Tuesday, July 7, 2009

Petua : AIR KELAPA

Ini bukan air kelapa di mana-mana kedai mamak atau di mana-mana restaurant yer.....hihi


Ni ptg td aku balik keje minum air kelapa di rumah yerr.. hubby belikan kelapa muda ni ... My MIL yg bgtau suh aku minum air kelapa di akhir-akhir pregnant ni.. sejak dr awal pregnant aku tak berani nak minum air kelapa ni selain air tebu.. yerla dah org kata aku ikut je la kalau tuk kebaikan kan... tp bila my MIL dah syorkan aku apalagi la mmg tunggu saat-saat yg dinanti-nantikan nak bedal air kelapa ni... lg2 kalau sejuk sedapnya la haii lalu kat tekak tu kan...



Before ni ada aku beli air kelapa yg kat pasar malam tu.. tp alahaiii rasa cam minum air gula je... air gula ngan ais je lebih.. rasa air kelapanya ntah mana.. tu yg hubb tak puas hati .. ni Haaa hamik ko.. sebijik air kelapa pure lg.. siap aku leh korek-korek isi dia ngan sudu.. muda n lembut je isi dia.. kalau kat kg takyah nak beli2 kan.. kat sini RM3 hengget la dia charge kan...

Orang tua-tua kata elok minum air kelapa ni bila dah dekat nak bersalin.. nti kulit kepala anak bersih jek.. kdg2 kan ada kepala baby yg ada mcm kerak2 kulit tu kan.. selain tu kulit baby pun bersih katanya.. hmm aku ikut jerla mana yg baik... kdg2 cakap org tua ni ada betulnya kan... Kita ikut la mana yg patut selagi tak bercanggah... hmmm gulp..glupppp.. glupppp ahhh nyaman tekak ku.. hihi

13 bebelan kawanku:

fuadnis said...

ala eida..nis pun dah berapa hari dah minum air kelapa ni..abg ngah nis la yg bgtau petua nie..lupa nk share dgn eida..tapi eida dah tau kira okayla..

Dj Epoi said...

Salam Dik!!
Yap betul tuh!!!

GUa ponk ader gak dan mengamalkan Petua nih heheheheh.macam Gua pulak yg ngandung weih!!!

Quo: On the way!!!!

AmiYs said...

saya pun teringin minum air kelapa.. tapi takoottt lagi la...

sangat teringin... sob..sob...

Tie said...

Ooo...mentua kak tie pun kata gitu. Memang kak tie amalkan bila mengandung. Kulit anak bersih, tak delah berkerak2... Lagipun air kelapa bersih...

DYLA said...

pengalaman dyla mmg bagus minum air kelapa ni... mungkin betul jugak kot sbb inas tak kerak kepala dia walaupun masa baby, dia berambut lebat la jugak. hehe

yatie chomeyl said...

owh my goshhh sedapnyer..terliur nyer...

suked8787 said...

Aah...betul tu Eida. Masa peknen kt Robocop dulu K Suked pun suka minum air kalap muda fresh...masa Robocop lahir tu bdn dia bersih n x bnyk selaput dan lendir...senang nurse nk cuci baby....

Pesanan akak, masa kt labour room tu nnt baca "La ila hailla anta, subhanaka inni kuntu minazzolimin..." Baca bnyk kali. Niat dlm hati semoga Allah permudahkan segala urusan...InsyaAllah semuanya akan jd mudah.

Cik Puan*PIE said...

ye mng betol...last2 pknen ni better minum air kelapa.nnt bby kuar brsih aje...

SSulieana said...

sedapnye air kelapa...my feveret la...su pun minum start dr 6 bln pregnant...

+NADS+ said...

mmg betul kena minum air kelapa...tp, nad dari awal ngandung sampai skrg...xminum langsung...mak nad xbagi...

isya said...

isya pun ada amalkan gak dulu.. mmg bgs la..

@e_da said...

Nis.. sebelum ni pun ada kekawan bgtau.. bila mak mertua lg cakap terus hubby belikan..


Dj epoi... tu mesti pengalaman kak suked tu,.. hihi bagus suami pun amik tau...


Amiys... boleh minum kalau kandungan dah nak hujung2 tu...


Kak tie.. ida baru nak amalkan ni.. heheh

Dyla.. harap2 ianya berkesan kan...

yatie.. kat sana ada air kelapa tak?

Kak suked tima kasih.. doakan ida yer.. insyaAllah akan selalu baca doa tu...

Haja.. mmg nak sgt minum air ni...


Sueliana.. ida minum ni pun bila dah 8bulan lebih.. awal2 takut nak minum....

Nads... oo kalau org tua kata takleh mmg takut ek.. tp ni dah MIL suruh.. balun je...


isya.. kalau ada petua lain share yerr.. hehhe

rizal said...

Ahak... uncle Rizal pun semalam baru minum air kelapa.

Ni semua gara-gara terbaca entri kali ni.

Ntah lepas minum hilang haus, terasa muka bersih licin berseri. Aha haha.

Ape2pun, semoga dipermudahkan segala urusan hendaknya nanti.

p/s : Uncle tak suka bila mama tak buleh transfer fail ker hp. Yang tu uncle nak masukkan story dalam buku illo bedtime stories - Kisah Mama air kelapa dan handphonenya :P

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah