Sunday, August 23, 2009

Mika Dah Sihat....

Day 17.. menghitung hari abis pantang.. kuikuikuiiii



Semalam last mika kena refer kuning di hospital.. setelah 12 hari disahkan kena kuning akhirnya result smlm menyatakan kuning mika dah takde.. reading dah 10... alhamdulillah... lega sesangat.. pelbagai petua yg semua org bagitau aku try.. last sekali letak daun aloe vera (lidah buaya) kat kepala dia.. cepat turunnya..

Demam yg asalnya 38.5 pun dah turun.. sib baik 1 hari je demam teruk.. esok tu dah makan ubat.. aku bg susu badan banyak2, letak daun lidah buaya kat kepala.. cepat turun demam dia.. kalau tak hati ni risaula yg amat.. bukan aku je... mak ngan abah pun turut tak lalu makan tengok cucu dia demam.. yerla demam skrg ni kan bahaya kan.. sib baik mika cepat sembuh.... hari ni mika dah sihat sepenuhnya.... yeaa.. anak mama ni kuat kan...

Hari ni hari yg ke 17 berpantang.. so far ok la.. cuma makanan tu semua yg rebus-rebus je.. kdg2 tak lalu makan nasi.. makan bubur.. ada gak makan ikan haruan masak stim yg adik aku cari. hehhe.. adala dapat 7 ekor sehari makan seekor mak yg masakan.. bila mika dah sembuh kuning ni baru aku start makan pati GAMAT GAMOGEN tu.. ada gak beli pati ikan haruan tu tp baru nak start try makan.. Tapi kan.. sangatla DUGAAN bila tgk org berbuka dengan air yg sedap2 makanan yg sedap.. aduhaiiii so bila diorg berbuka adala baik aku menjauhkan diri.. tak sanggup tengok lauk yg sesedap ituuu hahhahahha.....


Hari ni gak hari last bidan kg dtg urut aku.. ada la 5 kali dia dtg urut.. lega skit badan.. yerla badan rasa ringan skit.. selalu kalau malam2 pun mak ada gak urut2kan badan.. perut ada nampak kempis skit.. tp kena usaha bg kempis lg hahhaha .. kena bg shape yg dulu balik lorrr.... kang perut boyot lg ada plak yg kata aku pregnant lg.. hahhaha..

mika plak makin hari makin cerdik .. semua org kata tak macam baby dalam hari.. dah mcm sebulan... pipi makin lebor... makin berakal.. kalau mak aku bedung tangan dia, punyala mengamuk dia cuba sedaya upaya sampai tangan dia dapat keluar.. aduhai la anak.. abah plak sibuk suh ikat gak kaki dia.. hehhe abah kata takut nanti kaki pengkar ... hehe mcm2 la atok n mak tok ni...sangat happy dia kalau tangan dia dapat lepas bebbas camni... amboi-amboi!!


Malam-malam aku n ngan mak mmg terdera oleh mika ni.. siang punya la tido ngan neyenyaknya walaupun aku kejut bg susu.. kalau malam mata skit punya bulat ajak kita berjaga sama.. letak kejap dia merengek suh kita angkat dia... mcm mlm smlm start kul 12 hingga 6 pagi dia tido2 ayam je.. aku ngan mak gilir2 tido.. sudahnya siang td kepala kitorg pening2 lalat n ganti tido siang hari.. hehe kesian kat mak tok tau mika... mika dera mak tok n mama.. hehheh

camni la gayanya kalau malam... taknak tido.. nak kena riba duk diam je la dia... terkebil2 tgk mama n mak tok.. tak sampai hati nak biar dia berjaga sesorang..makanya ku ngan mak sesama jd burung hantu la jawabnya...

ni gaya tido-tido ayam.. bila kita nak letak mula dia celik mata sebelah.. pandai ekk anak mama nih... konon2 nak tunjuk dia x tido la tu..


Semalam masa 2 jam tunggu result kuning mika.. mama sempat jejalan kat area berdekatan hospital.. tetiba ternampak baju melayu budak.. hahhah.. teruja punya pasal kononya nak pakaikan mika masa raya nanti.. mama pun kekonon shopping raya la tuk mika.. beli la baju melayu ni... Saiz paling kecik sekali ni.. tp kan baju tu mana la padan ngan mika yg masih cinonet ni.. baju tu sampai ke kaki dia.. hahhaa.. takpela mam simpan baju tu sampai mika leh pakai ya... mak tok ketawakan mam je tau.. huhuhu.. mesti comey mika pakai nanti kan... mama lak yg over... hihih


X dapat nak balas komen kekawan or visit sgt blog2 lain.. kalau nasib baik je la.. line tenet kat kg amatla sedih sekali... kdg2 ado kdg2 lenyap... huhuhu haruuuu

6 bebelan kawanku:

noor said...

alhamdulillah dah chat mika yer....
amboi2 dah ada baju raya..abg aiman pun xcari lagi kena cari nih heheheh

Diamilikku said...

hahahahaha..lawak seyhh..
mama over excited...belikan baju melayu..sah2 budak tu tecik lagi kannnn...haiyyaaa.....mama ni la....
kalau mika dah besar nanti sure dia gelakkan mama dia...

pssstt..gambar mika ada iras2 alesha sikit masa baby

+NADS+ said...

hehe..
tergoda tgk org bebuka puasa ek ida...
xpe2, dugaan tuh...
pas pantang nanti bleh mkn macam2...
sabar yer...

nanti pas pantang, mesti mika pandai adjust mase tdo...dia berjaga malam tp xmenangis tu xpelah...sangat bertuah...

ehehe...seronokkan tgk anak depan mata sentiasa...

fuadnis said...

lama lagik nak menghitung hari tu..he..he..nis tinggal 4 hari jek lagik..wow..!!

alhamdulillah..mika dah baik dari kuning..berkesan kan buh lidah buaya tu??pasni klu beranak lagik bleh terus amalkan jee..

isya said...

huhu..bijak dah mika ye, comel la baju mika!

Mrs. Asida said...

hehe comelnya Mika. Sama pulak dengan Arisha. Masa berpantang, siang syok tdo, malam nak main2.anyway aeda bersyukur ada Mak yang leh tolong gilir2 jaga. Asid dulu ngan husband aje. Kekadang sian dkt husb, malam berjaga siang berkerja. tp sekarang Arisha dah 3 bulan. Dah adjust masa tidonya. Malam dh senang sikit walaupun byk kali bangun untuk menyusu. :)
Apapun hrp aeda sihat sesihat2nya, yg plg pntg, kembali kurus. hehe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah