Tuesday, February 1, 2011

RESEPI Karipap keledek daging

Atas request adik-adiku Anis dan Cha... sorang nak resepi doh... sorang nak resepi inti

nak belaja takde hal janji korang rajin..masalahnya sifu orang ni pun 1st time try test cuba...


so akak bagi je la resepi yg akak buat tu ek..

kalau tak sedap korang alter la sampai jd sedap tau.. hihihi


resepi doh...


1/2 kg tepung
1/2 cawan minyak panas + mentega sket
air

masukan tepung digaulkan bersama minyak panas.. jangan guna tangan..guna senduk dulu..kang doh tak jadi tangan yang melecur.. hehhe.. kacau rata.... kemudia baru masukkan air sikit demi sikit sampai permukaan mangkuklicin takde melekat tepung.. uli sampai lembut.... biarkan agak2 1/2 jam...


RESEPI INTI KELEDEK
3 buku ubi keledek dipotong dadu
2 biji bawang besar dipotong dadu
3 biji bawang
2 biji bawang putih
sedikit ikan bilis
rempah kari
daging ikut suka nak letak berapa banyak
daun kari


cara-cara

blend bawang kecil+bawang putih +ikan bilis.... kemudian tumiskan bahan2 tersebut bersama daun kari sampai naik bau..kalau nak letak lada hitam skit pun ok bg yg suka pedas... bawang dah agak garing masukkan rempah kari 3-4 sudu yang dah dilarutkan dengan air.. tumis sampai garing...

kemudian masukkan air dan masukkan daging... bila daging agak empuk baru masukan perasa, dan garam dan ubi keledek (kalau nak cepat empuk tutup seketika..) agak separuh empuk masukkan bawang yang di dadu tadi dan gaul sampai kering.. kemudian sejuk.
then boleh la canai doh dan bjuat karipap

ok tu je selamat mencuba anis n cha..

5 bebelan kawanku:

ch@ said...

terima kasih akak, teruja nak buat cuti raya cina nanti, hihiii. minta2 jadi. ala tak jadi pun percubaan kali pertama, jgn oni tlg uli sudahlah.

alyyani said...

chef ieda indhouse! rajin la mama mika ni. mcm2 dah resepi dibuat. mesti sedap! :)

Zura said...

sy xnk resepi tp sy nak karipap yg dh siap goreng..boleh...hehehe,.

noor said...

wah sdpnyer..mkn lak ngan teh o perghhhhh

fuadnis said...

tengkiu kak eida sbb sudi share....:-)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah