dtg balik penyakit sensitifnya tu.. huhuhu

Diamilikku said...

hehehehheh...
pening gak sebenarnya..
kita duk bawak perut..dia lak yang over2 sensitip...hurmmm..kalau kak su kak su prefer biaq kak su yang sensitip..dia boleh pujuk2....sebab dia sihat walafiat...hehehhehe

@_da said...

Hehehe tu la kak su sngt pelik .. selalunya mmg ida yg kuat majuk n dia pujuk... tp kelakar.. la ni dia dah ok dah.. kalo 9 bulan camtu.. haruuuuuuuu....

RareFleaBundle said...

suami alah sewaktu isteri mengandung?

Pelik tapi benar. Sebab saya antara
yang merasa pembawakan budak..tekak loya loya jer..pening..pantang silap makan..confirm muntah..

Hanya leh makan makanan yg isteri masak jer most of the time.

huuhuhhu

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah