Saturday, July 16, 2011

Bintik Chickenpox mika....

Tak tau mika dapat dari siapa...
nak kata nursery.. dah tanya semua takde anak sape2 yang kena...
dah nak terkena.. redha je la...

awalnya tak perasan apa2 simptom.. sebab mika sihat dan lasak macam biasa..
tapi aku perasan ada satu bintik air kat tangan dia malam tu dalam kul 8...
tapi tak terpikir CHICKENPOX pun.. mungkin kudis kot..
tapi dalam kul 11 tengok lagi ada bintik kat kening plak..
kemudian selak baju dia bayak rupanya kat belakang badan dia...
Time aku selak baju dia dia kata apa tau... NO... nO... sambil tarik baju dia suh tutup.. haha kelakar,,

bintik  gelembong air kat tangan


belakang badan dia.... dah banyak naik ada yg dah pecah semalam

kat muka...
alahai kesian anak mama.. risau sangat kalau dia gatal2.. semalam dah g klinik dapat 2 jenis lotion...

daun semambu pun dah dapat..
thanx to my opismate arsad yg hantar daun tu...
aku mandikan ngan air daun semambu tu.. sapukan lotion kat badan dia..
tau plak dia ckp akittt.akittt.. tunjuk kat bintik tu..
risau gak tgk dia keje nak pecahlkan gelembung air tu..
cepat la sembuh mika...
sedih mama bila mika sakit..... :(



SESAPE ADA PETUA ANAK KENA CHICKENPOX.. BOLEH LA SHARE YA... MAKAN DIA PUN KENA PANTANG NAMPAKNYA...

7 bebelan kawanku:

♥SyilaSyira♥ said...

alahai siannya mika...ramai blogger yg anak2 mereka pun dapat chicken pox ni...jauhkan dia ngan kicap tau...hujan..takut berpsrut plk.sian ensem tu nanti

fazilzura said...

mkn mmg kene pantang , x leh masak .. kalau menumis tu jauh2kan le anak tu .. takut dia miang bisa.

xleh kene ujan, jgn bg makan kicap , kang bekas dia jd itam...
kalaugatal garukan dgn daun tu .. daun tu pun kene letak bwh atas tido dia... supaya mlm x miang...

mandi kan dgn daun tu (daun diramas2 dulu)

ajumohit said...

hmmm anak2 aju lom pernah kene lg ni, kalau kene mau 3 skali gus kot...mika moga cpt sihat n kering CP tu...dia time nk kering tu yg mudah berjangkit tu kan eda..

Nur-nba said...

Memang musim demam ni.. Anak saudara kak Nur yang di kg pun kena sakit yg sama. Betul kata Syira.. Elakkan makan kicap. Memang parut tu susah nak hilang jika makan kicap. (pengalaman diri sendiri.. )

Intan & The Boys said...

AIR KELAPA!

org kata air kelapa leh cepatkan chicken pox keluar semua.

give it a try ya! :)

CIK JATT said...

ciannya dia. get well soon k mika dear

pizet said...

salam akak..pz tumpang follow..hehe hari tu masa adik pz kena campak mak kasi minum air kelapa bg kuar bintik2 tu pastu dekat2 nak sembuh tu bg makan sup belut bagi kulit cantik katanya

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah