Monday, July 18, 2011

Rawatan chickenpox mika

Kalau anak sakit..
hati takkan tenang
cari segala penawar nak rawat..
tak kira la apa cara sekalipun kan..
rasanya bukan aku je.. tp semua ibu pun rasa camtu kan..

kaedah rawatan yg aku buat.. ikut semua petua yg orang bagitau.. tak kira tradisional atau moden,.. janji mika cepat sembuh.. akhirnya daun semambu ni dah dapat.. opismate aku yg bagi.. alhamdulillah.. 


ni la rupa daun semambu tu.. org kata daun ni hilang kan miang dan gatal..




maka berendam la putera kesayangan dalam air daun semambu ni.. hehehe


yang kelakarnya dia geli dalam besen ni ada daun2... merengek nak kuar.. lepas tu bila nak mandi je nampak air daun terus taknak masuk toilet... heheh


ubat-ubatan dari doc... cream sebelum bintik air meletup dan cream selepas, ubat makan demam dan gatal...


minum air kelapa... tp yg ni memula je dia nak.. sampai 3 biji papa dia beli.. dia minum sikit2 je... mcm tau je ni air ubat...


yang ni air penawar.. opah dia yg buatkan.. opah baca doa melalui telefon.. mak mertua aku pandai gak ubat2 orang kalau sakit mcm kayap.. ramai gak yg berubat ngan dia... untuk cucu seharusnya dia buatkan juga air penawar doa ni...


kesian tgk muka dia..bawah mulut tu gatal kdg2 dia garu2 sendiri...


badan..




lepas sapu losyen... muka comot tak encem.. hihi

takpela janji cepat baik kan...

harini mama cuti jaga mika...esok lusa maybe gilir2 ngan papa...

sesape yg bg petua tu insya allah aku cuba buat..
terima kasih sgt pada semua ya..
hajar... tq ya.. ammar pun penah kena kan..
fiza.. darwisy pun dah kena..
mummy ayu.. ian & iris pun tengah sakit kan..
BB anak kak ai pun tgh kena...
semoga anak2 kita cepat sembuh.. amin

11 bebelan kawanku:

lelamaisara said...

Kecian nye la Abg Danish ...tak pe la..danish kuat kan...nanti sembuh yee sayang...

MRS. K said...

semoga cepat sembuh

bonda dadif aka akish said...

amin....cepat la baek wahai anak..

mummy_ayu said...

ala siannya...nak gak la dia mandi daun tu, letak losyen..Iris langsung tak nak letak losyen tu kat muka..kat badan tu pun..nangis2 la letak...
sekarang, alhamdulilah dah kering..
nie ayu letak bedak sejuk +daun semambu tu tumbuk+kunyit..letak 3 hari berturut..ibu kata untuk kasi kulit ok balik...
semoga Mika cepat sembuh yer...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

cepat2 sembuh ya mika

Kerana LiverpoolFC episode 1

Kerana LiverpoolFC episode 2

eima said...

kesian nye mika ...
mesti gatai2 kan ..aku kena dulu pun umur 17 tahun ...

sbb dok taska tu penyakit cam ni cepat menular .. tak cam kite dulu2.. dok umah sendri ...risau nye kat Fahim ...

Tips utk CP ni tatau la selain daun semambu tu ..

semoga mika cepat sembuh .... ngan parut tak dalam .....

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

kesian dia....moga cepat sembuh ye sayang...

ajumohit said...

Tq Eda for sharing semua ni, mika mg cpt sihat ye, sronok tgk kamu berendam hehe

Fieza79 said...

kesian nya mika..moga cpt sembuh ye..

bagus mika mau jgk dia berendam mandi air daun semambu tu..

zaidah said...

besar2 nyer bintik dia....cian mika...semoga cepat sembuh yer mika...

kakyong said...

semoga cepat sihat MIka..

anak2ku ber3 tu belum pernah kena chickenpox mahupun campak...

jenuh la nak mjaga.. takat petua org lama tu daun semambu bagai, mudah nak cari kat sini... part nak jaga pesakit tu jer la dugaaannya nanti...


suspend juga ni sbb ramai dah anak2 org lain/jiran kena...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah