Monday, September 27, 2010

Asam Pedas Ikan sembilang


Ada sape suka ikan sembilang?? saya suka.. sedap isinya.. ni sembilang laut tau.. last week hubby pegi tengok projek kerang dia kat perak.. aku pesan suh dia beli la apa2 seafood bawa balik.. sekali dia beli ikan sembilang ni.. bukan senang gak nak masak ikan ni kalau tak pandai kan... ada sedikit hanyir la....



2 kilo dia beli.. mak aihh banyak la pulak.... dalam kepala dah terpikir asam pedas je dah.. mmg lazat.. tp kalau umah bertua aku dia buat gulai cam kari tp aku lg suka masak asam pedas.. goreng pun sodap....


hubby beli ikan dah siap siang.. aku siap call mak tanya cara nak masak ikan ni dgn betul.. kalau tak dia akan hanyir.. mak bg petua nak hilangkan hanyior ikan ni.. PERAP ASAM JAWA DAN LIMAU CAMPUR MINYAK MAKAN.. perap dalam setangah jam baru cuci.. insya allah hanyir hilang....


Berasap lg dalam kuali...

dah siap.. mmg menyelerakan... aku siap letak daun kantan +daun kesum.. makan dgn pucuk ubi rebus.. terbaekkkkkkkk!!! nyum nyumm...

ada pulak org pi cari asam pedas lunch ni karang.. hihih

7 bebelan kawanku:

bizzonline said...

pebret sy ni asam pedas..tp suke asam pedas ikan pari..hehehe

cik puan akish said...

wahhh sodapnyer eda!!!

nUR_rOsALiNdA said...

Kita x makan ikan sembilang dan adik beradik nyeee~

eima said...

tak mkn jugak ... tp dulu kecik slalu ikut abah pi mancing dpt ikan nih ....

nba-Nur said...

Wah bestnya asam pedas ikan sembilang.. terliur kita dibuatnya... :)

cha said...

tolong-tolong, air liur ku sudah meleleh, mabelesnya... makan asam pedas dgn kicap kipas udang warna merah tu, yow, sedap hingga menjilat jari.

Diamilikku said...

asam pedas johor lain kan ida...nanti ida bagi resepi ehh..akak suka asam pedas johor

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah