Thursday, April 30, 2009

MGTT...

Seawal pagi aku dah kuar umah untuk appoiment MGTT ni.. Ujian diabetik sama ada kita ada penyakit kencing manis atau tidak... Tepat jam 8 dah sampai klinik.. tp mak aihh ramai orang kat sini kalau pagi kan... Ambil number tuk amik darah pertama... ( Dari kul 10 malam aku dah di pesan suh puasa oleh nurse...cuma leh minum air masak kosong sahaja)

Masa ambil darah yang pertama tu aku bayangkan sakit.. tp rupanya tidak.. sikit je.. sebab org (tak tau nak panggil nurse ke apa sebab yg ambil darah ni lelaki.. hehhe.. siap ajak borak2 tanya anak ke berapa la apala.. peramah jugak ) yg ambil tu pandai cari urat tgn aku.. banyak kali dia suruh genggam dan buka tangan... so lepas step 1 kan.... lega... dia siap cakap.. akak sila ke sebelah yer minum air free katanya... cehhhh hampeh tul....

Selepas ambil darah aku ke blok sebelah untuk minum air gula or glukose ni... mak aihhhh.. banyak tu.. mau pengsan aku tgk... Aku duk je tepi meja tu takla minum lg sebab takde nurse suh kan.. then datang sorang nurse dia kata minumla... telan dan telan hingga separuh then stop jap dah mula rasa mual... nurse tanya lak.. "sedap tak" aku cemik muka je la.. dia senyum.... minum lg pelan2 suku ke dua.. then nurse tu kata. "ok kalau dah abis basuh cawan kat sinki yerr" pastu aku tgk nurse tu blah... minum acah2 skit lg.. then ada la tinggal suku sikit je.. lekas2 aku g sinki n buang yg suku lg tu.. tp kiranya 80% gak la aku berjaya minum....

Ni ha air yg meloyakan tekak... blueekkkkk masa minum tu ok lg. dah lepas minum tu kepala cam biol2 no neng no neng jap....pening oo minum air ni...



Lepas minum air tu selama 2 jam tak dibenarkan makan or minum apa-apa... masa lepas kuar bilik nurse td aku meluru ke bilik air berkumur2 mulut sampai hilang rasa manis tu.. cleaner kat situ gelak kat aku... "ha mcm ni la nak tak nak kena jugak kalau perut dah kembong katanya.." hahhaha aku senyum je la...


Memula aku ngan mak lelepak je la kat klinik tu malas nak kuar.. tp memikirkan bosan duk situ 2 jam aku ajak mak kuar dr situ jalan2 mana2 yg patut.. teringat lum bayar kereta aku.. so g cari CIMB tuk buat payment kereta aku.. gi isi minyak keta lak pastu.. tp masih ada byk masa.. agak2 dah lg setengah jam nak kul 11 aku gerak semula ke klinik....

Untuk kali ke dua ni.. sorang nurse perempuan yg dah agak berusia untuk ambil darah kali ni... Dalam hati relax je la kan...td ok je tak sakit..

Tapii...... takde maknanya.. yg kali ni kan.. dia cucuk semacam je.. bila nak kuarkan jarum tu mcm apa dia punya rasa.. seolah2 besi nak tarik dr dalam daging aku ni..... aku siap mengeluh sakit.. then pelan2 dia tarik.. but rasa sakit gilerrrr............. adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....


Darah pekat kemain.... sebab tak makan tak minum kan... tp mmg dia cucuk dalam la jarum tu.. sabar je la.. darah memula tru agak banyak kuar dah lap ngan kapas pun still mengalir.... lepas pada tu nak drive pun payah sebab tangan sengal sgt2....

Hingga ke saat ni tangan kiri lenguh sgt... sakit sendi... nak angkat pun sakit.. tangan kanan yg pertama tu ambil darah tu tak rasa sakit apapun.. huhuhu.. ni lebam dah mula kelihatan... huhu nanti nak tuam ngan air panas....

Resultnya next check up akan datang.. doakan la aku takde penyakit2 tu semua kan.. sebab mak ngan abah mmg takde sejarah kencing manis or darah tinggi...

lupa lak...

SELAMAT HARI PEKERJA esok... cuTI 3 HARI kan... tp bg aku ianya sekdar merehatkan diri kat umah atau jalan2 dekat2 je,.... Sebab Takde kemaknanya cuti kalau HUBBY takdo.. Bosan weeeeehhh... kalau tak ada plan itu ini... honey huhuuuuuu cepatla balik!!!!

12 bebelan kawanku:

isya said...

eee..isya dgr pun nak muntah.. tp nasib baik la ms isya dulu skali je minum,(sbb org lain ada yg 2-3 kali) amik darah tu tiap2 bln kena sbb mak isya ada kencing manis, ada lg bkas tu kat lengan..

@_da said...

Tu la harap2 sekali je la ISYA.. kawan2 ida kan.. mana2 yg background family ada kencing manis kena minum 2-3 kali kan,...sabo je la..

:. aYu .: said...

kak eida............
huhuhu...
mual tekak ayu walopon juz bace je..
huhu...
besar dugaan ek kak..sabar ea..

@e_da said...

Cam ni la pengorbanan nak jd seorang ibu , Ayu... tp kita kena ikhlaskan hati dan diri... semuanya di balas dgn pahala insyaAllah...

MariaFaizal said...

Hope everything is fine.InsyaAllah test result sohuld be alright yea dik...

Happy Holiday...

yatie chomeyl said...

nasib baik kat sini xde wat MGTT tu...plus, nurse2 kat sini amik darah pun pelan2, jd x sakit sgt...huhuuhhuhu legaa

@e_da said...

Harap2 camtu la kak Maria.... doa2 je ni...

holiday di rumah saje.. hihihi.. happy holiday to u too kak...
have a nice day...

@e_da said...

Untungla YATIE... kat sini mcm2 prosedur.. huhuhu tahan jer la...

fuadnis said...

apsal air gula eida warna nye mcm air teh yek??air gula nis warna putih jernih jee..

@e_da said...

Tak tau la nape NIS... ida tgk packet2 glukose dia mmg mcm color oren2...

umie@kakyong said...

Ida,
Take care ye...

@e_da said...

terima kasih kak umie yer...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah