Tuesday, April 21, 2009

Monthly Check up....

Pagi td Wat Check up di klinik desa.. kali ke 3 check up kat sini ... 2 jam gak la kat situ.. mmm adat la kan... pepaham je la.... sampai nak tetido pun ado...

Result check up hari ni... 23 weeks...
Hb darah = 11.5
Tekanan darah = 98/67 (alhamdulillah..)
urine = ok
Pertambahan berat =1.5 kg... fuyooo
Jantung baby = + positif.. laju degup jantung dia..

Actually aku amat risau dengan tekanan darah aku.. 2 minggu ni agak stress dengan kerenah student final year.. hari2 aku bebel projek diorg tak siap.. bukan semua bermasalah.. tp ada 3 org yg mmg kritikal.. kalau diorg failed aku yg kena menjawab gak nanti... so memula tu aku motivate bg semangat kat diorg.. tp aku tgk ada perubahan pun sikit aje... dlm seminggu ntah brape kali aku panggil diorg bg kaunseling... tp ada yg aku tgk apa yg aku cakap tu "IBARAT MENCURAH AIR DI DAUN KELADI JE' huhu...

Lama-lama tak boleh tahan.. aku pun naik hot.. assigment kalau 5 tu siapnya 1 je.. mana boleh jadi.. aku pun dah naik hantu la.. kita baik2 diorg pijak kepala.. 1 hari tu aku tak tahan aku koyak paper diorg.. buat ntah apa2 kan... huhu tu paling maxima tahap kemarahan la tu.. tp still leh controll... tu yg hari ni punya check up aku risau je kalau darah naik ke apa kan.. so far alhamdulillah.... lepas ni malas dah nak bebel.. kalau nak lulus buatla diorg kalau taknak ' lu pikirla sendiri' ckp kat diorg.. hehehhe nti aku lak terjejas kesihatan kan... maleh dah den.. tanggungjawab dah ku tunaikan.. atas mereka untuk berfikir.. cakap byk pun wat penat je.. dah besor dah kalau kawin depa tu dah leh jd mak org dah... huhuhhuhuu sorry terbebel kat sini lak.. (luahan perasaan.. hahah)


Hari ni gak aku kena suntik elak Kancing gigi tu.. adoii kebas gak sebelah tangan kan... amik darah pun sama.. dahla aku penakut darah taknak kuar.. nurse suh relax kalau tak darah tak mo kuar katanya.. bila aku cool kan diri barula byk kuar.. ooo camtu rupanya yerkkk....

Mak buyong aka tembam...:P. 2 minggu ni dah start pakai meternity wear... pening den nak cari fesyen baju pregnant yg cun-cun... sesape ada tau kedai2 mana yg ada baju2 menarik sila bgtau yerr.. setakat ni aku shopping semua baju kat jusco je...


Nurse check perut tekan-tekan.. adoii kuat bebenor dia tekan nak cari baby... yg kelakar aku tak tahan geli.. of coz perut jd keras kalau tahan geli kan.. nurse gelak2 "awak jgn keraskan perut sy tak jumpa baby kat mana... "sy tak tahan geli la nurse..." hahahah dua2 tergelak... Aku tanya nape kalau kaki bengkak awal.. dia kata kalau berat badan naik banyak atau stress.. oo baru tau... so far nasib baik masa g check up ni kaki aku dah surut.. lega.. kalau tak mau nurse ceramah panjang kat aku.

Bila dia scan degup jantung.. amboi kemain lg kuat bunyinya... baby lak aktif gerak2.... patutla sejak 2 menjak ni hari2 aku dah rasa... kalau dulu malam je rasa.. sekarang ni siang malam aku dah boleh rasa dia gerak.. biasanya kalau duduk kat opis sambil wat keje leh rasa dia gerak seolah2 'blup..bluppp rasa kat kanan... blup..bluppp kat kiri lak.. tak tau la apa dibueknyo.... janji aku leh rasa .. hati rasa lega...


Nurse kali ni sgt ramah.. dia bahasakan diri dia kakak... dia tgk record aku... then dia bercerita "org td tu dah gugur 5 kali.. yg tu plak dah 7 kali.. yg ni anak ke 8.. umur dah 37 thn..." terkedu aku dengar.. seram seriau pun ada.. dah takde rezki kan... rupanya ada yg lg teruk dr aku kan.... tuhan sentiasa menguji hambanya... atas kekuatan kita untuk menerimanya....

Hujung bulan ni kena minum air gula (MGTT) .. ayaaakkkkk.. camno tu.. muntah gaknya aku nanti.. dahla aku tak suka manis-manis ni... adoiilaaaa....

15 bebelan kawanku:

yatie chomeyl said...

dugaan utk setiap orang tu beza2 kan? jgn stress2 sgt..nanti kaki lg kembang, terpaksa shopping kasut baru plak hik3x

MariaFaizal said...

Stress can cause the un-imaginable dik..

Take it easy dik. Students x nak buat assignments, they should know the consequences already! Jgn bagi grad jer..he he..

Do take care.

alang said...

haha. Dugaan untuk lecturer. Klau kita baik sgt, ki plak yg kena pijak. Adat le tu. Budak2.hehe.

Uik, Activenye baby ni, nanti dah kuar mai jumpa abg. Abg nak ajar main bola.hehe. ;)

su said...

syahdunya kalau kak su sendiri dpt rase denyutan jantung baby dlm perut kak su sendiri..huhu..

jg diri baik2 tau, tembam xpe! yg penting sihat ek!

senyum slalu :)

@_da said...

hi yati...

dah kembang pun kaki.. dah ada org present kasut pun.. hehehe


HI alang... mmg budak2 skrg susah nak ajar.. budak tadika lg senang.. heheh


Kak su.. sabar yerr.. sedih lak ida... ida sentiasa doakan agar tuhan makbulkan doa kak su...

@_da said...

Kak maria...

mmg dah bgtau awal2 dah.. dah bg last warning.. dah takde kompromi lg.. tak siap failed.. dah la final year lak tu... mereka yg buat nasib mereka jd camtu.. huhu

Diamilikku said...

hurmmm...minum ar gula tuh gimana ehkk??
akak tak penah minum pun...dulu pregnant kan alesha pun tak minum air gula....

@_da said...

Kak su... minum air gula tu kan.. dr mlm kul 10 dia suh kita puasa.. sok tu pagi2 kena minum i mug air glukos yg sgt manis tau... lepas tu dlm masa 2 jam takleh makan apa2.. lepas 2 jam kena amik darah... result tu yg menentukan kita ada diabetis or tak... camtu la nurse kata kat ida...

Tie said...

Oo...teruk juga nak buat ujian diabetis tu. Time kak tie dulu, mudah je. Tak de la kena minum air glukos tu.

Pasal students tu, elok terangkan pada mereka keadaan eida sekarang. Jangan dok fikir sangat. Nanti lepas bersalin dan dah sihat baru boleh kembali aktif. Buat masa ni relaks je dengan perangai students yang malas tu....

chugie said...

Student memang begitu..kalu di bagi muka bertambah lah lemak liau die. Alhamdulillah baby awk sihat.. moga sumenye berjalan lancar k.

nyonya*PIE said...

jgn stress2 kak ida..sian bby...tp diriku pun lbh krg je lg nk nasihat org..huhu...

@_da said...

Tu la kak tie.. skrg ni mcm2 prosedur... tiap2 bulan amik darah check... sakit ooo...
student tu ida take cool je skrg...


Hi chugie.. alhamdulillah.. risau gak kalau baby terjejas kesihatannya...


Tu la ja.. dugaan kan... nak tak nak kena gak kita lalui.... la ni malas dah nak pikir anak org.. pikir anak sendiri dulu la...

DYLA said...

baju preg kat jusco lawa2 ida. dyla mmg bli jusco je. kdg2 bli kat butik 9months, bju dia mmg sedap sgt pakai. selesa.

RaFFLeSiA MeRaH said...

aduiihhhh...nk kena minum air gula kerr?? emmm....nk x nk kena gk minum yer....utk baby jugak....

@_da said...

tu la dyla.. jusco je yg skrg ni di terjah.. tp nak try jugak lain2 tempat n lain patern... tq ya...


Kak Rm. tu yg memeningkan kepala tu... dahla ida tak suka manis2 ni.. huhuhu

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah