Friday, May 1, 2009

Aktiviti 1 Mei... Labour Day...

Terasa seperti hari sabtu plak hari ni... Awal pg mak dah plan nak buat soto daging.. huhu sedapnya.. mmg aku dah teringin dr 2 hari lepas.. so mak masakan sup daging hari ni... nyumm... nyumm..



Sup daging + nasi impit + sambal kicap... di panggil SOTO yerr.. ikut selera sape nak letak sup daging atau ayam... boleh diletakkan sayur sawi celur atau tauge dan ada yg letak soo hun goreng n bawang goreng.. ikut selera masing2.. makanan ni adalah famous sbg makanan orang JOHOR.. so anak johor tak tau makan ni tak sah la... aku mmg feberet makan ni.. so peluang mak ada ni dapatla makan yg sedap2.. aku masak tak seddap sgt.... ( takpe kan mengaku.. yg ni jer la.. so td dah tau dah resepi camana mak buat bg sedap.. hihii)...



Dalam kul 10.30 mak dah siap masak... kul 11 kami dah lunch ngan SOTO ni.. sgt marvelous okeh... air tangan mak mana yg tak sedap.. semua sedap walopun telur goreng,.... hihih..


Dalam pada mak masak SOTO, sempat gak mak bancuhkan dadih chocolate ni.. aku bantu la masukan dalam bekas2 ni je.. hihihihii... nyum.. nyummm aku suka dadih perisa ni je.. yg lain2 tak jalan dek tekak... masuk kan dalam fridge makan sejuk2 kan sedap kan...

Dalam kul 12 dah mula boring-boring.. huhu kalau la hubby ada kan best... Aku kena plan sesuatu supaya hari ni tak akan jd boring bg aku n mak.. tetiba mak kata.. Sogo ramai org tak hari ni? mak nak beli handbag la.....

Apa SOGO!!! huhuu dalam kepala aku dah membayangkan sure ramai org hari ni memandangkan arini kan Public holiday kan... so sempat aku msg2 member opis..." agak2 ramai org tak arini ek kat sogo?" mm member aku kata kalau esok lg ramai kot coz sabtu ada pasar malam JLn TAR sekali kan.. huhuh..

Aku termenung jap... tak pegi kang kesian lak kat mak.. dah la hari2 aku keje dia duk umah sorang2.. so dengan kekuatan yg ada aku gagahkan diri gak... " Mak jom kita ke SOGO"... dalam kul 12 tu siap2 n gerak... aku terfikir kalau awal2 lg ni maybe tak ramai orang.. kalau lepas jumaat sure ramai kan...

Alhamdulillah sampai sana parking pun mudah sib baik dapat yg RM3.50 per entry.. syukur... rezki mak... sebelum tu mak nak jalan2 cari kain pasang katanya... sekali ngan aku skali shopping tudung n brooch... kalau beli kat situ mmg berbaloi la kan murah pun yerr.. cuma kesanggupan je nak ngan tak nak nak harung orang ramai2 tu.... leoas dapat apa yg nak tu baru gerak ke Sogo...

Wah langkah kanan nampaknya.. mmg ada SALE handbag n kasut kat sogo.. brg baby pun sale.. but aku survey2 je.. tunggu hubby balik la baru shopping brg baby... Carlo Rino, Bonia, Polo n macam2 la brand yg SALE... berpinau2 mata nak pilih.. aku ada berkenan gak beg Carlo Rino. but takleh nak shopping sgt.. aku nak budget shopping barang baby nti.. lgpun handbag2 aku masih elok.. alhamdulillah nafsu aku leh tahan lg... hihih


Aku just temankan mak membuat pilihan.... wah mak sudah rambang mata.. byk gak yg dia berkenan... tp sib baik tak rembat sampai 2-3 ke kan....Akhirnya dia berkenan yg ini.. Brand POLO.. nampak ok la sesuai ngan mak.. mana yg tak ok aku la org yg komen.. ni ok.. ni tak ok.. tp dr mula dia dah pegang yg ni dia kenan sgt la tu... 50% Sale... mm layan....Color dark Brown... yeahh tercapai aku nak tunaikan hajat mak... hehe..

Dalam kul 4 dah gerak balik.. tu pun kaki aku rasa kejang je.. kami kepenatan... hihihi.... balik lepak umah belek apa yg di beli td... daaa.... balik mak urut kan kaki.. adoiii letih.. tp kami happy masa terisi ngan baik... sekurang2 nya rasa cepat sket masa berlalu.. cepat la esok.. cepat la lusa.. cepatla hubbyku balik... hihihihi

Now layan One in A Million final... sape la yg menang kan???

15 bebelan kawanku:

Tie said...

Aduh.... kak tie suka soto ni, tapi malas nak buat nasi empitnya... Bukan apa, tak sabor nak tunggu dia mengeras, he he..

@e_da said...

KAK TIE... kalau ida pun tak terbuat gaknya.. mak jugakla org yg paling sabo melayan kerenah anaknya ni.. hihihi sedap sgt... hihih

:. aYu .: said...

em..dadih cekolat ea kak ida..
best2...
ayu suke buat..
adik2 pun cepat je abeskan..
slalu dapat makan cikit je..huhu..
bekas bntuk love tu mmg memikat la..
mcm sedap giler..hhehehe...
**psst : ayu tgh layan one in a million gak..hehe

♥chentaMAYA™ said...

manyak nye makanan!
waaa~
nak it0t pegi shopin!~

@e_da said...

Huhuuuu ayu dadih yg perisa ni je akak leh makan.. yg lain tak lalu.. sedap kan
....akak layan OIAM sampai tertido sib baik masa result mak kejutkan... hehehhe



MayA... dah balik shopping dah.. hihi

alang said...

Wawawa. Lapar la plak tgk makanan2 sedap nie. Kat shah alam ni, makan tak rasa pape. Semua rasa sama je.hehe.

rizal said...

Salam..

woot woot!!..

Kak! Satu soto please

Aunties! Satu Dadih Please!

hehehe... sini hari hari pekerja masak Sup sayur berdaging (maksudnya sayur utama daging sebab penyedap rasa arr..huhu) n ikan bakar arang. huhu

Ida, nii rasa patut tukar nama blog ni kepada "my life journey and BAG OBSSESSION.. lol"

shopping whoaho.

Orait selamat bercuti. :)

:. aYu .: said...

kak ida penat kot..
sebab tu sampai tido..
hehe.
tomok menang kan...
em..ayu ni xkisah..
smua jenis dadih ayu makan...hihihi...
kalau dadih batu+kayu mungkin x la..

chugie said...

ida, cedapnye tgok soto n dadih choc awk tu.. bisa buat sy terliur dong! Sogo tgh sale giler babas ek skang?? harus pergi tu.. hehehe

@e_da said...

Alang..... makanan buat sendiri ngan beli mmg tak sama kan... lg2 masakan mak.. hehehhe


Bro rizal.. come makan2 kat umah i.. hehehhe ..... syok ooo shopping.. tp tukang tengok je.. tak mau la tukar nama blog... hahahha tak sesuaiii je u.. hihihi



Ayu.. batu n kaku buat dadih mau keras kejung kang.. hehe ni hari minggu try la masak memasak.. hihi


Chugie.. kang termengidam lak...apalgi kalau larat boleh ajer shopping.. cepat.. cepat... hehhehe

MiSya said...

wadduh.....enak bangaeett...!! hihihi
ieda.....alahai tgkgambar ni rasa nak makan je terus.....blh krm ker?hakshakss

@e_da said...

alahaii sian misya... tak dapek nak post dah langsai masuk perut den.. hihihi

Dj Epoi said...

salam Dik @_da.....

Gua baru katam semua entry2 yang Gua tertinggal sebelum nih!!!

Walaweiiiiiiiiiiii........jangan sedih2 Dik.........Gua tengok ayor matoooooo Lu...buatkan Gua pulak yang nak feeling2 hehehehehehe.....

Alhamdulilah...Lu dah berjaya membuat sesuatu buat Ibunda tercinta....

Gua doakan sahabat Gua Captain Joy disana sihat disamping aktivitinya disana....Pergh!!!!! memang Rezki & Pengalaman baru yang Captain Joy dapat tuh!!!! REZKI BABY tuh!!!

Dalam seronok2 kawan semua bercuti kita sebaliknya kan?
Allah Hanya menduga orang2 yang Kuat dan Dipilihnya.....

Wah!!!! daripada ceritanya....Baby baru ...tak lama lagi semua pakai Pakaian OVERSEA arrrrr heheheheh

Ok lah Dik!! Jangan Susah hati sangat tak baik......heheheheheheh senyum cikit....


Sian kat Gua...sambut Hari Pekerja kat spital .....kesian....kesiannnnnnn...kesiannnnnnnnnnnnnnnn

Captain Joy.......semoga Semuanya Selamat..........Sempoi!!!!!

MariaFaizal said...

Hi Eida,
I'm out of town now :) but I'm really glad to c you spending time (and cash :) wisely. Looks like you & mama having great time shopping!!

Do take care & i really need to get my hands on the choco dadih.Yum yum...

@e_da said...

Dj Epoi kita senasib.. dlm pada cuti panjang ni kita berjauhan dgn org yg tersayang lan.. semua ni Ujian.. insYaAllah kita akan kecapi kemanisannya nanti...

Captain joy kim salam kat bro.. dia pun terkejut bro masuk spitall.. kami mendoakan moga bro cepat sembuh k... banyak2 berehat,....


KAK MARIA... wahh bercuti yerr.. bestnyerrr.. Alhamdulillah.. kesedihan sikit sebanyak dpt diubati dgn aktiviti2 dgn mak... hehehe

Hehehe nak try dadih yerr cuba la.. sedap tul makan sejuk2... hihi
Happy holiday kak...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah