Tuesday, January 25, 2011

Mengapa WANITA sangat Istimewa......



Hayati kisah ini....


Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...."

Mama pun pergi ke dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk p
ulak lipas...leceh pulak nanti.. dah tu, ade pulak periuk dalam sink..rendam lepas makan tadi.. basuh lak periuk tu... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....isi la gula dalam bekas tu... check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh... tik...bunyi air dah masak...curah air dalam flusk...ok settle...



Baru teringat tak semayang lagi...on the way nak gi bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg taska anak...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk lap hidung...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. telupa pulak masukkan botol... basuh botol jap... ok settle...


ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 ke dalam beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak.. selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli beg baru ni... rasenya 25 hb ni Sogo sale kot... mana flyers tadi ek.... gi belek sana belek sini...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..


dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..


sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??Anda tahu kenapawanita hidup lebih lama?... SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu.....

Tak kira lawanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istimewa dengan cara mereka sendiri...Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...



20 bebelan kawanku:

AshAnas said...

hoho... mmg byk keje kan... suami kerje luar je die pk... mn de die nk pk keje umah dah... akan buat bila kt mntk tolong, tul tak?

http://aniesandyou.blogspot.com said...

yg paling istimewa ttg pompuan = bleh peknen..tu yg org lelaki x leh buat smpi bla2

Murni said...

Wanita sgt2 istimewa

noor said...

uiii font baru hihihihi..
hargailah wanita@isteri anda d rmh ihihihi

bun_nee said...

i like

eima said...

byk gile keja ..dr tadi abis2 ...haha tu kira nasib suami tak ajak membajak, menanam benih di ladang yg subur tuh ..hahha

n!da said...

ohoho. knp saye rase mcm saye xkan macam tu nanti? hohoho..

IdaShah said...

byk sgt menda nak buat byk sgt menda nak fikir...

betul2 wanita mmg istimewa! masa tido otak wanita berfungsi sebanyak 70% 30% jer rehat. lelaki sebalik nya

ch@ said...

bestnya la jadi nida tak kena macam yg di atas. bila kita tak buat perkara2 tu rasa macam tak complete kan kak? tak puas hati bila tak buat sendiri.

Bay said...

Wow! Very interesting blog you had here! Wish to connect with you on Google Friend Connect! Cheers! =) (http://whimsicalss.blogspot.com/)

@e_da said...

@AshAnas
betul tu..keje kita kat opis dan umah menmg takan abis... tido jela dpt rest

@e_da said...

@http://aniesandyou.blogspot.com\

tepat sekali.. maka wanita lebih gagah dari lelaki :)

@e_da said...

@Murni

lelaki pun tak tertanding!

@e_da said...

@noor

sayangi la wanita..hihi

@e_da said...

@bun_nee

tq bun

@e_da said...

@eima

kalau tak selesai membajak barula leh rehat.. lawakla ko eima..hihihi

@e_da said...

@n!da

bersediala menanti saat itu nida

@e_da said...

@IdaShah

lelaki fikir apa sgt pun... kita ni bfikir tak henti2 kan

@e_da said...

@ch@

kita wanita gagah cha.. kita harus bangga jd diri kita sendiri

@e_da said...

@Bay

tq bay

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah