Wednesday, June 29, 2011

RESEPI Apam polkadot mamamika

  

 Jom kita main masak-masak..

kali ni buat kuih APAM POLKADOT

dah lama teringin nak belajar buat..

akhirnya nekad buat masa besday hubby  aritu ..

reason kedua sebab mika suka sgt kuih ni masa besday anak kawan aku aritu.. so harusla maknya belajar buat kan.. sama mcm maknya yg suka mkn kuih






Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk pun takpe
  • 275 gm tepung gandum
  • 220 gm gula halus -
  • 150gm susu segar atau susu cair (i guna susu cair jek)
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna (ikut suka)
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer ikut aturan. maukan TELUR DULU..pukul sampai kembang.. then GULA.. pastu baking powder, ovellete.. dan akhir sekali tepung dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE
  • Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je .. Kalau tak nanti pecah apam tu



ni adunan dah siap dibahagi2kan untuk buat picit2 dot dot.. pic dr SINI sebab aku tak sempat snap aku punya adunan

ni la rupa ovalette.. ahha aku pun baru berkenalan bila belajar buat apam ni... pic ni dari SINI


 Bahagikan adunan ikut warna kesukaan..





 masukan separuh je tepung.. lepastu letak filling.. aku letak jam blueberry jek.. sedap.. pastu letak tepung semula atas dia...


 susun dalam kukus...




 hahaha bersepah tul aku buat.. ni pun sepupu aku yg bantu... kejenya remeh juga kalau main banyak warna...




 lepas tu dot la apapun nak dot.... nak letak warna ikut suka.. seronok main2 warna ni... pastu letak la huruf2 yang disukai ke.. lagi2 kalau nak tarik minat anak kan.. letak huruf pun ok...





 ni aku buat sebab nak buat spelling HAPPY BIRTHDAY PAPA...




yang ni just dot2.. letak kecik2 je sebab nanti dia kembang lorrrr

 hasilnya cute miut lerr.. geram sayang nak makan.. ahhaha




 special tuk besday hubby




 susun dlm pinggan







 untuk comel aku




 anak buah ku...





 ni aku saje takde keje.. buat mcm2 .. hahahah







ni dah last2.. hantam saje yg baki2 tu...




senang saje kan.. memang seronok buat kuih ni.. specially MAIN WARNA -WARNA . ehhe mcm budak2 lak.. nanti nak buat lagi la.. yatiechomeyl dan noor sila la mencuba ya...



11 bebelan kawanku:

noor said...

kreatif siap buat ABC..slalu org buat dot2 jer. Tgk mama mika buat ibuaiman truja nk buat tuk abah ngan aiman hehehe

cikmOt said...

huhuhu...sangat kalerful...tah bilalah nak belajar buat ni...asik takde masa jek...sob sob...

yatie chomeyl said...

10q Ida, Insya Allah weekend ni nak try la. harap2 jd cute mcm yang Ida buat jugak. :)

eima said...

ala .. kat umah tak dak mixer la ...nk kena beli la .. ari tu kenduri umah mamalyna fahim siap sumbat apam tuh dlm poket lagi..die suka ...

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

wahh geramnyee tgk pic ni..teringgin nk cuba buat hehhe copy resepi dr sini yea thanks for sharing...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

mls nk wat tp nk tempah bleh? hehe

Macam ni la orang Malaysia!

fazilzura said...

ramai dh yg wat .. cm sonang je ye.. x penah try lg

MRS. K said...

teringin jugak nak buat. tapi malas.. huuh

AyuArjuna BiGoshh said...

wah nak trylah buat...cantek @!!!

Diamilikku said...

rajinnya dia...semua org asyik buat apom polka dot nih je kan...akak tak jugak buat2...makan pun belum pernah

ZanaNordin said...

sgt best
leh ler try nanti..
sure Batrice suka nie

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah