Monday, February 23, 2009

KERISAUAN Itu...

Sambungan entry yang lepas... hehe sorry buat ada yang tertunggu2.. terutamanya buat ibu mengandung -ANis... hehe saje nis nak buat suprise... jgn marah ek.. heheh..

Seperti yang dijanjikan appoinment seterusnya 2 minggu berikutnya.. Kali ni aku dah nekad kalau doc personal aku tu takde aku sanggup balik n taknak doc lain.. fobia beb.. bukan apa dah 3-4 kali dah kalau aku tukar doc lain jawapan yg pelik2 aku dapat.. buat berderau darah je...
so sebelum masuk harusla perasaan berdebar-debar.... nak ter itu ter ini semua la.. yg pastinya tiap kali nak masuk bilik doc perut aku mula la memulas cam nak b.... tp padahal tak pun .. perasaan takut tu buat aku jd mcm2... sebab tu tiap kali chek up hubby mesti ada di sisi.. senang aku nak genggam tgn dia.. masa tu of course tangan aku sejuk mcm ais.. hahahha.. tu mmg tabii aku ....

Tangan ni selalu jadi mangsa kena genggam dengan org yg penakut nih.. dia jugak yg menjadi penenang hati aku.. huhuhu.. my lovely hubby...


Alhamdulillah haritu doc ada.. n tak lama menunggu... bila masuk cam biasa doc scan perut... hmmm baby ok.. dah nampak perkembangan.. berat aku pun naik doc kata sihat la.. Apa yang sgt aku bersyukur masa tu jantung baby dah berdeup laju... memula doc pegang nadi aku... then dia buat ultrasound kat baby.. adala dengar bunyi kan.. memula doc ingat bunyi jantung aku.. tp dia jelaskan yang bunyi tu adalah jantung my baby.. Doc pun sama excited sebab baby aku dah grow dengan baik seperti perkembangan yang sepatutnya... syukur alhamdulillah.... tp sayangnya kerana dah happy terlupa minta doc printkan gambo baby masa tu.. dah keluar baru teringat... alahai... sayangnya....

Aku ambil kesempatan tanya doc tu apa kena dengan keadaan baby aku yg doc LAIN tu kata kedudukan aku di sebelah sahaja. dan apa2 yg dia bgtau minggu lepas semua abis aku tanya.. pastu aku tgk muka doc tu mcm berkerut dan berkata "HMMM... AWAK JGN RISAULA TAK ADA APA-APALAH, NI SEMUA TAKDE APA, BABY KAMU OK" pastu aku dengar dia cakap slow skit " JGN DENGAR SGTLA APA DIA KATA TU" ... aku berpandangan ngan hubby... n aku tgk gak dia ada tulis2 yg doc LAIN tu tulis dlm record aku tuh.. tgk muka kerut2 mcm tak suka kot apa yg doc LAIN tu punya result...

Masa tu kan hati aku ni punya la
LEGA.. hilang segala kerisauan aku minggu lalu.. doc kata baby aku normal takde apa... syukur sangat-sangat.. alhamdulillah... kami tak putus2 berdoa...


Lepas pada tu doc bgtau untuk beberapa minggu aku perlu ambil injection, seminggu 2 kali tuh... adoi mak... n ubat tu agak mahal jugak.. everything aku tanggung sendiri.. demi baby aku tak kisah... apa saje akan ku korbankan... so ni la rupa ubatnya.. pregnyl...

Doc buatkan jadual seminggu dua kali aku kena amik injection nih...hmmm 1st time amik injection tu doc suh aku g bilik labour room.. alamak cam seram je bunyinyerr.. tp takpe 1 hari nanti aku akan masuk situ jugak... InsyaAllah...



Ni ler keadaan kat labour room tu.. tgk alatan tu cam seriau gak... huhu.. hubby setia menunggu.. sambil2 tu aku borak2 ngan hubby.. cubala kalau dia takde masa tu.. mau aku melanguk sorang2... yang kelakar ada ke benda yg tempat letak kaki tu hubby aku kata alat exercise.. apa jadahnya alat tu nak exercise dlm labour room.. aku gelak gilerr.. dia pun sama... tp lepas tu aku terangkan la kat dia apa guna alat tu.. takpe di maafkan la.. dia lelaki mana dia tau.. doc pun bukan... hihihi.. lepas injection nurse suh rehat dlm setengah jam baru leh balik... Minggu-minggu seterusnya menjadi rutin mingguan ku tak miss ambil injection... n ada lg ceritanya akan dtg.. hehehe nis jgn tension tau... hihi...

20 bebelan kawanku:

fuadnis said...

tensen..tensen...he..he..lawak jee..alhamdulillah sume ok ye eida..mcm tulah perasaan nis aritu ms mula2 pregnat..nak masuk bilik doc tu mcm nak masuk bilik ape je...seram gile..tangan hubby nis pun selalu jadik mangsa..rupe2nye kita ni sama ye eida..penakut..kui..kui..apa2 pn nis doakan smoga kandungan eida kali ni selamat hingga keakhirnye..eida pun doakan nis sekali key..sama2la kita dpt timang baby tahun ni..insyaallah....

@_da said...

hehe tahnx nis... mana taknya.. walaupun ida ni penah keje kat klinik tp nak jumpa DOC tu mmg 1 perkara yg menakutkan.. bukan apa takut nak dgr reskut.. insyaAllah kita sama2 timang baby yerr nis.. moga nis n baby pun sihat...

Dj Epoi said...

Alhamdulilah.....Shukur....

Buat korang berdua dan bakal2 Mak Buyung.....
Semoga semuannya Selamatlah hendaknya....

Captain Joy...Tahniah gak buat Lu..
P/S Nak tau citer2 dan pengalaman labour room.....Lu roger2 Gua k....
Dah 3kali dah Gua kat dalam tuh....temani Isteri Gua....waktu kelahiran...

Intan Sharina said...

hai salam kenal..normal la perasaan takut mcm tu..hrp2 ibu n baby dlm kandungan sihat walafiat

@_da said...

Thanx Dj epoii.. nanti leh la share pengalaman ngan my hubby yerr.. dia proses belajar lg.. hihih

@_da said...

Salam kenal n trima kasih ibu ick.... tima kasih mendoakan saya... :)

DYLA said...

ida,
tak pe ida kita tanggung smua kos tu sndri. asalkan smuanya ok.

pastukan ida, dyla terbaca komen ida kat anis, dyla masa bersalin inas kat private then langsung tak buat kad merah. dyla unjuk yg private tu punyer kat klinik kesihatan after inas lahir. dorang tak kata pe pun. then trus misi dtg umah ari tu jugak.

@_da said...

mmg pun dyla... bayar sendiri pun takpe janji puas hati.. layanan pun tip top...

ye kerr dyla.. kalo ikut hati malas nak g klinik gomen nih.. nunggu berejam2....tgkla camana nanti

Tirana said...

Amboi excited betul orang nak dapat baby... jaga diri baik-baik..

Tie said...

Jangan banyak sangat memikir...nanti effect kat baby..

Kena selalu ceria...nanti baby pun sentiasa ceria, kurang menangis... hi hi....

nyonya*PIE said...

yahhh...yahh..teroskn bciter...diriku pun kena tau stp prkembangan bby ni...psl diriku kepochi..kihkih

@_da said...

MMg setiap perkembangan baby nak tulis kat sini untuk memory kak tirana.. kalau baby besar nanti senang nak citer kat dia... hihih insya allah kalau dipanjangkan umurnya...

@_da said...

ye ker kak tie... kalau camni kena senyum selalu la yerk... heheheh

@_da said...

hih journey seterusnya mmg citer pasal baby je ja... untuk kenangan masa depan...

*SiRibenMerah said...

wahhh..
sgt menakuts kannn.. tapi x pe.. cik abang ensem tuh setia menemani.. tayah takut2 ye akak.. kne jaga baby elok2..
bestnyaaaaa..rasa cam sentiasa nak tau perkembangan dia hari2.. hehehehe.. baby ayang jgn noti2 yek.. mmuahhhhhhhhhhh~

Diamilikku said...

bila EDD??
ntah2 sama ngan akak apa...
hehehehehe...
jaga diri...dah amik injection tu kena jaga betul2..jgn langsung buat keje2 berat...

@_da said...

Ayang iyra... agaknya kalau scanner tu ada kat umah hari2 bapa dia nak nengok... hehhehe

@_da said...

Kak su.. EDD tu ida dulu dari kak su kot... nanti ida citer dlm entry seterusnya yerrrr

deqnan said...

as'kum, nk tanya..kenapa ambik ubat tu eik (pregnyl)?
bleh citer x??
excited nk tahu....TQ

@_da said...

pregnyl tu maybe ada kaitan untuk membantu pembesaran baby..dan kuatkan rahim.. doc ada terangkan tp sy lupa... bila perkembangan baby tu dah ok baru stop ambil pregnyl tu....

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah