Thursday, May 21, 2009

Check up again...

Seperti yang dijanjikan.. hari ni aku kena g klinik gomen lg.. nurse timbang semula n buat blood pressure.. BP ok.. urine pun ok.. tp mereka still curiga coz ada kenaikan sedikit 0.5kg lg.. aku disarankan buat MGTT (minum air manis tu lg) lg sekali isnin ni.. n kena jumpa doc juga... pening kepala dibuatnya.. result haritu pun punya lama nak dapat ni nak kena minum gula lg??? apa kes ni.. adoilaaaa.. (mereka masih mencari punca??)


Menangis gak aku td masa citer kat hubby.. apala masalah di sebalik berat naik cepat kan.. sesiapa yg penah mengalami perkara sama sila la share yee... aku mlm td siap makan biskut jagung je takut nak makan tau...takut naik lg.. tp...???? huhuhu.. pening..risau.. pening ..
risau...


Lepas pada tu kami terus ke klinik pakar.. hati tu berdebar gak sebab dah 2 bulan aku tak tgk baby dlm pewot ni.. doc ok je mcm biasa sib baik dia tak marah aku lama tak dtg situ... hehhe mcm biasa doc tanya itu ini n tengok kaki aku yg bengkak tu.. dia pun suggest benda yg sama suh letak kaki tinggi2 n banyakan baring n rest... paling excited nak tgk baby .. dup dap dup dap gak... Scan mcm selalu.. doc ukur saiz kepala baby.. wah dah besar anak mama patutla mama makin berat...

Everything about baby ok.. saiz tumbesarannya normal dengan usia kandungan aku.. doc kata baby ni
tembam.. hahha pipi dia aku nampak ketara bulat.. ni ikut aku la ni.. hahahha.. so papa tanda2 awal ikut mama tu ada ek.. hehehhe.. kaki kemain kuat bergerak2 ke atas... patutla perut aku berbenjolan ketika dia kick... keadaan uri pun ok.. tp doc kata kaki baby masih ke bawah dan kepala still di atas.. tp dia ada kemungkinan akan berpusing kan.. ada byk lg masa...
ni dia budak tomey tembam yg ada dlm pewot mama.. hehehe

CUMA... yg tak sedap sket aku dengar doc kata maybe kemungkinan besar aku kena CZER... ayoookkk.. kalau keadaan baby masih macam ni.. (keadaan baby skrg ni cam songsang gak la.. kaki dia kat bawah) dia tak bg langsung aku berurut ngan bidan sebab aku penah ada kes misscarriage tu dia tak bg sesape sentuh or urut2 perut ni.. huh.. menurutnya lagi dia ada cara yg betul untuk pusingkan baby.. but dia tetap tak berapa nak sarankan aku teran coz takut berisiko, maybe rahim aku tak kuat.. hmm ntahla.. apa2 pun semua tuhan punya kuasa manatau tuhan nak bg dia keluar ngan mudah ikut jalan normal kan.. aku hanya perlu banyak berdoa... (huhu papa ...sila penuhkan poket yerr)

Dalam pada borak2 tu aku tanya doc adakah kenaikan berat aku ni normal.. sebab rasanya naik mendadak dan aku ceritakan apa yg aku check up kat klinik gomen tu.. dia kata ok.. normal.. lega sket.. tp yg pelik nape kat gomen tu sampai rasa masalah aku ni masalah besar jek... Harini gak doc tu ambil sample darah.. n aku requast gak kat dia tuk bersalin di situ nanti.. :P Appoiment seterusnya dijadualkan 2 minggu lg coz doc nak tgk kaki aku ni akan dtg sebab bengkak.. huhu

yg MEMENINGKAN KEPALA aku sekarang ni... hubby sarankan aku stop pergi ke klinik kerajaan pulak, alasannya check up terus di pakar sebab nti pun planningnyerr nak bersalin kat situ juga..... aku taknak la camtu.. tak sedap lak kan dah record byk kat sana.. hubby cam tak puas hati aku kena minum air gula lg sebenarnya..... yerla jawapan2 dr mereka membuatkan kami risau dan tak senang hati... huhuh aku lagi la taknak kalau boleh.. tp nak wat camana... kalau ikut aku aku teruskan gak check up kat situ.. takkan nak separuh jalan camni kan...

di sini aku amat MENGHARAPKAN PANDANGAN DAN PENDAPAT KAWAN-KAWAN SEMUA?? ADAKAH PATUT AKU TERUSKAN CHECK UP DI SITU ATAU TIDAK ??


bila tanya kat mak.. mak kata teruskan juga.. sekurang2nya pemantauan lebih terperinci..

SEDANG BUNTU... ^^#@%$!*!&#()!&)#!*@)#

**Doc pakar aku ni dulu doc pakar sakit puan d HKL...

14 bebelan kawanku:

MariaFaizal said...

Dik,
It's alright if the clinic want to do more tests on you or baby as it show they thoroughly do their job.

As for the specialist,she/he has to give early warning or sign of what to expect if the baby is BIG baby (plus you're first timer).

My advise,not to worry so much as this is part and parcel being first time mommy-to-be.You have all our prayers & dearest hubby who no matter what:stays by your side.Alhamdulillah...

Diabetic during pregnancy is something not to take for granted for as there are many complications derived from the condition.So the clinic is doing the right thing if they want to test further on your sugar level in blood.Only the process is a bit emmm..Yuck! I know dik..Be strong - for the baby sake (he's so good looking!)

isya said...

susah juga nak bt keputusan kn, isya tkde pengalaman mcm ni, sbb 100% dulu g klinik gov. tp kdg2 mmg kalo kat swasta & gov lain la, (pasal medical check up iffah) tp dulu brat bdn isya pun naik mndadak gak, tp takdela sampai kena minum air gula lg,

skrg berat ida naik brp eekk? dulu ms isya dah nak bsalin 67kg (naik 22kg)

@e_da said...

Kak MAria tq 4 ur advise.. betul jugak tu kan seeloknya ikut je la prosedur mereka..sekurang2nya kesihatan kita n baby di pantau.... hope takde la kencing manis ke apa.. tak sanggupnya nak minum air tu lg kak.... huhuhu

ISYa..,,
mmg susah nak buat keputusan isya lg2 hubby dah ckp camtu... setakat ni sehingga kandungan nak masuk 7 bulan ni berat ida dah naik sebanyak 13kg.. hehehe tu yg segan nak ckp tu.. huh isya pun naik sampai 22 kg ek.. ada lg yg lebih dr tu kan...

Ashabul Kafi said...

em..pada ashabul kafi baiknya ida teruskan gov..dan benarlah kata2 ibu ida..dua2 pun xpe..terperinci...

salam ziarah ida...

@e_da said...

terima kasih ASHABUL kafi kerana sudi memberi pendapat.. insya allah ida akan ikut pendapat ramai.. salam kenal yer...

yatie chomeyl said...

kalau ikut yatie, baik ida teruskan dua2. tapi jgn over concern sgt dgn apa yg nurse2 tu bebelkan. selagi dr pakar cakap ok, shouldnt be no problem. :)

@e_da said...

Yatie thanx... betul jugak tu.. lain2 tempat lain2 pendapat kan.....insyaallah ida teruskan..

fuadnis said...

ala eida..gomen mmg mcm tu..nis ni dah berapa kali ulang alik klinik psl masalah berat badan..tapi ikutkan aje..klu diikut hati mmg malas gile n bosan..tapi bila pikirkan baby..biarlah..ade kebaikannye tu..at least diorg ambik berat..apa salahnye..lagipun dah lama eida n hubby menantikan baby nikan..jadikan ni satu pengalaman..bukan sume org merasa benda nie..

pasal hubby eida suh stop cek kt gomen tu..sama je dgn hubby nis..pasal kami pun plan nak bsalin kat swasta..tapi,nis ttp bkeras nak teruskan pasal nis pikir,bleh selalu pantau keadaan baby..lepas gomen swasta plak..kan best tu..

kesimpulannye..jgn pikir sgt hal remeh temeh ttg kesusahan kita kene minum air gula ke ape..yg penting pikirkan kebaikan utk baby..tu jee..TULAH HARGA YG PERLU DIBAYAR UTK JADI SEORANG IBU..

suked8787 said...

Salam Ida...ni Suked (wife Dj Epoi). Saya pun terpanggil utk bg pendapat bg en3 ida kali ni...mmg selalu mengikuti blog ida tp x pernah tinggalkan komen.

Ida kena phm, semua org ada pendapat masing2. Masa preggy Robocop dulu, saya pn check dgn gomen gak. Pastu ada masalah sama cam ida...berat naik mendadak smpai kena tulis dgn pen merah dlm kad tu...pastu 1st time minum air gula tu, result fail. Kna dtg mnum lg skali...saya mnum ckit jer pastu tuang dlm sinki (jahat kan...) sbb x lalu nk telan, manis sgt2. Saya lak jenis x suka manis2 sgt. Saya pregnant ketiga2 anak berat naik 12kg...tp masa kandungan 6-7 bln berat naik 3-4kg 1 bln.

Bila kandungan 6 bln saya pi check pakar wanita...doktor ckp x da kencing manis...semua normal...berat naik mendadak di usia kandungan camni mmg biasa...bila dh smpai 9 bln nnt dh x naik sgt....

Ada kwn saya masa preggy anak pertama berat naik 25kg...tp masa bersalin anak dia berat 3.2kg jer...Pasal baby songsang lak, ida jgn risau sgt...kdg2 masa kat2 nk bersalin, nnt dia boleh pusing balik. Mcm superior saya kt opis...sepatutnya dia kena czer tp sehari seblm bersalin baby dia pusing balik n bersalin normal.

Czer pun x pa janji ida n baby semua sihat walafiat....

Pasal nk teruskan check gomen tu...terpulang pada ida sndiri. Masa saya dulu lepas check pakar...saya stop checkup kt gomen sbb rasa cam leceh sbb org ramai...pastu bro Dj plak bz...so saya pilih pakar sbb boleh pi klinik mlm2...lgpun saya bersalin dgn doktor tu jugak. Saya x suka buang masa....kalu ida ada masa lebih...boleh check dua2 tmpt....

Saya harap ida jgn fkir bnyk2 sgt nnt pressure diri sndiri, relaks jer janji doktor ckp baby ok sudah...kang x psal2 darah naik plak kan...so ida kena happy2 selalu.

Cik Puan*PIE said...

dua2 pun ok klau kak ida continue cek up.cuma pemilihan tmpt brsalin tu mane2 pun bole kan. yg penting ada rekod. xpe..smpai masa, bby tu akn klua jgk dgn selamatnya. dan mama nye pun akn ok sihat blik.
Kdg2 faktor pembawakan. sume nye lain2 simptom...

RaFFLeSiA MeRaH said...

rasanya continue ajerrrr, lagipun dah x lame jer lagi kan nak bersalin.....ader satu petua ni, time2 mcm ni jgn mkn pisang....tu salah satu penyebab badan naik time peknen...(ni petua adik akak masa peknen dulu) just bagi petua ajerrr.....

puterikurekure said...

tak salah nak dapatkan 2nd opinion. in fact, kadang2 2nd opinion tu lagi boleh pakai. hehehe.

cendawanintim said...

bagi saya, baik teruskan ajer check up di klinik gomen tu, walopon prosedurnya amat2 menyeksakan, apa yang paling penting ialah kesihatan mommy n baby baik ajer...

saya pon buat 2 check up, satu kat klinik gomen, satu priv. klinik...kalu klink gomen kat sini sangatlah teruk, daftar jam 8:00 pagi, dah dekat jam 2 p.m. baru nak settle...sabo je lah

@e_da said...

nis.. mmg eida nak teruskan check up di situ.. tp bila hubby kata tak payah tu yg patah semangat sket tu...


KAK SUKED.. terima kasih sgt berkongsi pengalaman di sini.. ia amat membantu ida...


Puterikure-kure.. betul tu.. pendapat semua adalah berbeza..

KAK cendawan intim.. mmg remeh kan tp kita dipantau rapi...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah