Sunday, May 10, 2009

Selamat hari ibu!!!

Artikel email ni dr seorang kawanku.. bebetul menyentuh hati aku.. huhu


Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....




Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu
2-4 orang : Kamu sayang ibumu
5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu
10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu


SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA kawan-kawan blogger yng bergelar IBU....... SELAMAT HARI IBU TUK my MAK n MAk Mertuaku...

Baru sampai dr kg jumpa mak.. so happy.. dpt spent time dengan semua oran g tersayang di sisi.. menggembirakan hati mak adalah suatu kewajipan bg aku... yg penting MAK tersenyum n happy..
LOVE U MAK!!


Tahun ni juga insyaAllah jika diizinkan tuhan aku juga akan bergelar IBU.. semoga impian itu akan menjadi kenyataan... tp hubby nakal dia menyakat aku dia kata takleh wish lg kat aku sampai baby kuar.. eeeeeeeeee jahat tau.. bergaduh2 nak jugak dia wish happy mothers day.. hihi akhirnya wish jugak.. dah jd habit dia menyakat kan.. nak wat camno.. hihih..


Mood masih kepenatan.. sempat jengah blog kekawan kejap2 je.. esok ada meeting lak.. huhuuu.. penat nyerrr... nak titon dulu.. daaa...

12 bebelan kawanku:

MariaFaizal said...

Your mom is so cute!Just as adorable as you girl!

I've read those in some blogs,i think because of this special day.But, I've always loved to read,and read those again.It feels great reminding myself of how we can be great mothers (same to you too :)

Take care.And Happy Mom's Day...

@e_da said...

heheh kak maria TQ.... my mum dah 52 years old dah...

mothers day is very special to all moms in the world kan.. moga kita jd ibu yg terbaik tuk anak2 kita.. insya Allah.. :)

DYLA said...

selamat hari ibu jugak utk ida. (bakal ibu tak lama lagi dah tu... )

ai said...

HUHUHUHU..mak adalah harta aku jugak!!

RaFFLeSiA MeRaH said...

menarik entry ida kali ni, tersentuh hati akak duk bacanya.....tersedar kejap dari mimpi....huhuhu....

:. aYu .: said...

em..selamat hr ibu jgk utk kak ida..walopon baby lum kuar..hihi

umie@kakyong said...

Ida,
happy mothers day buat Ida yg bakal menjadi Ibu tak lama lagi...juga buat Ibu ida...

@e_da said...

DYLA... insya allah bakal ibu gak kan.. heheh

KAK AI.. mak harta yg tiada tandinganyaa...

KAK RM.. ida pun rasa nak menitik air mata baca ...

AYU.. thanx yer dik...


KAK UMIE.. thanx wish kat ida n mak... :)

hani said...

betul tu...
kasih ibu tiada tandingan..:)
selamat hari ibu ya...:)

Diamilikku said...

ieda...your mom betul2 macam ieda..duplicate..boleh masuk pertandingan wajah seiras nih...hehehehehhehe

rizal said...

satu artikel yang berinspirasi.

Selamat HAri Ibu ya..

Dan juga Selamat Bakal Menjadi Ibu yang Uber ya :)

@e_da said...

hani.. tq dik...


KAK SUE.. ye ker sama? tp kalau ngan muka abah lg sama sebijik org kata..


BRO RIZAL... terima kasih yerr... moga ku menjadi ibu mithali.. hehheh

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah