Tuesday, March 9, 2010

Mika Cakit....

Malam td kul 8.30 mika bising2 mulut dia pastu merengek-rengek.. aku tgk pampers ooo dia poo poo.. k la cuci n tukar pampers.... then tgk tv papa dia pegang dia.. adala dalam 10 minit dia poo poo lg... alamak berak lg aku kata.. agak cair dan berwarna kuning.. dalam hati maybe cirit ni... then tak lama lepas tu berak lg.. dr 8.30 hingga 9 lbh dah 4 kali tukar pampers...

then dah nak kul 10 tu aku tgk pampers dia lg... tp kali ni............... grrrrr ada lendir campur cam darah bayu.. means darah yg lendir pink2 tu je tau .. aku apa lagi " papa... dia berak ada lendir cam darah..." terus aku meraung2 nagis... panik gilerr k... aku mcm hilang akal di buatnya...

Hubby aku of course terkejut dia pun panik " yang mama nangis ni kenapa? cepat tukar baju kita g klinik" aku ni sambil nagis g siap tukar baju n amik brg2 dia yg patut.... hahha mcm2 budak2 lak rasa.. sket nagis sket nagis.. yerla anak tu...dah la kecik tak tau nak cakap sakit ke apa kan.. mau aku tak panik...

Then bawa g klinik doc kata maybe sebab dah kuar semua benda dlm perut n jd luka sket.. yang aku geram kan.. aku kata la. " doc kalau nak tgk lendir dia ada kat pampers dia ni, saje saya tak buang nak bg doc tgk lendir dia" doc tu kan boleh mcm saje je " mm takpe nanti sy bg ubat kalau ada lendir byk lg mcm tu bawa dtg sini cepat" lorrrrrrrrrr aku punya la panik dia leh ckp camtu je.. dia check perut ada angin. hmm tp kan aku mcm tak puas hati je cara dia check tu.. bebel kat hubby nak g klinik lain.. hubby kata tgk dulu dia makan ubat ni camana...

kul 11 sampai umah aku terus bg ubat.. tp kul 2 aku check pampers dia.. ada berak lg.. cirit jugak... then pg td berak lg.. mak call, mak suh aku cuti jaga dia.. yerla kalau aku g keje harus aku tak senang hati kat opis teringat dia...

tp kan pg td aku tukar pampers dia masih ada lg lendir tu.. aku dah tak sedp hati la.. aku ajak hubby bawa g spital. lgpun dia ada medical card insuran.. hubby kata tunggu tengok dulu sampai kul 10 ni, lgpun dia baru 2 kali makan ubat.. kalau ada lg maybe nak bawa g spital.. aku tak senang hati dah ni...

Masa aku tgh taip ni budak kecik ni tgh tido lg.. lepas aku tukar pampers dan bg dia ubat dia tido balik.. mcm lesu je.. bg toys pun dia mcm tak larat je... hmmm... risauya la aku... hmmm.. mika cepat sembuh ya syg.. mama risau la.......

sape2 ada info anak penah kena camni share ya.. aku tgh risau ni... tq...

8 bebelan kawanku:

CatlinaFly said...

ciannye mika, e-ein eprnah kena berak2 camni maqsa umur 6 bulan, smpi lah dua bulan berak2 gtu.g 4 klinik, dan 2 paed..semua tak tau sakit ape, bg ubt mcm2 tapi same gak..buat ujian kat makmal(hantar sampel najis, negatif utk bakteria dan parasit).last2 baik sendiri(masa tu e-ein berak cair, sehari 6-7kali, ade lendir tapi takde darah)..

tapi kalo ade darah tu, takut mika kena rotavirus..rotavirus mmg mudah kena kat baby..dan lagi satu, salmonellosis pun leh wat baby (dan org dewasa), cirit birit...yang penting, kena bagi mika minum air garam(oral rehydration salt) tu, amik yang eprisa oren, kalau yang kosong payau tak sedap...kena ganti balik cecair yang kuar dari badan dia..tapi kena tgk gak , kalau lesu sgt, bwk ke hospital terus.kalau berak2 tapi aktif dan bdn tak susut, takpe...

@e_da said...

catlina tq sharing info... mmg tgh risau ni.. tunggu jap lg kalau ada lg mmg nak bawa jumpa paed... oo e ein pun kena gak yer...risau kan...

ZiE FAUZi said...

salam,Alya penah gak kena cirit birit tak berhenti sampai merah bontot dia.

jumpa pakar,doktor ckp Alya tak serasi dgn dgn susu.. Pelik gak sbb tak pernah tukar susu.. Pastu doktor suggest stop minum susu tu,kemudian doktor suh guna susu yg free laktos..ada jual kat farmasi,tak silap supermarket pun ada. Doktor bg air garam suh bg Alya minum..2 hari pastu ok..

Miks full BF ke x? Kalo full mungkin sebab lain..cuba pi pakar,mcm kata catlina mungkin sebab virus ke..

semoga Mika cepat sembuh yer..

puterikurekure said...

eda, cepat2 bawak pi hospital yang. kite risau mika dehydration je ni. dia dah lesu kan. risaunye kite....

aMiYs said...

alahai, mmg risau la klu baby cirit ni.

amir pnh cirit gak. masuk hospital 2 hari. sebb amir dia x cirit aje. dia muntah sekali. langsung lemah.

setakat dia cirit time kat hospital xde darah la. tp mmg poo poo dia sampai jadi kaler ijau. sbb xde benda dah nak kuar.

klu x ok better bwk pi hospital la.. mcm amir mmg masuk air dlm bdn n kena minum air garam gak mcm catlina bgtau tu..

Diamilikku said...

hurm..betul apa yang cat cakap...eida jgn la panik2 sangat...nanti nak buat apa semua serba tak kena..eida kena cool k...as for now bagi ubat n air garam tuh...monitor dulu mika..kalau nampak takde perubahan pegi hospital...skrg mungkin musim baby kena rotavirus...sabar ehh eida...insya allah..mika akan cepat sembuh...

Uda said...

kesian mika..
tak tahu nak cakap.. kalau keadaan tak pulih baik jumpa pakar..
anak2 saya sebelum ni tak pernah mengalami cirit sampai ada darah gitu.. cirit yg biasa saja.. lepas stop minum susu kejap.. bagi minum air yg cat cakap tu.. dia dah ok blk.

yatie chomeyl said...

hari tu yatie ada tulis pasal kes camni yg jd kat baby SN --> http://yatiechomeyl.blogspot.com/2010/02/baby-sn-dah-semakin-susut-nilai.html

lepas tu jugak, ada share sikit info lepas baby SN dh sembuh -->http://yatiechomeyl.blogspot.com/2010/02/update-on-baby-sns-condition.html

hope this info helps :)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah