Tuesday, December 21, 2010

Merajuk membawa hati...

Sekarang perangai baru adalah merajuk.....

kalau yang dia nak tak dapat mula la merengek pastu kdg2 meraung.. kalau dgn papa dia papa layan lagi... nak pen bagi..nak apap2 pun bagi jek.. ngan mama NO..No mika..bukan nak tegas sangat tapi nak dia tau yang mana boleh dan tak boleh.. bukan nak sekat tapi kalau yang bahaya mama memang say no..haritu dapat pen..mama nak ambil dia marah..papa kata takpe dia tak buat apa-apa sekali tengok dah tergaris merah kat pipi kena pen...... hohoooo pasni ngan mama no... bior ko nangis sekarang anak..jangan mama nangis kemudian... itu prinsip mama....

Malam tadi dia meraung nangis bila kita ajak makan kat meja makan semua dia nak capai dan nak buang ke lantai.. bila kita tak bagi merajuk terus nak turun.. pujuk..pujuk suh makan... ngan mama tak jalan.. papa pujuk baru nak......


merajuk pegi duduk bawah kerusi lak tu... memula mama panggil wat dek je...siap taknak toleh... merajuk la konon.. papa datang hantar nasi dekat dia....

akhirnya papa berjaya pujuk dan makan kat lantai tu sama-sama dia.. baru la nak makan... kena buat lawak kena main2 makanan tu mcm kapalterbang fly baru la nak masuk mulut dia... susahla nak bagi dia makan.. TAKNAK disuap..nak suap sendiri je ngan 2 jari dia..bila nak kenyang n besor mika oiii...

any tips nak bagi anak senang makan????



10 bebelan kawanku:

SSulieana said...

pandai merajuk dh ye...hehehe...

Fieza79 said...

hehe sama la anak2 kfieza ms kecik2 dulu mmg susah nk makan..sekali nk suap kan kena main2 buat berbagai aksi lakonan utk dia buka mulut tu..kelaka pulak bl di ingat kan...

kakyong said...

anak2 kakyong xde pulak masalah susah makan... ekekekke.. memang senang jer makan... yg penting kena tau la apa yg anak suka makan... mungkin kena kasi kaler2 sikit untuk aksesori makanan.. eg karet, potong/hiris panjng2@ halus2... kacang bunci ke kacang panjang ke, then baby corn.. maksure dia dah ade gigi & buleh kunyah la...

AyuArjuna BiGoshh said...

ala comeynya dier :)

adianiez AIDA said...

cuba buat makanan tu ala-ala kartun. or, mcm aida selalu buat sebab anak2 dara aida pun susah nak bagi makan, aida akan tanyer - kakak & adik nak makan pe ari ni?
so, bila sampai time makan, aida akan announce - ibu buat apa korang suka ni. best tak?
tu jer la yg aida nak share.

noor said...

hihihi pandai mika majuk yer..
siap duk bwh kusi kelass lah mika cam org bsor majuk..
aiman pun cam tu nk suap sdiri kdg pening gak..bila suap sdiri baper ketul jer yg mskan?

PuteriKureKure said...

mikaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! awat comey sesangat ni. hehe.

samala ngan khalish ida. kalau merajuk jgn harap nak pandang muka ok. plus dgn muncung panjang. hehe.

Diamilikku said...

aisy pun kuat merajuk...kalau nak apa2 tak dapat..menangis meraung...selalu alesha ahh suka usik adik

nba-Nur said...

Alahai cutenya Mika time merajuk..dok plak bwh kerusi.. Ala bucuk2...

EiJa ZaQuaN said...

hheehe..budak tgh nak membesar ni mmg..sume benda dia nak wat sndiri..my son zaquan pun sama..ikut mood dia jerk..

ermm..susah jgk ye kalo bdk yg susah nak makan ni..sbb zaquan jenis x cerewet sgt makan + kuat makan..hik2..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah