Wednesday, January 26, 2011

Kehamilan ke 4 -episod last

ok mika dah sleep.. boleh sambung.. hehehhe



td citer isnin kan...

so hari selasa still bleeding mcm period gak.. malam tu aku rasa mcm sengugut... memulas perut... kul 4 pagi terjaga.. perut sakit...kul 5 pun terjaga... kul 6 tak boleh tahan... aku bangun.. tengok kain dah basah.. ada darah.. masya allah...


kul 6pagi tu aku bangun mandi terus.. bersihkan semua... buka water heater air yg agak panas.. siram kat perut.. bagi lega perjalanan darah... lepas mandi dah lega sikit..



tapi dalam kul 11 pagi aku nak buang air kecil aku rasa macam ada ketulan daging jatuh.. aduhhh benda apa ni... tengok dalam toilet bowl mmg ada macam darah dan daging leper.. apalagi call mak n my bestfren noor.. aku takut tu la daging baby tu.. pagi tu sekali lagi hubby bawak aku g PUSRAWI sebab risau tengok heavy bleeding mcm tu.. nak jumpa GYNEA tp doc plak takde aritu... yerla pegi takde appoiment ...

Alang2 dah pegi aku jumpa doc kat emergency bawah.. doc buat scan..sah baby dah GUGUR.. rahim dah takde apa2.. tinggal saki baki je... disebabkan ada baki didalam doc suh buat DNC (cuci).. doc tanya nak buat kat mana.. aku pilih hospital ampangla...dekat dan senang.. kalau pusrawi around 1k gak.. takpela buatspital gomen jimat juga duit...


tengahari tu balikla nak kemas beg bagai..sebab dah tau nak kena duduk wad... tapi nak pegi hospital ampang tu aku kena tunggu hubby settlekan beberapa keje dia..sebab aku tak rasa sakit..aku saje tangguh2 kan sampai ke petang....


beg ni menang giveaway dari nad mama zakwan.. sangat cantik..elok ngam2 aku isi baju yang kononnya nak duduk wad.. last2 bawa balik semula..hihihi


kalau ikutkan hati taknak buat DNC tu..sakit tau..aku dah alami sebelum ni.. paling tak tahan bila dah masuk ubat.. perut kita memulas lebih dari 10 kali sakit dari SENGUGUT.... kalau leh taknak g spital...

tapi mak n hubby marah.. dia suh g gak... takut la kesan kemudian kan..kena infection ke apa...
Setelah kenabebel.. maka lepas maghrib dalam kul 7.30 gerak ke spital ampang.. alhamdulillah 1st time kesana tapi aku puas hati dengan servis.. spital pun cantik..

agak lama menunggu.. aku kena amik darah dan buat urine test.. paling tak bestnya... darah taknak kuar.. 4 kali nurse cucuk kanan kiri lengan.. sakit wooooo.. doc cakap aku pucat.....

tangan kiri 2 cucuk darah takmo kuar


tangan kanan 2 kali cucuk gak baru dapat darah...


lepas amik darah kena naik wad tingkat 6... docsuh tukar suar n pakai kain... nakbuat scan... dia scan perut... dan ALHAMDULILLAH docktor kata rahim aku dah bersih.. semua dah KELUAR..... tapi untuk lebih meyakinkan dia scan dari bawah.. masuk scanner panjang macam batang betus gigi dari anu masuk ke dalam rahim....pun sah dah clear.. Ngiluuuuuuuuuuuuuuuu oo masuk bendatu.. sakit gak.. tahan je la


Doktortu macam india singh la.. cantik dan baik sangat..doktor muda.... sambil dia scan dia ajak aku berborak.. dia tanya anak yg adasekarang umur berapa.. aku jawab setahun setengah... sekali dia SOUND aku..."u kan c-zer mana boleh mengandung lagi anak belum 2 tahun.. rahim tak kuat..."aku cakap la "terrr ada doktor.." dia gelak je..

Doktor bagi mc 2 minggu dari tarikh tu untuk aku rehat ..maka 19 januari 2011 sah anak keempat ku GUGUR...

Keesokannya kan hari thaipusam.. aku minta hubby hantar balik kg.. katkampung startla berpantang... mak bagi makan ikan bakar hari-hari..walupun kandungan masih kecik mak suh gak pantang sebab rahim dah terganggu.. ikut je la.. so sampaila kehari ni..aku masih mc...

dak keciktu sukala mama cuti lama..duk berkepit je la....belum masanya dia nak dapat adik.. doktor dah sound lg " 6 bulan baru U BOLEH PREGNANT OK"..katanya..aku sengih je la..hihi

tulakisahnya..

sekejap semua ni terjadi.... rasa mcam MIMPI..serius macam MIMPI

JUMAAT = tau pregnant

RABU = dah takde (GUGUR)
8 weeks





17 bebelan kawanku:

MRS. K said...

sabar je la k!
belum ada rezeki..
ikut nasihat doctor,
tunggu mika 2 tahun.. hehehe

Mieja@Amiizaa2001 said...

salamss mama,

kmieja mengalami sama situasi mcm mama, selepas keguguran 2kali, kmieja terus tukar gynae Prof. Dr. hamid Arshad hinggalah skrg. Dari situ akak taou punca sebb akak keguguran sebelum ini...kaloau dicampur yg tak ada dah ada 5org, tp itu semua kuasanya kan...

TAKE CARE yer:):)

fazilzura said...

aduyai ... ngeri le plak ..
x nak ler alami .. tungu le 2 thn baru ngnung blik cz czer pun kan ...bior rahim kuat skit..
jaga kesihatan ye..

AyuArjuna BiGoshh said...

@e_da - mmg sedey sgt sbb saya pun pernah keguguran kalau ikutkan masa tu dah 5 bulan so mmg cukup sifat. Ditakdirkan kecuaian sebab tergelincir. Takde rasa langsung cuma perasan baby tak gerak n mlm tu start keluar spot coklat...sikit2 samapi cam banyak. Esk tengahari bari gi klinik dr scan dia kata baby takde beep...mmg sedey giler ken arefer kat hospital buat byk ujian kesahihan. Finally dr suh tunggu seminggu tgk camne then dtg blk hosp..dr induce..2 cm teran cam nak bersalin...saya tak tgk langsung sbb terlalu sedey...

eima said...

sedey nye kisah eda..kisah ayu lagi sedey ...

nk nangeh la...

mayb Allah dah bg petanda
1. Czer - preggy
2. arwah atok - keguguran

tak pe... tak de rezeki lagi..insyallah nanti dpt zuriat tebaik ok....kuatkan semangat ye eda

Mama Kyra said...

semoga mama mika kuat smgtnya...i'allahh pasni ade rezeki mika nk beradik..klu tk due kita lebih kurang je..take care ye dear..

e.l.i.z.@ said...

kehamilan ke 4? maknanya dh byk kali gugur atau mika ada adik beradik yg lain? *heran kejap sbb x follow cite huhuhu *

ngeri lak yg mcm kuar daging tu..sakit tak DNC?

CatlinaFly said...

dear...sedih juga dgr dan baca cerita ni..tapi mungkin ada hikmahnya tu..bw byk2 bersabar dan tabah...insya allah akan ada lagi next baby..sy doakan..amin..

@e_da said...

@MRS. K

betul tu.. rahim ida jenis x kuat so kena rest dulu

@e_da said...

@Mieja@Amiizaa2001

ooo senasib kkta rupanya kak.. lepas ni sy memang kena bertindak awal..

@e_da said...

@Mieja@Amiizaa2001

ooo senasib kkta rupanya kak.. lepas ni sy memang kena bertindak awal..

@e_da said...

@fazilzura

tq zura...insyaAllah

@e_da said...

@AyuArjuna BiGoshh

aduhai lg la sedih ya ayu dah 5 bulan nampak semua sifat... tuhan je la yg tau perasaan tu...kita wanita tabah yg terpilih olehNya

@e_da said...

@eima

betul tu eima mimpi tu mmg petanda..sebab ida jarang mimpi pelik2..tq eima

Zaidah said...

selamat berpantang....jaga diri yer.....mungkin itu bukan rezeki@e_da....sabar

Izzatul Iman said...

selamat berpantang...sabar ye...itu dugaan...

Alhamdulillah tak kena D&C...

sebenarnya ade cara tradisional utk kuarkan saki baki darah yang tertinggal, iaitu minum air rebusan serai kayu...nnt boleh clear semua...

Mawar Merah said...

Takziah. Sedih MM bc kes Mika ni. MM pun dh lm nak anak, tp xde jugk rezeki lg. Cuma boleh berserah n pasrah je la. Tp kan, MM punye kes pelik tau. Period MM jenis yg normal je, kitarannye pun cantek je 28 hari, xpnah senggugut. But pnah 2,3 kali MM period lewat 2 minggu. Tp kan, ckup je 2 minggu tu, dtg senggugut bagai nak ptus tali perut, then kuar drh n ketol daging. Bila check, xde positif pun. Hm. Bc kt internet, kata kehamilan kimia. Br lekat, dh gugur. Huk2. kalo cmni, cmne la MM nak ngandung. puas mkn asid folik, pantang bnda2 tajam, xaktif bersenam. huk2

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah