Tuesday, April 14, 2009

Resepi keria Buat kak Su aka mama aleysha

Kak su ni resepi kuih keria ieda... tp buat ikut sesedap sendiri je ni.. takde sukatan yg betul. agak2 aje...

  1. Rebus keledek hingga empuk.. bila sejuk buang kulit n hancurkan.. ida hancurkan guna bawah gelas tu.. untuk jd penumbuk dia sampai lenyek... guna anak lesung pun boleh...
  2. uli keledek yang dah dihancurkan bersama tepung.. jgn terlalu keras.. kalau boleh tepung letak sikit2 aje... nti bila masak jd keras kalau byk tepung...
  3. Masukan gula ikut suka .. kalau x suka manis jgn letak byk2... (kalau ikut mak letak sedikit bikarbonat, tp ida tak letak.. bikarbonat tu mcm penaik gak la.. nti jd mcm donut lak kan.) letak boleh tak letak pun boleh...
  4. bila dah sebati.. uli dalam bentuk kecil2 n buatla bentuknya lubang kan di tengah seperti roda...

sedia untuk digoreng....
  1. kemudian... panaskan 2 sudu air..
  2. masukan sekurang-kurangnya 3-4 sudu gula ikut berapa byk yg nak disira....
  3. pastikan gula betul2 masak..
  4. tunggu lama sikit baru masukkan roda2 td... gaul hingga gula rata meresap ke kuih td...

Ok puan-puan sedia dihidang bersama teh o panas di petang hari... kalau sedap air tgn sendiri.. kalau tak sedap pun tolan jo la kan... selamat mencuba.....

10 bebelan kawanku:

MariaFaizal said...

Yummy!Eida, thank you so much for sharing this recipe (though it's actually meant for Sue, he he..)

I'm gonna try it after I get the keledeks first :D

nyonya*PIE said...

akan ku try buat kuih ni...klau jadikkkkk bole tayang kt mak mertua..huhu

SSulieana said...

pandainye wat kuih...su paggil kuih ni kuih gelang...emmm sedap!

RaFFLeSiA MeRaH said...

sedapnyer kuihhh keriaaa.....lagi byk keledek lagi sedap kan....

Aleeya said...

rajinnyeee..nampak sodap ..teringin le plaksss, klo leya ler yg buat kueh..nak kiamat dah gamaknye huhu...

chugie said...

aduh.. mmg cedap.. my favaret kuih nih!

Diamilikku said...

kak maria..sila try k..
nanti sue gi shah alam kak maria buat bagi su rasa ehhh..pastu balik shah alam baru su try...hehehhehe

Thanx ida for the resepi

Tie said...

Laa....kak tie nak yang dah siap !!

@_da said...

sama-sama semua.. sila la cuba.. kak tie... nak yg dah siap meh dtg umah.. hehehhe

ai said...

tingat mak aku punye 'kueh gelang' ni!! huhuhu..dapnyeeeeeeeeeee

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah