Tuesday, May 19, 2009

Monthly Chek Up.. 26+weeks..

Seawal pagi dah bangun.. tengok kaki alhamdulillah agak surut yg banyak.. hati lega skit.. walaupun masih ada kesan2 bengakak di part2 tertentu.. but kira ok la dari bengkak yg mcm belon hari tu...

Tepat jam 8 aku dah sampai.. klinik pun dah bukak.. Orang tak berapa ramai lg seperti kebiasaannya.. aku dapat ni 1012 bermakna number 12 yer... cek urine n tekanan blood.. nurse scan baby cari denyutan jantung.. baby main sorok2.. susah benor nak kesan denyutan jantung dia.. sampai geli perut mama dibuatnya nurse tekan2... dia gerak aktif main pusing2 dalam perut nurse kata. .. everything ok.. BUT... 1 je yg nurse terkejut.. berat aku naik banyak luar jangkaan.. takut n malu nak sebut kat sini.. hhhihihihi.... Uwaaaaaaaaaaaa tak suka.... Aku makan macam biasa je takde la luar kawalan yang melampau... .. sampai nurse tu suh timbang 2x.. hahah... amik darah kat jari macam biasa ( ni aku tak suka.. sakitt uuu.. heh penakut kan )


Sampai dalam bilik check up nurse mendayu2 panggil nama aku.. "idaaaa kenapa berat awak naik banyak ni..." aku sengih2 kata .. "tak tau"... ehheheh... dia siasat punya siasat la jugak... Nurse tengok pada tekanan darah ok.. takde la tinggi nak kata ada darah tinggi...
tgk ujian urine pun ok takdela kata kena Diabetik (huhu jgnla kan mintak simpang kalau boleh).. nak kata apalagi pun aku tak tau.. selera mkn macam biasa.. aku pun bukan ada perasaan melampau nak makan itu ini.. semuanya biasa2 ajer...

Akhirnya Aku dah tau puncanya.. Aku selalu makan lewat mlm.... Yerla selalunya aku tak lalu nak makan sorang.. aku mesti tunggu hubby balik makan sama2.. kdg2 jam 10 atau sebelas dia sampai umah baru makan.. lepas ni aku takleh tunggu dia dah... nurse pesan kalau paling lewat pun makan berat antara kul 7-8 mlm.. huhu...


Sib baik baik nurse yg check aku tu ok.. nampak gaya dah veteran.. boleh sembang2 ngan aku.. aku pun tanya camana nak kena kawal makan ke.. dia kata tak perlu kawal sgt.. mkn ikut jadual mcm biasa sebab orang mengandung kan cepat lapar lagi2 bila baby dah makin besar.. betul jugak tu.. cuma yg tu jerla dia pesan jgn makan berat2 lewat mlm...

Hari KHAMIS ni aku kena check up balik.. ni yg tak suka ni.. bila ada yg tak kena kerap kena g klinik.. malu lak nak bg sms kat bos asik g klinik je... tp nak wat camno kan... lepas g klinik gomen tu aku ajak hubby ke pakar saje dah lama tak tgk baby kat dalam.. tp bila sampai sana doc lak bz ada kes kat wad sebab aku tak appoiment dulu just walk in jek... terpaksa la aku tunda gak dan siap2 buat appoiment khamis ni jugak.. papa dia teruja lama tak tengok baby asik rasa dia punya kick kat mama jek.. berdebar2 nak tengok baby dah 2 bulan aku skip tak g pakar bermakna takde scan2.. kat gomen adala dia scan sekali aritu... tu pun masa 4 bulan lebih...


Mulai hari ni aku akan ubah rutin jadual makan.. everything kena ubah.. kalau tak nanti takut la apa2 kan.. kang susah gak kalau nak menurunkan berat nih... Apapun alhamdulillah kesihatan aku ok.. baby pun ok.. kena berjaga2 sebelum terkena kan..

11 bebelan kawanku:

MariaFaizal said...

Alhamdulillah everything went well there during check up.

Akak sendiri tgh mengalami symptom penambahan berat secara mendadak due to mkn lewat mlm :(

But selera makan x boleh nak lawan langsung!Mcm mana kita nih dik...?

Take care.

@e_da said...

KAK MARIA.. sometime kita mmg berselera sgt kan.. sometime lak mmg tak lalu makan..

Kak kita kena berbuat sesuatu sebelum terlewat.. hehe ida dah stopkan makan mlm yg berat before jam 8.. heheh.. takut la... Akak walaupun naik tp still maintain kalau ida ni lg la dah la rendang Merimbun pulak kelihatannya.. heheheh

isya said...

pesan nurse tu jgn lupa.. (pesan utk diri sendiri gak, yg tak turun2 brat bdn ni,10kg byk ooo ;p)

@e_da said...

Isya nak turunkan berat 10 kg ke dr bersalinkan iffah dulu... kita ni senang nak naik nak turun payah kan.. heheh

Dj Epoi said...

Eida

Gua rekemen Lu dik.....

Benda nih...lebih membantu buat semua ibu2
Mudah , simple, selamat......

Made In Switzerland

Nak beli nanti bgitau Gua....gua kasik Alamat nya.......
Kat situ murah cikit pasal Distributor nyer!!!

Take Care & Salam sama KAPITAN KOPITIAM & CAPTAIN JOY hehehehh

yatie chomeyl said...

masa yatie preggy 5 bulan dlu mmg berat naik byk gak tiba2. midwife pon pesan xleh mkn berat lewat mlm and kena avoid junk food n snacks. klu lapar gak tgh2 mlm, makan buah-buahan je. so skrg ida g kedai beli buah byk2 hehehe

puterikurekure said...

jaga diri okeh. risau aku ngan mak2 buyung ni. ceh. macam la diri sendiri tu bukan mak buyung gak. hehehe.

@e_da said...

Dj epoi..
thanx so much.. nak beli jugak yg tu la.. senang nanti.. hehe dah bgtau captain joy dah.. dia angguk2 je... hehehhe

Yatie...
Awal2 pregnant ida suka sgt makan buah.. la ni kan kalau lapar makan biskut lorrr.. takut kan sekali kalau naik banyak2...

puterikure-kure
sama-sama kita menjaga diri yg dah mcm labu sayung ni... hhehhehehe

*SiRibenMerah said...

wahhhh.. take care..
baby nk join alesha kot.. gemokssss..
sedap di gomoi..
yeahhhhhhhh~

@e_da said...

hahaa.. baby ayang ni maybe la kot join alysha bam bam.. mummy dia rasa perut besar semacam.. hahahha

hani said...

da tak lama dah nie...
semoga semuanya selamat k...:)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah