Friday, July 17, 2009

Kena buat CTG....

Seperti yang diarahkan pagi esok tu aku kena jumpa pakar yg biasa treatment aku tuh... so pagi tu mcm biasa prosedurnya check urine dan berat semua la...

Bila masuk jumpa doc aku cerita la apa masalah yg berlaku malam tu... then doc pun cam biasa buat scan.. baby ok.. degup jantung ok.. tapi doc tanya ada tak baby mengeras-ngeras.. aku kata ada.. tp biasanya malam la.. siang kadang2 je rasa camtu... masa scan tu doc kata kedudukan baby still tak betul.. dia duk melintang pastu telangkup mcm meniarap lak.. huhuu.. baby mama ni noty la.. pusing2 ikut suka dia je... hehehhe


Yang aku n hubby perasan muka doc tu mcm lain mcm.. ada tanda kerisauan.. aku ni lg la muka tak senang tgk dia camtu... aku tanya " kenapa doc" then doc bg ulasan.. dia kata takut aku ni sebenarnya ada contraction tp aku tak rasa.... huh pulak.. tp mmg aku tak rasa sakit apa2 pun.. doc mintak nurse hantarkan aku untuk buat CTG tuk check samaada betul atau tak baby ni dah ada contraction... kalau betul dah ada contraction, dia suh aku masuk wad gak aritu.. adoiii laju jantung aku bergetar masa tu... sib baik beg2 baju dah ada dalam keta.

Aku kena baring kat bilik belakang n buat CTG ni selama 45 minit.. hahha aku tanya la nurse ni tuk apa2 tu tuk apa.. banyak tanya la aku ni masa nurse tengah pasang wayar2 kat perut aku tuh.. nurse tanya nape? aku jawab .. hehe saje tanya sebab tak penah buat benda ni... dia senyum je... agak ketat gak dia pasang benda tu kat perut tgk pergerakan jantung baby n contraction dia.. sib baik ada hubby yang setia di sisi.. so takdela bosan2 sgt.. dia pun dah standby beli paper.. so tunggu 45 minit tu terisi dengan membaca...

Masa proses tu berjalan baby punya la aktif kdg2 bunyi mesin tu jadi kuat sangat mengejutkan aku n hubby.. tiap kali dia move bunyi mesin tu pun mengaum.. heheh perut pun bergoyang2... heheh .. seronok gak...



Hasil ujian.. contraction tu mmg ada.. tp terlalu sedikit kekerapannya.. so tak de la aku kena tahan kat wad.. hihi selamat... Doc bgtau maybe aku kena buat Czer tu awal dr due.. aku pun tanya la.. "doc nak buat seminggu 2 ni ke" doc kata " takla, sy tunggu paru-paru baby betul-betul matang maybe ujung bulan ni kot.. huhu berdebarnya la rasa.. yg aku ni mcm tak sabar2 lak nak suh doc belah perut.. apadaaa kan... tp pelik gak pasal darah mlm tu doc tak komen banyak.. cuma dia risaukan baby je.. so far baby ok alhamdulillah.. doakan aku n baby selamat dan sihat ya....


Hari ni dah masuk hari ke 3 aku MC.. sampai isnin doc suh datang check up balik... aku agak doc macam nak bagi aku mc sampai ujung bulan jek.. bagus gak.. leh aku rest puas2 tanpa bebanan kerja.. tp dah 2 hari ni senak otak gak aku duk umah je.. smlm leh la hubby cuti sama.. tp bila hari ni dia g keje aku dah boringg gilerrrr.. nak jalan2 sgt adala tak larat.. so duk umah diam2 aje yerrr... Kejenya tengok perot yang bergerak2 ni.. baby kick sgt kuat smlm sampai papa terkejut dan ketawa terkekeh2..... hehhehe

isnin ni check up lg.. huhuuuuuu apa pulak kata doc yerr???? dup dap dup dap....

14 bebelan kawanku:

puterikurekure said...

uih...risau gak ek.
kalau ada contraction, tapi kite sendiri tak rasa.

amazing kan tgk baby gerak2 dalam womb?
awak lagi la...perut dah besar sangat tu.
geram tgk! mesti baby besar gak kan?
best2...baby bam2..
hehehe.

awak jaga diri ok.
segala hapdet, sila buat cepat2 k.
hehehe.

Diamilikku said...

jeng jeng jeng....
dah makin dekat....kak su buat CTG kul 5 ptg...kul 9.17 malam bersalinkan alesha....jangkaan awal 3 minggu plus2..walaupun kak su tak rasa contraction...heheheheheh...bersedialah ieda..tak salah stand by semua apa yang patut...actually lepas 34 minggu memang paru2 baby dah matangn bersedia dah nak kuar...

akhirnya dapat gak tgk peyotttt

@e_da said...

puterikure-kure... sy tak rasa contraction sebab baby songsang.. kalau dia duk normal maybe leh rasa... sonok kan tgk dia gerak dlm perot... tu la sy rasa baby ni bam bam... tp doc kata perut sy ni banyak air.... insya allah sy cuba hapdet cepat2... heheh


Kak Su.. ni takde apa terbuka lg.. doc suh balik umah semula.. dah 3 hari rest mc kat umah... perut bulat cam gunung kan.. hehhehehe tak larat rasa nak usung .. duk umah je la.. hihi

yatie chomeyl said...

oo ctg ni sama mcm nst test yg yatie kene wat hr tu la utk check contraction. dr bg mc, rehatla ;)

Gieyana said...

besar pewot yer..girl or boy nie? aperpun harap suma selamat yer..:d

~ Walaupun umur Nureen 2 1/2 thn tpt still rasa takut gak bila dgr owg bersalin..excited pon ada gak!heeeeeee

isya said...

tak sabar nak tgk baby ye, isnin kena jumpa doc lg ke?

semoga semuanya dipermudahkn ye ida..

MariaFaizal said...

Probably Brixton Hicks (false alram punya :)

But dah makin dekat.Take care & byk berdu'a dik.. Akak doakan adik & baby sentiasa selesa & hadapi hari 'delivery' dgn mudah & rahmah Allah...Ameen....

PuteriSatu said...

pengalaman ida gi sepital belum masa tuh...teringat pengalaman akak dulu...punyalah hubby kalut semacam... semoga dipermudahkan segalanya ye... kenapa dr nak c-xer..songsang ye...??... semoga semyuanya selamat nya..

hani said...

huhu..takut la pulak rasanya..tapi Alhamdulillah semua selamat..:)

Lara said...

Salam.. baru-baru ni saya pun kena buat ctg sebab terjatu dari kerusi dan takut jadi tak elok kat baby.. alhamdullilah... masa wat ctg, baby ok. menendang-nendang dia dalam perot, ingat bola ker aper..ptapi normal ker kalau reading dia tinggi? makin nak dekat bersalin lagi rasa berdebar2 kan.. I doakn u pun selamat bersalin hendaknya.. amin.

@e_da said...

Yatie dah 3 hari Mc duk umah.. sangap gak la.. heheh


Gieyana. perut ida banyak air doc kata tu yg membulat semacam tu.. hehehe kena tambah bg nurin adik tu. .hihi


Isya.. berdebar lg ni.. thanx ya...


SIS maria.. menghitung hari yang penuh debaran n susoen.. heheh.. akakpun take care tau... miss u...

*SiRibenMerah said...

wahhh.. berdebar jantungku.. bila ku lihat perut mu.. ah.. ah.. ah.. hehehehe.. muleh pulak ayang neh duk dangdut2 kat sini.. kuikuikui..

all the best sis.. ayang doakan baby ayang tuh slamat keluar.. nanti leh ayang p tgk dia sambil gomoi2.. wahahahahaha... anytink do text me tau..

n@@r said...

ida aku plak xsabar nak tgk baby ko hehehhe...aku sentiasa doakan ko tau....

@e_da said...

Puterisatu... kak mmg trial la ni sebelum kejadian sebenar.. hubby yg kalut lebih.. hehhee..


Hani.. mmg berdebar2 dik..


Hi LARA.. welcome to my blog.. la camana leh terlanggar tu.. sib baik tak apa2 kan.. kdg2 bila dia kick tu mmg sengal gak perut kan.. but pengalaman ni sungguh indah.. take care to u too k..


Iyra ribenmerah... perut akak semakin membukit nih.. hehhehe.. insya allah kalau dia dah jenguk dunia mama bgtau ayang k.. ayang take care k..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah