Thursday, May 21, 2009

Suatu keajaiban....

Mood boring melanda biler aku duk sesorg... hubby ada road bike mlm ni .. diorg konvoi sempena peace ride ke hapa ntah round 1 kl mlm ni start dr CM (central market).. aku tak kuasa la nak ikut.. lbh baik aku merehatkan diri kat umah lg pun sok nak kena g klinik lg kan...


Adakah baby akan ikut jejak langkah papa???? hehehhe


Sebenarnya kesian gak kat hubby.. 2 minggu lepas dia dah merayu nak g scuba diving kat P.redang gara-gara seorang sahabatnya yg nak jugak dia pegi sama-sama sbb hubby kan leh guide scuba coz dia dah lama ada lesen n byk pengalaman.... tp hajat itu aku halang dengan bersebab.... Aku rasa tak sdap hati sgt2 nak bg dia pegi kali ni.. lagipun sebab aku kena TINGGAL.. ahhh tak mungkin aku nak duk umah sesorang 3 hari lak tu kalau dia pegi... mana mungkin... kalau haritu sebab KERJA aku leh terima n mak leh temankan,... tp kali ni mak tak akan nak dtg lg tuk temankan sebab mak kata tu sekadar hobi je lain kali boleh pegi.. mak sibuk nak uruskan majlis kawin adik yg lebih kurang 2-3 minggu je lg ni... betul jugak kata mak tu.. lg pulak mak ada pesan kat dia jgn tinggalkan aku sorg2 dengan usia kandungan yg dah nak masuk 7 bln ni.. apa2 boleh terjadi (kita tak minta tp hanya Ketentuan Allah jua yg tahu apa yg dia tetapkan kan)....

Bukan hubby je merayu nak g scuba tu malah kawan dia byk kali call aku minta aku izinkan hubby pegi.. aku tetap keras hati walaupun dlm hati kesian jugak... tp apa aku nak buat duk sorg2 selama 3 hari weekend dengan keadaan aku camnih.. sure malam2 aku takleh tido sebab aku penakut.. bunyi pintu ke tingkap skit aku dah gelabah kalau hubby balik lewat.. ni lg pulak tau hubby takde 3 hariii.. ohh tidakk aku tak sekuat lg nak duk sesorg.. uwaaaa...

kawan2 hubby tu bujang lain lerrr.. nanti kalau dia dah ada isteri yg tgh sarat2 pgnant ni sanggup ke dia nak tinggal hanya kerana HOBi tu .. huhu aku rasa dia pun takan gamak.. so pepandai lak dia pujuk hubby aku g ngan dia... byk kali dia sms aku.. dia kata dia dah bayar la untuk hubby segala untuk keperluan trip tu... aku balas balik.. "kalau awak ada di tempat saya mungkin awak leh rasa dan faham".. tu je aku jawab.. then dia sms dan sms dan call jugak.. aku pening dan stress juga mingu tu.. tp aku cekalkan hati kata TIDAKKKKK.. sebab aku tak sedap hati sgt2 nak bg hubby pegi.. biasanya kalau aku tak sedap hati.. aku takut sesuatu so lebih baik aku tetap dengan jawapan Tidak itu... Walaupun pada awalnya hubby cam merajuk jugak tp aku jelaskan pada dia apa yg aku rasa.. akhirnya dia terima.. alhamdulillah.. dan pada sahabatnya itu aku telah minta maaf, dan mengharapkan dia faham dengan situasi aku sekarang.. dengan kaki yg kdg2 bengkak pergerakan agak terbatas... sakit2 badan, sendi tu semua membuat aku sgt memerlukan hubby di sisi... betul tak semua ibu2 yg pernah hamil..??

Untuk melepaskan rasa bersalah itu aku biarkan hubby dengan hobi ride nya itu.. sekurang2 nya aku tak kisah walaupun dia ride tp dia tetap ada di rumah.. n pegi kejap2 je tak tinggalkan aku sesorang bermalam2... heheheh ( malam-malam buta nih entry luahan perasaan lak kan..) takpe sekurang2nya aku rasa lega.....

Berbalik tajuk dia atas... (hahah setelah aku merepek panjang2 ni...)

.. Sesuatu yg indah dan suatu keajaiban yg tuhan anugerahkan kepada aku...sejak kandungan 20 minggu ke atas.. hari2 aku dapat rasa pergerakan baby dlm pewot ni.. tp pada awalnya ada timing2 tertentu seperti malam ke .. ptg dlm kul 5 ke dia baru mula kick2.. dan pergerakan itu hanya ku rasa ddi dalaman ku shj.. tp sejak kebelakang ni pergerakannya makin terasa... hingga suatu malam aku rasa tersentak ketika sedang berbaring ketika menonton tv... hentakan baby yg kuat mulanya membuatkan aku takut... tp lama kelamaan ia menjadi suatu nikmat harian yg aku jalani... jika tak rasa tendangannya aku akan bercakap sesuatu sehingga baby memberikan respon...

Awalnya hanya aku yg dapat merasai sendiri.. tp bila pergerakannya makin ketara aku share ngan hubby.. hubby lg terkejut bila mula2 dia rasa kick yg kuat tu.. sampai ketawa terkekeh2 marasa kicking from baby tu... hehehhe.. so cute kan... segala memory ni aku tuliskan di sini sebagai suatu kenagan yg indah...

Pada malam ni di saat2 aku tersandar kat sofa aku rasa pergerakan baby yg luar dr keadaan biasa... bila aku tenung betul2 perut ni... seolah2 daging perut ku tertonjol2 .. wahhh kemain lg semakin kuat baby nih... makin lama makin tertonjol2 perut aku di sebelah kanan... time papa takde lak baby kick kuat ni kalau tak mesti papa ketawa terkekeh-kekeh tengok ni... dalam setengah jam jugak aku tenung perut aku yg bergerak2 ni sambil tersengih2... mcm tak caya je ada cinta hati dlm perut nih... kawan2 semua pun dah tegur perut aku dah mendadak ketara... bulat camtu... patutla aku dah termengah2 jalan sket pun...

1 hari ni perut menegang sgt2.. sengal gak .. nak drive pun agak susah kena sandar lebih skit.. tp masalahnya aku ni kan rendah kalau drive sandar sgt mula la aku tak nampak jalan yg aku nampak stereng je la.... hahahahha.. sambil drive senget2 kedudukan aku sebab nak tahan perut... ni baru 7 kalau dah 9 nti tak tau la camno.. heheh.. apapun aku bersyukur pada Allah dan semua yg terjadi ni adalah suatu nikmat yg tuhan beri atas ANUGERAH yg tak ternilai harganya ini.. semoga aku tabah menjalani semua ujianNya sbg seorang ibu....


***Panjang lak entry org yg tengah boring tahap gaban nih.. hehe layannnnnn
Sehingga entry ni habis di taip baby still kick.. adoiii.. hehhehe dia mcm tersedu pun ada sebab aku kira beberapa second yg sama baru degup tu terasa.. hahah main agak ajer...

17 bebelan kawanku:

fuadnis said...

eida,
tula nikmat mengandung..bestkan..ms nis tgh tulis komen ni pun baby nis tak bhenti lagik bgerak2..alhamdulillah..kdg2 mcm tertonjol siku dia..mcm lutut..hehe..

psstt..hubby nis dah plan siap2 nak bawak nis g padang turf ms dia nak main hoki..psediaan takut nis beranak..wakaaakaa...

@e_da said...

Anis...
sekarang baby mmg sampai lewat still kick kan... dia tak tido lg rasanya... kadg2 sampai 1-2 pg tau rasa.. nak tido pun kdg2 masih terasa... mmg rasa tertonjol2 kan...

betul tu nis.. mak kata kandungan 7 bulan ke atas ni dah kena berjaga2... hehehhe

MariaFaizal said...

Dik,
Trust your guts & instinct.kalau rasa x sedap hati,terus-terang dgn hubby & his friend.InsyaAllah they'd understand.

All you need to do is to take care of youself now.Dah x lama dah dik.. Those scuba can wait.Hope hubbies outthere can set priorities properly.. :D

SSulieana said...

mmg sgt best...memula dulu geli bila baby gerak...lama2 klau bb x gerak kita plak risau...emm x sabonye nk tgu dia kuar kan...

yatie chomeyl said...

sebebanrnya tghari bukan baby x tendang2 tp sbb kita byk bgerak jadi baby rasa mcm dlm buaian, so dia selesa.
bila malam2 baru kita rasa bbay tendang2 aktif sebab kita tgh rehat, jd pgerakan baby tu senang di rasa..heheh tu lah yatie tau lps baca buku.

kalau ssh sgt nak drive, lapik bantal dlm keta.lgpon nanti duk dlm kete lama2 jd lenguh punggung & pinggang..jd yatie mmg lapik bantal utk pinggang & punggung dlm keta, br selesa :)

Cik Puan*PIE said...

satu pengalaman yg indah. saat bby dlm kndungan...saat dia mula bgerak sana sini...buat ati ibu trtnya2 ape yg sdg dia buat...buat ati trsentuh dgn tndangan yg dilakukan. x semua org merasai nikmat itu..bsyukurlah dgn apa yg dianugerahkan Allah.

puterikurekure said...

kalau perut dok menegang je tu, memang saket. nak buat apa pon susah. kan? kan?

kite yang baru 19 weeks ni pon dah leh rasa movement baby. makin malam, makin aktif. maybe next week dia dah lagi aktif macam baby aeda.

Tulip said...

bestkann perasaan skrg ni..to know that our little precious baby inside...tendang2 sampai terbenjol2 perot kita kan...kalo dia dia diam jaa,takut pulak..tulip pun slalu bercakap2 jgk dgn mybabby shingga la dia wake up back...:)

btw,tgcare yerr...;)

*SiRibenMerah said...

wahhhhhhh.. baby ayang neh hero yg kuat n sehat.. hikhikhik.. syiok nye baby neh.. akak, pesan ngan kawan hubby akak.. suh dia kawen cepat2.. baru tau nak duk umah.. hahaha.. tp x sangka akak cekal hati sungguh kann.. hikhikhik..guna kuasa veto as pompuan mengandung.. dasyat btul la mama baby neh..

take care sis...

Azure said...

uiii...rindunya nak rasa baby kick dalam perut..hu hu hu

geram pulak kat kawan hubby ieda tuh..payah ngat nak paham bini org tu pregnant

take care ieda

:. aYu .: said...

em.......sweetnye..heheheh..
bila baby besar nnti..die bace blog mama die..msti seronok kan...hihi

Mama Mya said...

salam.. thanks singgah blog saya.. seronok bila rasa baby menendang hihihi

p/s jemput singgah blog baru yer
http://www.quefamili.com

tq

RaFFLeSiA MeRaH said...

sweetnyerrr....

@e_da said...

Kak maria.. terus terang ida mmg tak sedap hati nak bg dia pegi.. awalnya dia merajuk juga.. tp itu sekadar hobi kan bila2 masa boleh.. n now dia dah faham.. syukur sgt2.. menagis2 juga nak pujuk dia jgn pegi aritu.. heheheh

Sueliana...
kalau baby tak gerak kita tepuk2 je bg dia bgn,... hehehe

Yatie.. betul tu.. siang dia rasa mcm dlm buaian kan... time drive kalau dia gerak2 tu mmg rasa tegang perut.. kdg2 geli2 pun ada.. heheh

Haja.. Ni semua nikmat yg indah kan walaupun kita rasa berat je nak bawak badan.. hehehe

Puterikure-kure
nanti dah lebih 20 minggu lg kerap dia gerak n makin seronok n tak sabo nak tgk baby.. heheh

@e_da said...

Tulip...
hi tulip.. mmg best kalau rasa pergerakan tu kan... u pun take cARE YER.. DAH TAK LAMA LG TU....

AyangIYRA.. hero ni mmg bam bam nih tu yg kuat...kena cekalkan hati jugak membuat keputusan biarpun kena berlakon dgn air mata.. pastikan diri kita safety dgn adanya Dia di sisi di saat2 begini... heheh

Azure..
mmg geram.. nti kalau dia ada bini tau la dia... tambah lg 1 la azure.. heheh

Ayu.. ni semua kenangan kami sekeluarga tentang dia.. heheh

MAMAmya.. wsalam.. indah kan.. nti sy ke sana lg jengah blog awak.. heheh

rafflesiamerah..
nti ida doakan akak rasai nikmat yg sama camni yer..

Dj Epoi said...

Salam....

Captain Joy.....
Rasanya dalam keadaan ketika ini.....Adik Eida perlukan Anda untuk disinya....

Bagus arrrrrr kalau @eda berterus terang macam tuh.......
Bukan Gua menyokong terus ngn Luahan ini........

KALAU GUA.....YAP!!!
Gua standbye disisi.....

Jangan marah ah...Captain Joy....
Gua sekadar berkongsi...aper yang patut!!!

Nanti kita pi SCUBA sama2 eik?

@e_da said...

DJ epoi.. thanx sgt2 kerana memahami.. captain joy masih belom perpengalaman.. dia tak tau sgt.. tu yg kena explain everythuing kat dia.. huhu

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah